CNCAV se desființează. Andrei Baciu EXPLICĂ: "Pandemia ar înceta!" Cine va prelua campania de vaccinare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
CNCAV – FOTO: Pexels@Nataliya_Vaitkevich
CNCAV – FOTO: Pexels@Nataliya_Vaitkevich
  • CNCAV – FOTO: Pexels@Nataliya_Vaitkevich

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID (CNCAV) va fi desființat. Cine va prelua atribuțiile comitetului.

Ministerul Sănătății a elaborat un document din care reiese faptul că CNCAV ar putea fi desființat, iar atribuțiile, și implementarea unui nou mecanism de coordonare a imunizării anti-Covid-19, vor fi preluate de minister în corelare cu Programul național de Vaccinare.

“Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) își încetează activitatea în termen de 15 zile de la data prezentei hotărâri de guvern”, arată documentul.

Este necesară implementarea unui nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare de către Ministerului Sănătății, în corelare cu activitățile derulate în cadrul Programului Național de Vaccinare.

Motivele desființării Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) ne-a explicat motivele pentru care se desființează comitetul. 

”Când a fost înființat Comitetul a fost vorba de o campanie națională pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus, în care au fost implicate mai multe ministere, instituții și actori locali. A fost nevoie de un astfel de comitet pentru a asigura accesul populației la vaccinare. Toate acestea au avut rolul desfășurării campaniei de vaccinare. A fost vorba de 11 mii de transporturi pentru 17 milioane de doze de vaccin administrate.

Timp de 15 luni s-a desfășurat această campanie. Acum, gradul de vaccinare a scăzut, astfel că s-a luat decizia desființării CNCAV. De la 150.000 de doze de vaccin administrate într-o singură zi, am ajuns la 6.000 -7.000 de doze”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, Andrei Baciu, președintele CNCAV.

Vezi și: Cancer de sân la BĂRBAȚI. Două CAUZE principale: E mult mai agresiv ca la femei și greu de controlat

Pandemia de COVID-19, la final

Medicul susține că datele de pe plan mondial arată că pandemia de coronavirus ar înceta. Depinde dacă vor apărea alte tulpini care să ducă la o creștere a îmbolnăvirilor.

Potrivit aceluiași document, Ministerul Sănătății va colabora cu Ministerul Apărării pentru campania de vaccinare, având în vedere că majoritatea vaccinurilor sunt depozitate în condițiile de siguranță necesare la spitalele militare.

“Având în vedere (…) că la nivelul centrelor de depozitare și distribuție a vaccinurilor împotriva Covid-19 organizate la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Apărării Naționale se află depozitate cantități semnificative de doze de vaccin care necesită depozitare la temperaturi de -20°C și respectiv de -80° C, este necesară colaborarea în continuare între structurile Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, până la momentul epuizării stocurilor de vaccinuri”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Vezi și: Limba străină învățată încă din copilărie previne boala Alzheimer și demența. Cum să ai un copil DEȘTEPT și sănătos

Mai multe ministere implicate în campanie

Documentul mai arată faptul că Ministerul Sănătății va colabora cu Ministerul Afacerilor Interne, în vederea asigurării condițiilor logistice necesare transportului de vaccinuri în situații speciale. Totodată va exista o colaborare și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru securitatea informațiilor și mentenanța platformelor dedicate activităților de vaccinare și Ministerul Justiției pentru vaccinarea în penitenciare.

Potrivit documentului, începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID-19  se va realiza doar în cabinetele medicilor de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel