Vitamina B6, piridoxina, beneficii. În ce alimente se găsește și care este doza necesară. Deficitul poate duce la depresie și scăderea imunității

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vitamina b6 piridoxina. FOTO: Freepik @13-Smile
vitamina b6 piridoxina. FOTO: Freepik @13-Smile

Vitamina B6, piridoxina, este foarte importantă pentru metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Care este doza zilnică necesară.

Vitamina B6, piridoxina, este o vitamină din complexul B-urilor. Piridoxina este o vitamină hidrosolubilă de care organismul nostru are nevoie pentru mai multe funcții.

Vitamina B6 este importantă pentru metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților și pentru crearea globulelor roșii și a neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina și dopamina.

Această vitamină nu este produsă de corp, motiv pentru care ea trebuie obținută din alimentație și suplimente. Cea mai mare parte a populației reușește să își ia necesarul din alimentație, însă există și cazuri în care oamenii se află risc de deficit de vitamina B6.

De altfel, un consum adecvat de vitamina B6, piridoxină, este necesar pentru a avea o sănătate optimă, dar și pentru a preveni apariția bolilor cronice.

Vitamina B6, piridoxina, 9 beneficii pentru sănătate

Poate îmbunătăți starea de spirit și reduce simptomele depresiei

Vitamina B6, piridoxină, joacă un rol important în reglarea dispoziției. Iar acest lucru se datorează, în parte, faptului că B6 este necesară pentru crearea neurotransmițătorilor care reglează emoțiile, inclusiv serotonica, dipomina și acidul gama-aminobutiric.

De asemenea, vitamina B6 poate să scadă nivelul aminoacidului homocistenină. Un nivel ridicat din acest aminoacid a fost asociat cu depresia și alte probleme psihiatrice. Cu toate acestea, vitamina B6 nu poate fi folosită pentru prevenirea sau tratatea depresiei, notează Healthline.

Reduce riscul de Alzheimer și îmbunătățește sănătatea creierului

Vitamina B6 poate juca un rol împortant în îmbunătățirea sănătății creierului și prevenirea bolii Alzheimer, tocmai prin efectul pe care îl are asupra homocisteinei.

Un studiu randomizat controlat la peste 400 de adulți cu Alzheimer ușoară până la moderată a constatat că dozele mari de B6, B12 și folat au scăzut nivelul de homocisteină, dar nu au încetinit declinul funcției cerebrale în comparație cu un placebo.

Vezi și: Actigall, medicamentul banal pentru pietre la fiere care previne COVID-19

Poate preveni anemia prin sprijinirea producției de hemoglobină

Datorită rolului său în producția de hemoglobină, vitamina B6 poate fi utilă în prevenirea și tratarea anemiei cauzate de deficiență.

Studiile au asociat nivelurile scăzute de vitamina B6 cu anemia, în special la femeile însărcinate și la femeile aflate la vârsta fertilă.

De altfel, deficitul de vitamina B6 este unul rar în rândul adulcților, astfel că cercetările la acest nivel sunt limitate.

Ajută în sindromul premenstrual

Vitamina B6 a fost utilizată pentru a trata simptomele sindromului premenstrual, inclusiv anxietatea, depresia și iritabilitatea.

Cercetătorii suspectează că B6 ajută la simptomele emoționale legate de sindromul premenstrual datorită rolului său în crearea neurotransmițătorilor care reglează starea de spirit.

Ajută împotriva grețurilor

Vitamina B6, piridoxină, este folosită pentru a trata greața și vărsăturile din timpul sarcinii, fiind eficient și pentru tratarea răului de mișcare.

Reduce riscul de boli de inimă

Consumul de vitamina B6, piridoxină, poate preveni înfundarea arterelor și astfel să ajute la reducerea la minimum a riscului de boli de inimă.

Cercetările arată că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina B6 în sânge prezintă un risc aproape dublu de a suferi de boli de inimă în comparație cu cele cu un nivel ridicat de vitamina B6.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Un consum adecvat de vitamina B6 poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Deși încă nu s-a aflat motivul concret al acestei asocieri, cercetătorii suspectează că este legat de capacitatea vitaminei B6 de a lupta împotriva inflamației cate poate contribui la cancer și alte boli cronice.

Poate promova sănătatea ochilor și poate preveni bolile oculare

Vitamina B6, piridoxina, poate juca un rol în prevenirea bolilor oculare, în special a degenerării maculare legată de vârstă.

Studiile au constatat o asociere între nivelul ridicat de homocisteină și creșterea riscului de degenerare maculară legată de vârstă.

Poate trata inflamația asociată cu artrita reumatoidă

Vitamina B6 poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu artrita reumatoidă.

Nivelurile ridicate de inflamație din organism care rezultă din artrita reumatoidă pot duce la niveluri scăzute de vitamina B6, mai arată sursa menționată.

Vitamina B6, piridoxina, necesar zilnic

Necesarul zilnic pentru vitamina B6 variază în funcție de vârstă și statul, astfel:

- copii până la 1 an: 0.3-0.6 mg

- copii 1-10 ani: 1.0-1.4 mg

- bărbați: 1.7-2 mg

- femei: 1.5-1.6 mg

- femei însărcinate: 2.2 mg

- femei care alăptează: 2.1 mg.

Vitamina B6, piridoxina, surse

Printre alimentele bogate în vitamina B6, piridoxină, se numără:

- năutul (1 cană) furnizează 1,1 mg, adică 65% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- ficatul de vită (85 grame) 53% din DZR

- tonul cu aripioare galbene (85 gr) 53% din DZR

- piept de pui prăjit (85 gr)  29% din DZR

- cartofii (1 cană)  25% din DZR

- banana (medie) 25% din DZR

- tofu (o jumătate de cană) 6% din DZR

- nucile (30 gr)  6% din DZR.

Vitamina B6, piridoxina, simptome deficit

Deficitul de vitamina B6 este asociat cu un nivel scazut al altor vitamine din complexul B-urilor, cum ar fi vitamina B12 și folatul.

În plus, consumul excesiv de alcool pe termen lung, diabetul și hipotirodismul pot duce la deficit de vitamina B6.

Semnele și simptomele deficitului de vitamina B6, piridoxină, includ:

- neuropatia periferică

- anemia

- convulsiile

- depresia

- confuzia

- un sistem imunitar slăbit.

În cazuri rare, deficitul de vitamina B6 poate duce la un sindrom asemănător pelagrei, cum ar fi:

- dermatita seboreică

- inflamație a limbii

- inflamația și crăparea buzelor.

Vezi și: Vitamina B12, cobalamina. Care este doza zilnică în funcție de vârstă și ce boli previne. Deficitul poate duce la probleme neuronale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel