Analize

Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că în România se distrug anual între 72.000 şi 100.000 de litri de plasmă.

Scris de: Adisa Codruț       26 iun, 15:52

Un test de sânge dezvoltat în Suedia identifică 11 proteine specifice la femeile care au cancer ovarian. Pentru femeile care au chisturi suspecte asta înseamnă că ar putea să scape de operație dacă sângele lor nu prezintă proteinele respective, iar folosirea testului la...

Scris de: Dana Lascu       20 iun, 22:22

Sângele donat la femei care au născut și de bărbați nu crește și nici nu scade riscul de deces la oamenii care l-au primit.

Scris de: Florina Pop       13 iun, 12:45

Pentru bărbați sunt teste și analize care, făcute la momentul oportun, pot face diferența dintre viață și moarte. Nu trebuie să fii deja bolnav ca să faci o investigație și nu trebuie să ai simptome pentru a face screening, ci doar să-ți pese de sănătatea ta.

Scris de: Dana Lascu       04 iun, 10:18

Este inutil să postești (să te abții de la mâncare) înainte de analize de colesterol, arată un nou studiu, mai ales dacă intenția acestui test este de a determina riscul unui pacient de a dezvolta o boală cardiovasculară în viitor.

Scris de: Dana Lascu       02 iun, 22:22

Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de RMN fiabil, non-invaziv, pentru diagnosticarea bolilor de inimă. Acesta ar putea fi folosit d eai multe ori în timp scurt la același pacient pentru că nu presupune injectarea unor substanțe de contrast. 

Scris de: Dana Lascu       02 iun, 08:21

Organele corpului percep individual diferența dintre zi și noapte, asta au descoperit cercetătorii în urma unor studii.  Ritmul circadian afectează metabolismul.

Scris de: Angela Sabău       31 mai, 00:15

Trombolifilie. Teste de risc genetic pentru această afecțiune se fac, din iunie, în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București.

Scris de: Adisa Codruț       29 mai, 14:19

Fie că dormim prea mult, ori puțin, ambele variante par să aibă un efect negativ asupra persoanelor cu prediabet. Cercetătorii leagă somnul de valorile glicemiei.

Scris de: Angela Sabău       20 mai, 14:52

Testări gratuite pentru HIV, hepatită B și hepatită C, au loc în cursul săptămânii viitoare. Demersul este inițiat de ARAS.

Scris de: Adisa Codruț       17 mai, 22:39

Hepatita C este afecțiunea pentru care în următoarele zile se fac testări gratuite în mai multe orașe din țară.

Scris de: Adisa Codruț       17 mai, 21:35

Preferința pentru alcool sau cafea a fost, în sfârșit, înțeleasă. Cercetătorii au constatat că motivul pentru care sunt consumate nu are legătură cu gustul.

Scris de: Angela Sabău       05 mai, 00:12

Noi cercetări arată că un simplu test de sânge, pe care medicii îl folosesc deja pentru a diagnostica infarctul, poate fi util și în prezicerea, și cu 10 ani înainte, a riscului unei persoane de a face atac de cord sau AVC.

Scris de: Dana Lascu       04 mai, 07:31

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat, EXCLUSIV, care e diferența dintre colonoscopie și investigația 3D și care dintre ele e cea mai bună în depistarea precoce a cancerului...

Scris de: Dana Lascu       30 apr, 16:37

Sistemul imunitar se reînoiește în timpul somnului prin reducerea celulelor T când riscul de infecție e scăzut, arată un studiu.

Scris de: Florina Pop       25 apr, 01:01

Executivul adoptă, în şedinţa de miercuri, 24 aprilie, un proiect de act normativ legat de coplata serviciilor medicale la privat.

Scris de: Adisa Codruț       24 apr, 19:36

Când suspicionăm boli de inimă, sângele oferă multe indicii despre sănătatea cordului. De exemplu, nivelurile ridicate de colesterol „rău” din sânge pot fi un semn că aveți un risc crescut de a avea un atac de cord. Și alte substanțe din sânge pot ajuta...

Scris de: Dana Lascu       23 apr, 19:41

Renunțarea la fumat în timpul sarcinii pare să reducă riscul nașterii premature, asta spun cercetătorii în urma unui studiu. Chiar și în ultimul trimestru al sarcinii sunt schimbări în bine.

Scris de: Angela Sabău       21 apr, 07:08

Șansele ca un cupu să aibă băiat sau fată sunt moștenite din familie, asta arată un nou studiu pe această temă. De asemenea, cercetătorii au reușit să explice de ce s-au născut mai mulți băieți după războaie.

Scris de: Angela Sabău       20 apr, 12:45

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, medicul Vasile Cepoi, a declarat, într-o dezbatere, că e nevoie de o schimbare de comportament a practicienilor şi decidenţilor din sănătate.

Scris de: Adisa Codruț       19 apr, 09:18

Gripa nu mai are caracter epidemic, precizează reprezentanții Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Scris de: Adisa Codruț       18 apr, 12:09

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat prima platformă online de informare despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie și biomarkeri, la adresa pulmonar.invingemcancerul.ro, în cadrul campaniei „Viața fără piese lipsă - Acționează. Discută. Testează", demers...

Scris de: Dana Lascu       11 apr, 17:36

Câinii din rasa Beagle pot detecta cancerul pulmonar în probe de sânge, arată un nou studiu care a fost prezentat la o întâlnire anuală de Biologie Experimentală desfășurată până astăzi în Orlando, Florida, SUA. Această constatare, cred cercetătorii, ar...

Scris de: Dana Lascu       09 apr, 22:12

Trei teste imunologice pentru diagnosticarea bolii Alzheimer au fost lansate în România. Acestea vor ajuta a diagnosticarea bolii mult mai devreme decât vechea metodă.

Scris de: Adisa Codruț       29 Martie, 15:11

Laboratorul de analize al Institutului de Psihiatrie Socola din Iași a primit acreditarea RENAR. Asta înseamnă că laboratorul și personalul sunt competenți să efectueze determinări corespunzătoare cerințelor europene și internaționale în domeniul calității și că specialiștii...

Scris de: Adisa Codruț       25 Martie, 18:07

Medicii legiști cred că au descoperit, în sfârșit, identitatea lui Jack Spintecătorul. Testele genetice au dus la descoperirea criminalului care a terorizat străzile Londrei cu mai mult de un secol în urmă. Rezultatele acestora au fost publicate.

Scris de: Dana Lascu       18 Martie, 13:43

Când ne facem analize ne gândim că doar colesterolul „rău” LDL este periculos, ignorând de obicei trigliceridele. Dar și acestea ne pot da boli de inimă. Iată explicațiile:

Scris de: Dana Lascu       15 Martie, 20:50

Vitamina B7 este foarte importantă pentru organsim, însă o doză prea mare îți poate falsifica rezultatele analizelor de laborator. Medicii recomandă prundență în administrarea suplimentelor de acest fel.

Scris de: Angela Sabău       05 Martie, 21:12

Teste gratuite pentru hepatita C și consumabilele necesare vor fi oferit clinicilor care sunt implicate în proiectul HepC A.L.E.R.T. Scopul este eliminarea hepatitelor virale.

Scris de: Adisa Codruț       05 Martie, 13:28

Peste 300 de medici de Medicină de laborator și Microbiologie medicală se opun unui amedament adus de Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România la Proiectul de lege 422 din 2018, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, a cărui aprobare ar însemna în...

27 feb, 22:44

Click pentru a naviga in paginile din categoria ANALIZEurmatoarea
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26