AVC și Tromboliza pas cu pas. Dacă nu îi urmezi, pacientul moare sau rămâne ca o legumă

Dana Lascu / 23 aug 2020 / 20:04
EXCLUSIV
Noi centre pentru trombectomie mecanica care vor salva pacienții care fac AVC sau infarct
Noi centre pentru trombectomie mecanica care vor salva pacienții care fac AVC sau infarct

Tromboliza este o procedură medicală care poate să salveze viața pacienților cu accident vscular cerebral (AVC), dacă funcționează doar dacă este făcută într-un anume mod și într-un anume interval de timp. Neurologul Renică Diaconescu explică pas cu pas: 

„Tromboliza înseamnă administrarea unei substanțe care are efectul de a topi acel cheag de sânge care astupă vasul ce conduce circulația spre creier. (...) Consecința unei astfel de obstrucții, de ischemii cum îi spunem noi, este că zona respectivă, nemaiavând alimentare cu sânge, care înseamnă oxigen și energie, moare”, a explicat, EXCLUSIV la DC MEDICAL, dr Renică Diaconescu. 

Cu cât mai repede, cu atât mai bine

Atunci când o parte din creier moare pur și simplu, toate funcțiile care erau coordonate de aceasta se pierd. Pacientul, chiar dacă supraviețuiește, rămâne cu sechele uriașe: paralizie, tulburare de vorbire și de vedere, toate putând da în timp și alte complicații catastrofale. 

Dar tromboliza nu funcționează decât dacă se aplică într-un interval de maximum 4,5 ore de la producerea accidentului vascular cerebral, spune neurologul. 

„Cu cât tromboliza se efectuează mai repede de la debutul accidentului vascular cerebral, cu atât se recuperează mai mult din aceste funcții”, a continuat dr Renică  Diaconescu. 

Practic, e vital ca la primele simptome de accident vascular cerebral, pacienții și/sau aparținătorii lor să știe exact ce să facă. 

Primele simptome ale unui AVC

„Primele simptome ale unui accident vascular cerebral sunt: scăderea forței la mână, sau la mână și la picior, chiar și amorțeala mâinii și a piciorului pot fi semne. Apoi, fața se strâmbă, e vorba de asimetria feței, apar tulburări de vorbire și de vedere, acestea sunt semne care anunță AVC. (...) Oamenii trebui să înțeleagă și să dea telefon (la Ambulanță, n.r.) imediat. Mai sunt simptome: cefaleea violență, vărsăturile, tulburări de echilibru și alte semne. Dar cele mai des întâlnite sunt primele patru”, explică medicul. 

Atunci când sunăm la Serviciul de Urgență aceste simptome trebuie spuse toate centralistelor, de preferat în ordinea în care au apărut, atrage atenția medicul. Asta pentru că cei de la Ambulanță trebuie să trimită o mașină care să fie pregătită să ia în primire un pacient cu AVC, iar spitalul unde acesta va fi dus, să fie pregătit să îl primească.. 

„Ambulanța aceasta trebuie să îți dea primele date despre tensiune, despre puls. Nu poți să faci tromboliză la o tensiune mai mare de 17 – 18. Trebuie să îi cobori tensiunea și există medicamente clare cu care cobori tensiunea arterială”, continuă neurologul.

Personalul medical de pe ambulanță trebuie să supravegheze atent pacientul până când acesta ajunge la spital, ca să se știe exact care este starea sa în momentul în care a ajuns la spital, la Urgență.

Ce se întâmplă la spital

„Odată ajuns la spital, imediat i se prind două linii venoase: o linie pe care se recoltează sânge și o line pe care se aplică tromboliza. Nu se amestecă una cu alta. Substanța pentru tromboliză să pune într-o siringă automată care injectează soluție pe rata pe care i-o dai, în funcție de kilogram / corp. Există în protocol date exacte despre cât se administrează pe kilogram/corp. Se administrează la început o parte, în bolus direct, apoi treptat restul. Totul se întâmplă într-o oră. În această oră, medicul neurolog, asistenta de la urgență, doctorul de la urgență și asistenta de la neurologie, monitorizează pacientul. După o oră, pacientul este transferat în Serviciul de tromboliză din secția de neurologie. Avem un salon, cu 2-5-7 paturi, câte trebuie, foarte bine dotate, cu tot ce trebuie, în care pacientul este monitorizat încă 24 de ore. Pentru asta, din secție se desemnează special o asistentă care nu se mișcă de acolo, și din 15 în 15 minute măsoară tensiunea, temperatura și ceilalți parametri. Asta pentru că există riscul de sângerare dat de tromboliză. După 24 de ore se repetă tomografia și se observă dacă tromboliza a avut efect sau dacă pe creier s-au produs leziuni. Cam aceasta este, în mare, rezumatul acestei intervenții”, a detaliat dr Renică Diaconescu.

În câte spitale din România se poate face tromboliză și care sunt problemele programului, aflați din video: 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy