Ce este iodoterapia și la ce se folosește. Dr Emin Mammadov explică

Florina Pop / 24 noi 2020 / 17:12
EXCLUSIV
Bolile de tiroidă pot fi prevenite prin adoptarea unui anume stil de viață
Bolile de tiroidă pot fi prevenite prin adoptarea unui anume stil de viață

Medicul endocrinolog Emin Mammadov de la Centrul Oncologic Sanador a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical, în ce constă iodoterapia și în ce patologii se folosește.

Medicul endocrinolog Emin Mammadov de la Centrul Oncologic Sanador spune că iodoterapia reprezintă un tratament cu un anume tip de iod - iodul radioactiv - și se utilizează în patologia glandei tiroidiene. Specialistul susține că acest tip de terapie se folosește în cancerul tiroidian, în acele tipuri oncologice numite cancer diferențiat și ”care înseamnă peste 90% din cancerele tiroidiene și mai rar se folosește  în hipertiroidism. Aici pot să fie mai multe cauze. Cel mai des este boala Basedow-Graves; mai sunt situații în care un nodul produce exces de hormoni tiroidieni sau, mai rar, tiroida ectopică, adică tiroida poziționată în alte zone ale corpului față de poziția ei normală în gât”.

Potrivit acestuia, iodoterapia distruge țesutul tiroidian, indiferent dacă e sănătos sau bolnav, de aceea e administrată doar după ce tiroida a fost extrasă prin operație. ”Noi, prin tratament, distrugem atât resturile tiroidiene normale, sănătoase, cât și eventuale restul de la tumoră care au rămas pe loc sau au migrat în alte părți ale corpului. Tratamentul acesta, dacă ar fi să fac o comparație, este ca un cal troian. Iodul este ”mâncarea obișnuită” pentru tiroidă, iar noi îi dăm din iodul stricat, un iod care emite radiații”, explică endocrinologul Emin Mammadov.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy