Ce se întâmplă dacă rupi o aluniță. Neg, aluniță, papilom, diferențe și cum le recunoști. Rodica Șotcan: Melanomul nodular, marea TEAMĂ. Crește în trei luni și se moare!

EXCLUSIV
Foto: Freepick @amixstudio @nastyaofly
Foto: Freepick @amixstudio @nastyaofly

Dr. Rodica Șotcan, medic primar dermatovefnerologie la SANADOR, ne-a vorbit despre alunițe, acrodordoane, negi și papiloame, dar și despre melanomul nodular.

Alunițele nu trebuie sub nicio formă ignorate. Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, dar ea nu este compusă doar din partea vizibilă, externă, a corpului. Practic celule de piele se găsesc peste tot în organism, inclusiv în organele interne.

Aluniţele se numesc în termeni medicali nevi. Pot fi nevi pigmentari dar şi de culoarea pielii, care sunt mai puțin periculoși.

Rodica Șotcan, medic primar dermatovefnerologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre alunițe, negi, papiloame, despre diferențe și riscuri și am demontat împreună mai multe mituri complet greșite care circulă peste tot și pe care le auzim "din bătrâni". În plus, medicul ne-a vorbit și despre melanomul nodular, amenințarea momentului în dermatologie. 

Cum ne putem da seama dacă o aluniță este cancerigenă sau nu, există o particularitate pe care o putem observa noi, singuri, acasă și ce alunițe sunt considerare "rele".

Examinați-vă în oglindă, o dată pe lună: "Care e cel mai important factor de protecție al melanomului? Soția!"

 

"Le recomandăm pacienților să se auto-examineze în oglindă, față, spate, în fiecare lună. Fiecare dintre noi ar trebui să facă asta, atât pentru noi, cât și pentru cei din familie. Îți dai seama imediat dacă ceva este în neregulă, dacă a apărut ceva crescut. Cea mai mare teamă este de melanom nodular. Dacă alunița are formă diferită, contur diferit, culori diferite, e deja târziu când observăm lucrurile acestea.

Dacă te uiți o dată pe lună, vezi din timp și previ din timp", a spus medicul, care a subliniat că trebuie să reținem regula ABCDE, adică "asimetrie (margini neregulate), culori (mai mult de trei, în special negru, roșu, alb) și evoluția în timp (dar asta nu înseamnă că mă uit o dată pe an la mine, ci mai des, exact cum te palpezi la sân, cum se palpează bărbații la testicule, deci obiectiv)".

"Se făcuse un studiu că bărbații sunt salvați de soții. Care e cel mai important factor de protecție al melanomului? Soția!", a spus medicul, mai în glumă, mai în serios. "Am avut pacienți care s-au dus să ducă gunoiul și l-a văzut o vecină, care probabil era rezidentă sau studentă, și i-a salvat. E o poveste care poate fi crezută sau nu, dar este foarte important. Acestea sunt regulile", a mai spus ea.

Melanomul nodular, cea mai mare teamă în prezent: Crește în trei luni

 

"Ce e mai important acum este melanomul nodular, care apare dintr-o dată și crește în trei luni. Crește foarte repede! Când omul vine la programare este deja târziu. Asta este cea mai mare teamă acum și se pune problema dacă ne salvează viața dermatoscopia.

Melanomul nodular arată ca orice, ca o bună roșie sau o bubă neagră care a crescut foarte repede, de multe ori seamănă cu o căpușă, cu absolut orice. Ce poți să faci? Nu poți să faci nimic, că mergi la medic o dată pe an sau la șase luni, în timp ce melanomul nodular apare în trei luni. Deci autoexaminarea este importantă", a spus dr. Rodica Șotcan.

Întrebată despre cauzele apariției melanomului nodular, medicul Rodica Șotcan a enumerat:

- cauzele genetice

- arsurile solare. O singură arsură cu bule, din copilărie, îți crește riscul cu 45% de a face melanom.

"Din cauza pandemiei de COVID, oamenii nu au venit la medic și au întârziat foarte mult. Într-o săptămână am avut cinci cazuri de melanom, la oameni tineri, oameni care nu se duc la plajă, care nu merg la solar și l-au făcut. Melanomul acesta este extrem de riscant. Se moare!", a avertizat medicul. 

1. -imagine fara descriere- (2ec036da-af8e-4bb4-93b8-84b0f90ca04b_01306500.jpg)4. -imagine fara descriere- (8310d01c-d239-470e-81e1-39eebc0fa651_54304700.jpg)1. -imagine fara descriere- (5398659e-7e98-43e1-86e9-435f52e0d05a_68006500.jpg)

3. -imagine fara descriere- (97fbba32-c3ec-4a24-955f-cb4163eac78b_65905500.jpg)

Foto: Melanom nodular / @RodicaSotcan

Ne pot ieși alunițe și pe parcurul vieții, nu doar când suntem copii. De ce apar și ce înseamnă când apare brusc una? Ar trebui să ne îngrijoreze?

"Ne îngrijorează orice aluniță care apare după 65 de ani. Orice aluniță care apare după această vârstă este melanom sigur. Teoretic, alunițele apar între 25 - 30 de ani.

Alunițele au o determinare genetică și apoi expunerea la soare. Nu ne protejează aproape nimic. Studii de 25 de ani, pe copii dați cu cremă, nu a influențat cu nimic numărul alunițelor. Numai protecția cu haine, cu neexpunere la soare", ne-a mai spus medicul primar dermatovefnerologie.

Ce se întâmplă dacă rupi o aluniță. Care sunt pericolele la care te expui

În jurul întrebării ce se întâmplă dacă rupi o aluniță s-au creat de-a lungul timpului mai multe teorii ale cospirației, ba că urmează să mori, ba că faci sigur cancer.

În acest context, medicul Rodica Șotcan a spus ferm că "nu se întâmplă absolut nimic".

"De 10 ani s-a demonstrat că traumatizarea unei alunițe nu reprezintă un factor de risc. Era povestea cu sângerarea, dar asta însemna deja un melanom, o tumoră, care e fiabil și atunci a sângerat. Dar traumatizarea unei alunițe nu reprezintă un factor de risc, e demonstrat de cel puțin 10 ani", a subliniat ea.

Întrebată cum tratăm o aluniță care sângerează, medicul a spus că "o pansăm" și a subliniat faptul că "trebuie să mergem, bineînțeles, să o vadă un medic, să vadă dacă e aluniță sau e altceva. Omul confundă alunița cu papiloame, acrocordoane".

Care este diferența dintre aluniță, neg și papilom, din punct de vedere vizual, pe piele. Cum să le recunoști

 

"Negul este numit popular veruca vulgara, care apare la copii, pe mâini și picioare. Popular, neg mai înseamnă la bătrâni, cheratozele seboreice. Negii apar în general la copii.

Mai sunt și acele formațiuni în jurul gâtului, la axile la persoanele grăsuțe, care se numesc acrocordoame. Se rup, dar nu reprezintă niciun risc. Doare puțin, asta e singura particularitate.

Papiloamele înseamnă, din latină, a crește, papiloma este o formațiune care crește, are culoarea pielii, în timp ce alunița este brună. Au aspectul aspru, ca o conopidă.

1. -imagine fara descriere- (alunite-sanador-rodica-sotcan_10873200.jpg)

Foto: Papilom, aspect de conopidă / Freepick @NewAfrica

 

Practic, le diferențiem prin atingere. Alunița este în piele, o simți la mână, are textura pielii, în timp ce papiloamele sunt aspre.

Alunițele apar peste tot, inclusiv pe palme, pe scalp, în timp ce papiloamele apar în jurul gâtului, axilă, în jurul ochilor sau inghinal și au o culoare nu brună, ci fie culoarea pielii, gălbui, gri, un aspect "murdar" și sunt lungi.

10. -imagine fara descriere- (ce-se-intampla-daca-rupi-alunite-alunite-negi-papiloame-dc-medical-rodica-sotcan-3_01572300.jpg)9. -imagine fara descriere- (ce-se-intampla-daca-rupi-alunite-alunite-negi-papiloame-dc-medical-rodica-sotcan-2_24642700.jpg)

Foto: Freepick @gnepphoto20

Alunița e plană, în timp ce papiloamele sunt excrescențe", a clarificat dr. Rodica Șotcan.

Mai mult, medicul a atras atenția să nu confundăm aceste papiloame cu cele date de infecția cu HPV.

"Nu au nicio legătură cu HPV. Ele erau considerate ca fiind date de HPV, dar nu sunt. Ele sunt date de unii factori de creștere circulanți care apar fie în sarcină, fie la cei care au rezistență crescută la insulină, cei grăsuți în general. Un om care are diabet și se tratează cu insulină, primul lucru dacă nu e bine dozat, îi apar aceste papiloame în jurul ochilor și gâtului.

HPV dă negii la copii și leziunile de tip HPV la nivel genital, acele condiloame.

HPV-ul e HPV, papiloamele sunt acrocordoanele și alunițele sunt alunițe. Oamenii spun alunițe și acrocordoane. Au genital niște condiloame și dacă îi întrebi ce sunt astea spun: a, păi sunt alunițe! Păi nu sunt alunițe, sunt condiloame și le dai mai departe. Hai să le tratăm", a spus ea.

8. -imagine fara descriere- (screenshot-2022-06-22-090107_82820300.png)

Foto: Papula fibroasă a nasului / @RodicaȘotcan

1. -imagine fara descriere- (6e2a1073-52ba-43c0-a3d2-4fff6be16710_93149900.jpg)

Foto: Acrocordoane / @RodicaȘotcan

Când trebuie scoase alunițele, ce alunițe trebuie scoase și ce presupune intervenția de scoatere a alunițelor

 

"Alunițele se scot în orice perioadă a anului dacă au un aspect atipic. Medicul hotărăște asta, în urma analizelor. Alunițele se scot chirurgical, cu examen histopatologic ulterior.

Intervenția nu doare. Se poate aplica o cremă cu anestezic și apoi anestezia se face cu o injecție cu ac fin, nu simți nimic. Nu doare nimic și nu doare nici după", a transmis medicul.

Mituri despre alunițe, demontate. Provocarea Adevărat sau Fals?

 

1. Alunițele canceroase sunt mereu negre - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: FALS. Pot fi și roșii, ele se numesc acromice, pentru că nu au pigment deloc și sunt cele mai periculoase. Sunt rare, dar se întâmplă. 

8. -imagine fara descriere- (ce-se-intampla-daca-rupi-alunite-alunite-negi-papiloame-dc-medical-rodica-sotcan-1_74701800.jpg)

Foto: Freepick @atlascompany

 

2. Dacă o aluniță are fire de păr crescute în ea, nu poate fi vorba despre cancer - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: FALS, pentru că dacă are fire de păr este nerv congenital, dar și un nerv congenital, deși are riscul mic, se poate transforma în melanom. Deci faptul că are fire de păr nu înseamnă că suntem feriți 100%.

3. Nu pot sta niciodata la soare pentru că am alunițe - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: FALS. Pot sta, dar stau dimineața și cu cremă de soare.

4. Este bine să te dai cu cremă cu protecție solară pe alunițe - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: ADEVĂRAT. Este bine să te dai absolut peste tot. Nu evităm alunițele.

5. Alunițele asimetrice sunt periculoase - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: ADEVĂRAT. Da, probabil că nu sunt nici alunițe dacă sunt asimetrice. Unul dintre criteriile pentru melanom este asimetria. Asimetria se stabilește trasând două lunii perpendiculare. Poate să aibă formă de inimă, dacă ea este simetrică de-o parte și de alta, e ok. Chiar dacă pentru unii asimetrie înseamnă că nu e rotundă.

6. Este grav dacă simt alunița, dacă începe să mă mănânce sau să mă doară? - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan:  ADEVĂRAT. E un simptom care trebuie să te trimită la medic. Nu e obligatoriu grav, adică poate să mă mănânce pielea din jur, unele fac un soi de eczenă care nu e periculoasă. Dar pentru siguranță, ar fi bine să vă vadă un medic, dermatoscopic. 

7. Este foarte grav daca omul are multe alunite. E clar că va face cancer - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: FALS. Nu e neapărat grav. Din contră, s-au făcut studii care arată că oamenii care au multe alunițe se duc mai des la medic față de cei care nu au, pentru că sunt conștienți de faptul că le au, vin, verifică și în câteva minute pleacă liniștiți. Revenim la melanomul nodular, acela periculos, care apare mai mult la persoanele care nu au alunițe. Deci nu e grav dacă au multe alunițe. 

8. Este grav daca o alunita dispare? - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: FALS. O aluniță poate să dispară, dar depinde ce a dispărut. Organismul are capacități de apărare și atunci, într-un melanom apare o pată albă, o zonă albă, acela e fenomen de regresie. Dacă dispare cu totul, apare întâi un cerc în jurul unei alunițe și apoi dispare, nu e o problemă. La copii și la tineri întâlnim asta. Dar trebuie mers la medic.

9. Alunița poate fi indepărtata acasă - Adevărat sau Fals?

Dr. Rodica Șotcan: FALS. Nu, exclus! În primul rând că nu ai cu ce să o scoți acasă. Înghețarea cu spay-uri din farmacie doare, dar alunița nu se îndepărtează, chiar dacă o ard, o îngheață, ea nu dispare. O rănesc, o traumatizează, dar ea nu are cum să dispară. 

Ține minte regula ABCDE

 

Folosind regula ABCDE, puteți să identificați nevii cu risc crescut în timpul autoexaminării. Nevii care prezintă cel puțin unul dintre semnele de mai jos ar trebui tratați cu atenție și examinați de către medicul dermatolog.

- A - asimetrie (asymmetry),

- B - margini neregulate, difuze sau franjurate (borders),

- C - variații de culoare (color),

- D - diametru peste 0.5 cm (diameter),

- E - evoluție (orice modificare de culoare, formă, dimensiuni, elevație).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0