Cum ai grijă de o incizie cusută după operație

Dana Lascu / 04 ian 2019 / 22:52
De rănile cusute trebuie să ai mare grijă
De rănile cusute trebuie să ai mare grijă

Când vă recuperați de la intervenție chirurgicală, este important să aveți grijă de incizie pentru a minimiza riscul de infecție sau cicatrizare excesivă, spun experții de la Academia Americană a Medicilor de Familie.

Când vă refaceți după o operație, experții de la Academia Americană a Medicilor de Familie recomandă să contactați imediat medicul dacă rana se deschide, devine roșie sau au loc sângerări excesive.

Ce să faci și ce să nu faci

Medicul dumneavoastră trebuie să furnizeze instrucțiuni specifice postoperatorie, cum ar fi:

- Când să scoateți și să schimbați bandajul. În funcție de localizarea și complexitatea intervenției chirurgicale, medicul vă va sfătui cum și dacă să înlăturați bandajul în prima săptămână de la intervenția chirurgicală.

- Țineți incizia uscată, în special pentru primele 24 de ore.

- Scoaterea cusăturilor. Medicul le va scoate dacă acestea nu sunt dizolvabile. Nu trebuie să vi le scoateți singur, pentru că puteți redeschide rana. Cusăturile care nu se dizolvă sunt de obicei îndepărtate începând de la 3 zile până la 3 săptămâni după operație. Acest lucru depinde de locul în care se află și cât de repede se vindecă. Medicul dumneavoastră poate aplica un leucoplast special după îndepărtarea cusăturilor. Acesta oferă suport suplimentar pentru răni. El poate fi scos în 3 până la 7 zile. Uneori, incizia dvs. va fi închisă cu cusături interne (cusături sub suprafața pielii). De obicei, acestea sunt absorbite treptat de organismul dvs. și nu trebuie să fie scoase. Vindecarea pielii poate dura și luni.

- Limitați mișcarea în apropierea cusăturilor pentru a îmbunătăți vindecarea. De asemenea, să vă abțineți de la activități care ar putea face incizia să se deschidă.

- Întotdeauna spălați-vă mâinile înainte de îngrijirea inciziei. Întrebați medicul dacă trebuie să utilizați un săpun sau șervețele pe bază de alcool pentru a curăța rana.

Lucruri la care trebuie să aveți grijă

În ghidul lor, experții americani spun și ce să faceți în caz că se întâmplă:

- Dacă incizia se deschide, adresați-vă medicului. Medicul dvs. poate decide dacă să o închidă sau nu la loc cu cusături. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul vă va arăta cum să vă îngrijești de incizia în mod diferit. Acest lucru va implica probabil utilizarea de bandaje pentru a absorbi drenajul care provine din incizie. Bandajele trebuie schimbate frecvent. Incizia se va vindeca în timp, din interior.

- Dacă incizia este roșie, acest lucru poate fi un semn de infecție. Uneori, însă, roșeața e normală. Cu toate acestea, adresați-vă medicului dumneavoastră în cazul în care roșeața se extinde sau dacă se răspândește mai mult de jumătate de centimetru de la rană. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vedeți puroi în incizie sau dacă incizia este umflată ori dureroasă. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un unguent cu antibiotic.

- Dacă incizia sângerează, înlocuiți-vă bandajul cu un bandaj curat, uscat sau tifon. Aplicați o presiune directă asupra inciziei pentru câteva minute pentru a opri sângerarea. Dacă continuă sângerarea, adresați-vă medicului dumneavoastră.

- Dacă sunteți afară, la soare, acoperiți cicatricea cu bandaj sau cu protecție solară timp de 6 luni după operație. O cicatrice care se vindecă încă se va întuneca și va deveni mai vizibilă dacă se vă bronzați.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy