Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum se fierb pastele - FOTO: Freepik@valeria_aksakova
cum se fierb pastele - FOTO: Freepik@valeria_aksakova

Cum se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum. Un laureat al premiului Nobel a făcut o dezvăluire care a enervat marii bucătari.

Cum se fierb pastele. Felul în care ai procedat până acum este total greșit. Un fizician italian câștigător al Premiului Nobel a venit cu sfaturi despre cum trebuie gătite perfect pastele. Dezvăluirea fizicianului este în totală opoziție cu tot ceea ce ne explică bucătarii.

Profesorul Giorgio Parisi – care a câștigat Nobelul pentru fizică în 2021 pentru "descoperirea interacțiunii dintre dezordinea și fluctuațiile sistemelor fizice de la scară atomică la cea planetară" – a sugerat că oprirea căldurii la jumătatea procesului de fierbere a pastelor, apoi acoperirea cu un capac și așteptarea căldurii reziduale din apă pentru a termina procesul, poate contribui la reducerea costului generat de gătirea pastelor.

Ca răspuns, bucătarul Antonello Colonna, cu stele Michelin, a susținut că această metodă face pastele cauciucate și că nu ar putea fi servite niciodată într-un restaurant de înaltă calitate, potrivit Science Alert.

Vezi și: 10 metode simple pentru a te hidrata. Cum să dai un gust plăcut apei

Ce se întâmplă când gătești pastele

Primul lucru pe care trebuie să-l întrebăm este ce se întâmplă de fapt atunci când gătim paste făinoase. În cazul pastelor uscate, există de fapt două procese care au loc de obicei în paralel.

În primul rând, apa pătrunde în paste, rehidratându-le în zece minute cât se află în apă clocotită. În al doilea rând, pastele se încălzesc, determinând proteinele să se extindă și să devină comestibile.

Metoda standard de gătit constă în punerea a 100 de grame paste în 1 litru de apă clocotită timp de zece până la 12 minute. Timpul depinde de grosimea pastelor.

Metoda lui Parisi de a opri plita la jumătatea drumului și de a permite pastelor să se gătească în căldura reziduală va înjumătăți costul de gătit. Această metodă va fi și mai eficientă pe plitele ceramice, deoarece, spre deosebire de gaz și inducție, acestea sunt lente pentru a se răci.

Cu toate acestea, prin separarea proceselor de rehidratare și încălzire, este posibil să se reducă și mai mult costurile. Pastele uscate pot fi complet rehidratate prin pre-înmuiere în apă rece timp de două ore. Acesta este un proces care nu necesită deloc energie.

Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor

Ce sunt pastele

Pastele sunt un tip de tăieței care este în mod tradițional sunt făcute din grâu dur, apă și ouă. Se formează în diferite forme de tăieței și apoi se fierb în apă clocotită. În zilele noastre, cele mai multe produse vândute ca paste sunt fabricate din grâu comun.

Pastele sunt bogate în carbohidrați. Carbohidrații sunt absorbiți rapid în glucoză în sânge, ceea ce duce la o creștere bruscă a zahărului din sânge. Pastele rafinate, în special, sunt mai bogate în carbohidrați și mai mici în fibre decât pastele din cereale integrale.

În plus, carbohidrații simpli precum pastele rafinate sunt digerate foarte repede, ceea ce duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.

Din acest motiv, cei care au diabet zaharat sunt sfătuiți să păstreze aportul de carbohidrați cu moderație și să mănânce o mulțime de fibre. Efectuarea acestor modificări încetinește absorbția zahărului în sânge și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr din sânge, notează Healthline.

Vezi și: Igiena personală, vitală. Cum te poți feri de gripă și alte boli. Reguli pe care le-ai ignorat până acum

Cum să gătești pastele pentru a fi sănătoase

Atunci când sunt consumate cu moderație, pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Pastele din cereale integrale pot fi o alegere mai bună pentru mulți, deoarece sunt mai scăzute în calorii și carbohidrați, dar mai mari în fibre și nutrienți. Puteți adăuga, de asemenea, o varietate de proteine la paste pentru a le transforma într-o masă echilibrată.

De exemplu, peștele și puiul pot adăuga câteva proteine suplimentare pentru a vă menține plini și mulțumiți, în timp ce broccoli, ardeii grași sau roșiile pot oferi nutrienți și fibre suplimentare.

Iată alte câteva idei pentru preparate sănătoase din paste:

Spaghete din grâu integral cu somon, lămâie și busuioc

Legume coapte

Salată de paste cu feta, măsline, roșii și kale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel