Florin Buicu, despre PLX 232, legea promulgată AZI de Iohannis: O încurajare de rămânere în mediul academic medical al asistenților UMF

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Florin Buicu. FOTO Pexels @ Gustavo Fring
Florin Buicu. FOTO Pexels @ Gustavo Fring

Asistenții, șefii de lucrări, precum și conferențiarii din zona medicală vor putea beneficia de integrare clinică cu ”normă întreagă”, ca semn de” recunoaștere a activității pe care o desfășoară”, susține Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.   

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, 20 aprilie, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății. Aceasta prevede că ”personalul didactic medico-farmaceutic din universităţi care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate beneficiază de integrare clinică în unităţile şi instituţiile din subordinea și coordonarea Ministerului Sănătăţii, în unităţile medicale din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, în unităţile şi instituţiile medicale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale”, potrivit actului normativ. 

Legea vine să încurajeze rămânerea în zona academică a cadrelor universitare medicale

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, că această lege vine să încurajeze tinerii asistenți universitari să rămână în zona academică medicală, precizând în același timp care sunt categoriile de personal care vor beneficia de prevederile acestei legi.   

”Personalul care lucrează în Universitățile de Medicină și Farmacie desfășoară activitate integrată la nivelul spitalului, pentru că, de exemplu, în structura UMF nu există în momentul de față un sediu pentru disciplina de Chirurgie, Dermatologie, Cardiologie samd.

În cazul asistenților, șefilor de lucrări, conferențiarilor din zona medicală, ei în momentul de față beneficiază de o integrare clinică egală cu jumătate din salariul de medic.

Beneficiind de această integrare cu jumătate din salariul de medic, salariul lor de asistent, de șef de lucrare este mai mic decât cealaltă jumătate de salariu de medic. Asta însemna că nu mai exista o încurajare a tinerilor să rămână în zona academică medicală, pentru că ei preferau să iasă de pe zona universitară și să aibă normă întreagă pe spital”, a declarat deputatul Florin Buicu.

”Prin modificarea de acum, cei care beneficiază integrare clinică cu jumătate de normă, nu vorbim de șefi de secție și de profesori, pentru că șefii de clinică nu beneficiază de treaba aceasta, ei având normă de șef de clinică - normă întreagă. Vorbim de cei care au integrare clinică cu jumătate de normă, doar aceia beneficiază de această indemnizație care este egală cu jumătate din salariul aferent nivelului lor de pregătire, medic primar, medic specialist.

Asta înseamnă că pentru asistent, șef de lucrări și chiar conferențiar, este o creștere a venit, de fapt, o recunoaștere a activității pe care ei o desfășoară. Pentru că ei, în afară de activitatea de a trata bolnavi, mai au și activitatea de a se ocupa de studenți”, ne-a explicat Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Peste 2.600 de beneficiari

În privința numărului de beneficiari, la nivelul țării este vorba despre 2.685 de cadre universitare medicale active, dintre care 2.265 de medici primari. Cei mai mulți sunt de la UMF București (842 de cadre universitare), urmați de centrele din Iași (407) și Cluj (357).     

Vezi și: Taxa pe VICIU, restituită în bugetul Ministerului Sănătății: Beneficii palpabile sănătății publice din România    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel