Imunitatea încrucișată, eficientă în prevenirea pneumoniei. Attila: Trebuie luată în considerare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
imunitatea incrucisata. FOTO: Freepik @beststudio
imunitatea incrucisata. FOTO: Freepik @beststudio

Cum ne-a ajutat pandemia să limităm numărul de cazuri de infecții respiratorii și de ce este necesară vaccinarea pe tot parcursul vieții, în cazul bolilor copilăriei, sunt două dintre temele pe care Laszlo Attila, secretarul Comisiei de Sănătate din Senat, le-a explicat în dezbaterea DC Medical.

Anii de pandemie, cu măsurile de prevenire a răspândirii bolii, a făcut ca și în România numărul cazurilor de infecții respiratorii din sfera virozelor și gripei sezoniere să fie ceva mai mic.

Lazslo Attlila, secretarul Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” cât de importante au fost acele măsuri, dar și de ce trebuie să regândim planul de vaccinare național, cu trimitere spre ”vaccinarea încrucișată”

”Putem spune că am făcut progrese după 2-3 ani de luptă cu pandemia? Că suntem mai bine pregătiți în acest sezon de gripe și viroze respiratorii”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii cu privire la situația în care se află România, în stare de alertă de epidemie ”tridemică” - Covid-19, gripă sezonieră și virus sincițial respirator.

”Este un punct de vedere foarte interesant, dar trebuie să vă mărturisesc că încă de anul trecut, din vara anului trecut, cei de specialitate își făceau probleme și erau foarte îngrijorați că ne vom confrunta cu astfel de situație în cursul lunilor de toamnă ale anului 2022.

La vremea respectivă, argumentele domniilor lor a fost că având în vedere că am respectat și am fost disciplinați și am purtat  mască, ne-am distanțat din cauza Covid, nu am avut epidemia de toamnă în anul 2021.

Și sunt foarte multe persoane care nu au trecut prin această infecție, imunitatea lor nu este pregătită și foarte probabil că ne vom confrunta cu o situație asemănătoare în lunile de toamnă ale anului 2022.

Din cauza faptului că atunci a fost al patrulea, al cincilea val de Covid și în continuare am fost disciplinați, această epidemie de gripă nu a mai apărut.

Dar în 2022, s-a modificat componența vaccinului antigripal pentru că în 2021, în ianuarie și februarie, s-a constatat că marea majoritate a cazurilor grave au fost cauzate de sub-tipul B, care în mod normal la noi și în emisfera nordică își făcea programul în aprilie, mai și cauza puține probleme, în anul 2021 s-a constatat că o bună parte din cazurile grave se datorează acestui sub-tip, respectiv o bună parte dintre cei vaccinați și dacă bine rețin cifra, 15% din cei vaccinați au făcut gripă cu sub-tipul B în cursul anului 2021.

Acesta a fost motivul pentru care în următorul sezon a fost modificată componența vaccinului și pentru prima dată am avut și sub-tipul B, în anul 2022, în vaccinul care ne-a stat la dispoziție. Este foarte adevărat că atunci a început lumea să se și vaccineze, dar, mai ales cu aceste măsuri de siguranță pe care le-am luat împotriva Covid ne-au ferit și de gripă.

Acum, în 2022, toamna, respectiv 2023, se pare că unii consideră că nu mai avem treabă cu Covid, nu trebuie să mai respectăm nimic și asta se sunt rezultatele cu care ne confruntăm în aceste zile”, a declarat dr. Laszlo Attila, secretarul Comisiei de Sănătate din Senat.

Vezi și: Cheia pentru sănătate. Răduț: Este un element care ne poate ajuta. Este un pas mare înainte

Vaccinarea în farmacie, așteptată de ani de zile

Anul trecut, prin ordin de ministrul s-a reușit punerea în aplicare a unui proiect pilot, potrivit căruia se doritorii se pot vaccina împotriva gripei chiar în farmacii, iar modelul este unul occidental, de succes în țările care a fost implementat.

”Salut cu mare entuziasm această decizie, vorbim despre ea de 3-4 ani, în proiectul legii vaccinării care este acum în Comisia Camerei a fost introdus un articol în acest sens, pentru că acele țări unde rezultatele la vaccinurile opționale sunt strălucite, în sensul că rata de vaccinare depășește 50%.

Această barieră de 50% a fost depășită în acele țări unde s-a lărgit numărul locațiilor unde te poți vaccina, pentru că s-a constatat, de exemplu, că este mult mai mare accesibilitatea într-o farmacie, pur și simplu intri, îți exprimi dorința că vrei să te vaccinezi, vaccinul este pus la dispoziție, depozitat în condiții ideale, corecte, și în același timp și personalul are cunoștințele necesare să poată vaccina solicitantul.

Și mă refer în primul rând la Franța, a fost o evoluție surprinzătoare. Creșterea ratei de vaccinare la vaccinurile opționale.

Iar un alt aspect care mă bucură este, cred că a fost o premieră acum, în acest sezon, toamna anului 2022 și până în prezent, când nu au fost probleme cu aprovizionarea vaccinului antigripal.

Eu am cumpărat foarte multe doze, pentru membrii familiei, pentru cunoștințe, ba mai mult, surpriza plăcută a fost când medicul de familie m-a întrebat dacă doresc să mă vaccinez. S-a lărgit inclusiv numărul persoanelor care puteau fi vaccinate, în mod gratuit, de către medicii de familie și aici mă refer la cei cu boli cronice, sunt în observație cu o boală hipertensivă”, a mai spus Attila.

Revaccinarea împotriva ”bolilor copilăriei”, o necesitate

Val Vâlcu a afirmat că sunt situații în care vaccinarea împotriva unora dintre bolile copilăriei, chiar și la maturitate, este o necesitate, în contextul în care bolile asociate pot fi fatale.

”Vaccinarea pe tot parcursul vieții, pentru patologii care se pot repeta au fost așa-numitele boli ale copilăriei, se pierde memoria imunitară, vaccinarea anti-pneumococică, anti-meningococică, ar trebui susținute pentru că, iată, aceste boli afectează, destabilizează pacientul, persoanele vulnerabile nu pot trece peste un astfel de episod. Bolile asociate sunt devastatoare, se poate ajunge chiar la deces”, a spus Val Vâlcu.

De partea cealaltă, Laszlo Attila a reamintit că numărul de infecții respiratorii acute înregistrate în această perioadă au depășit recordul perioadei similare din sezonul precedent declarării pandemie, fapt care în opinia sa este destul de îngrijorător.

”Trebuie să știți că recordul anterior, în România, a fost în februarie 2020, cam cu o lună înainte de declararea pandemiei. În prima săptămână din luna februarie, am avut 125 de mii de boli respiratorii acute raportate la nivel național, într-o săptămână.

Acum două săptămâni am depășit acest record și ne-a apropiat de 145-150 de mii de cazuri. Ceea ce este un lucru destul de îngrijorător.

Dacă ne uităm puțin la structura celor afectați, atunci putem constata că o bună parte, cei afectați și cei care se prezintă la medic, foarte probabil, în continuare pentru cazurile oligosimptomatice sau cu simptome minore, foarte mulți nici nu se prezintă, deci nu au colegii ce să raporteze, dar marea majoritate a celor care se confruntă și au ajuns la medic sunt persoane în vârstă, persoane cu boli cronice și foarte mulți copii.

Iar, din cauza faptului că se intervine foarte târziu, atunci, ca orice infecție virală, după un timp se suprainfectează și apar problemele, în cazul de față vedeți sunt foarte multe cazuri, chiar de pneumonii,la cei afectați care necesită tratamente mai invazive și de multe ori în condiții spitalicești”, a mai spus dr. Laszlo Attila, adăugând că vaccinarea anti-pneumococică ar fi o soluție.

”Avem și vaccin împotriva anumitor tulpini și cred că în general vaccinarea, pe de o parte ne asigură o imunitate specifică, dar în același timp, cred că nu strică.

Rareori avem ocazia să vorbim despre imunitatea încrucișată, când ești vaccinat împotriva unuia și te protejează și împotriva altei infecții.

Și asta trebuie luat în considerare, dar și ceea ce văd la ora actuală este că, mai ales, servicii de urgență au făcut și fac greu față, instituțiile de specialitate sunt pline, inclusiv instituțiile pentru copii și încet, încet, încep să apară alte și alte boli care apar după infecțiile virale.

Zilele trecute am întâlnit și trombocitopenii, foarte multe afecțiuni pulmonare mai grave, în primul rând pneumonii și cred că trebuie să fim puțin mai atenți la consumul de antibiotice și la momentul începerii tratamentului cu antibiotice”, a mai spus Laszlo Attila.

Vezi și: Consumul în exces de antibiotice, nejustificat. Drăgănescu: Ține de educația populației. Există o presiune spre farmacii

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel