La cât timp trebuie schimbată periuța de dinți sau capul periuței electrice. Greșeala pe care sigur ai făcut-o și care te îmbolnăvește

La cât timp trebuie schimbată periuța de dinți sau capul periuței electrice - Foto: Freepick @macrovector @ lookstudio
La cât timp trebuie schimbată periuța de dinți sau capul periuței electrice - Foto: Freepick @macrovector @ lookstudio

Cât de des trebuie să schimbi periuța de dinți sau capul periuței de dinti electrice. Greșeala pe care o fac toți românii. 

Cei mai mulți dintre noi știu că periuțele noastre de dinți nu sunt menite să dureze o veșnicie. Dar poate fi greu să ne dăm seama când periuța se apropie de sfârșitul duratei de valabilitate.

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că, potrivit indicațiilor producătorului și recomandărilor medicului dentist, periuța de dinți ar trebui înlocuită la fiecare 12-16 săptămâni.

Există, de asemenea, cazuri în care s-ar putea să fie nevoie să vă înlocuiți periuța de dinți mai devreme. Dacă nu înlocuiți periuța de dinți sau capul periuței de dinți electrică atunci când este necesar, vă poate afecta sănătatea dentară și poate răspândi infecții.

Cu cât șampon trebuie să ne spălăm pe cap. Semnul din palmă de care n-ai știut până acum. Cât timp trebuie să speli părul

Cât de des trebuie să schimbi periuța de dinți


Periuța ta de dinți este prima ta linie de apărare împotriva bacteriilor care cauzează boli ale gingiilor, carii dentare și respirație urât mirositoare.

Dacă urmați recomandarea standard de a vă peria dinții timp de 2 minute de două ori pe zi, luați deja măsuri pentru a vă proteja dinții de carii.

Spălatul pe dinți între fiecare masă și după o gustare cu zahăr este un pas în plus pe care îl puteți face pentru a fi proactivi în prevenirea cariilor dentare.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) recomandă să vă înlocuiți periuța de dinți la fiecare 3 sau 4 luni sau ori de câte ori pare să se uzeze.

Odată ce periile periuței de dinți încep să își piardă din rigiditate, periuța de dinți este aproape gata să ajungă la gunoi. Fără peri care să dea la o parte alimentele și placa bacteriană, periuța ta de dinți își pierde rapid eficiența.

Cât de des ar trebui să schimbi capul unei periuțe de dinți electrice

Capetele periuței de dinți electrice curăță suprafața dinților prin rotație sau vibrație rapidă. Aceste capete de periuță de dinți au totuși peri de nailon care se pot uza după o utilizare regulată. Mai mult, acele perii sunt mai scurte, ceea ce înseamnă că se pot strica mai repede.

Așadar, schimbați capul periuței de dinți electrice la fiecare 12 săptămâni sau chiar mai devreme. Fiți atenți la semnele de uzură ale periilor pentru a ști când este timpul să spuneți adio unui cap de periuță.

Alte motive pentru a vă schimba periuța de dinți

Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil

Potrivit medicului stomatolog Alexandra Mircea, periuța de dinți trebuie schimbată obligatoriu dacă:

- ai fost răcit

- ai fost la detartraj

- au trecut mai mult de trei luni de la schimbarea periuței.

Mai mult, dacă tu sau un membru al familiei v-ați îmbolnăvit, este o idee bună să vă înlocuiți periuța de dinți, precum și periuța de dinți a tuturor celorlalți din gospodărie.

Infecțiile virale și bacteriene, cum ar fi angina streptococică, sunt deosebit de îngrijorătoare și reprezintă un motiv bun pentru a schimba vechea periuță de dinți cu una nouă.

S-ar putea să doriți să schimbați periuțele de dinți pentru copii mai des decât o dată la 3 luni, deoarece aceștia ar putea să strivească capul periuței de dinți sau să roadă mânerul.

Nu uitați să vă supravegheați copilul atunci când se spală pe dinți pentru a vă asigura că nu expune capul periuței la alte suprafețe în afară de dinți.

Dacă altcineva folosește din greșeală periuța dvs. de dinți, scăpați de ea. Este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău, iar gura fiecăruia adăpostește bacterii diferite de ale tale.

Cum să ai grijă corect de periuța ta de dinți


Pentru a profita la maximum de periuța de dinți, aveți grijă de ea așa cum ați face cu orice instrument de îngrijire sau de igienă personală.

- Nu vă împărțiți periuța de dinți cu altcineva, nici măcar cu membrii familiei apropiate

- Dacă periuța de dinți este depozitată într-o cană sau într-un recipient cu alte periuțe de dinți, încercați să nu lăsați capetele să se atingă între ele.

- După ce vă periați, clătiți complet periuța de dinți cu apă de la robinet. Nu este nevoie să folosiți un dezinfectant, apă de gură sau apă fierbinte pentru a o igieniza. Încercarea de a "igieniza" o periuță de dinți în acest fel poate răspândi de fapt germeni

- Nu ai nevoie de un recipient special închis pentru a păstra periuța de dinți curată atunci când nu o folosești. Unele dintre aceste recipiente pot încuraja dezvoltarea mucegaiului sau pot răspândi bacterii.

Factori de risc pentru utilizarea unei periuțe de dinți peste durata recomandată de 3 luni

De fiecare dată când vă folosiți periuța de dinți, periile de nailon sunt expuse la apă și la substanțele chimice din pasta de dinți. Acest lucru face ca periile să fie puțin mai slabe cu fiecare utilizare. Periile se îndoaie și se răsucesc într-o nouă formă, ceea ce este cunoscut sub numele de "flambare a periilor".

Un studiu din 2013 a arătat că după 40 de zile de utilizare constantă, flaringul periilor începe să facă periuța de dinți mai puțin eficientă. Participanții la studiu care nu și-au înlocuit periuța de dinți în a 40-a zi de utilizare au avut parte de o acumulare considerabil mai mare de placă.

Cel puțin două studii anterioare privind capetele de periuțe de dinți uzate au confirmat faptul că periuțele de dinți mai vechi sunt mult mai puțin eficiente în îndepărtarea plăcii, care este cauza bolilor gingivale și a cariilor dentare.

Periuță de DINȚI electrică sau simplă. Ce alegem pentru copii. Arina Vinereanu: Nu e cum se așteaptă cei mici

 

Tot mai mulți părinți aleg pentru copii o periuță de dinți electrică, pentru că cei mici sunt ghidați ce reclame.

Arina Vinereanu, medic primar stomatolog și Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, ne-a spus sfatul său în ceea ce privește periuțele de dinți pentru copii.

"Copiii aleg jucăriile care li se par mai interesante, sau pe cele pe care le-au văzut în reclame.

Fiecare tip de perie are rostul și rolul ei.

Totuși, pentru copiii tipici, sănătoși, o perie manuală obișnuită, folosită corect, este de obicei de ajuns. Peria electrică va face și ea treabă bună, dar nu singură, așa cum se așteaptă copiii.

Pentru cei foarte mici și pentru copiii cu dizabilități, peria electrică poate aduce beneficii suplimentare.

În general, stomatologul pediatru va fi în măsură ca, pe baza evaluării nivelului de igienă orală, să recomande o variantă sau alta de perie", a declarat medicul stomatolog Arina Vinereanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel