Neurologie

Noi terapii în boala Parkinson ar putea fi proiectate, după ce oamenii de știință au descoperit rolul crucial al unei proteine în repararea pauzei din ADN, care are loc la acești pacienți.

Scris de: Angela Sabău       31 iul, 08:39

Cercetătorii au identificat o legătură între expunerea fătului în viața intrauterină la un nivel ridicat de hormon estrogen și probabilitatea de a dezvolta autism. 

Scris de: Angela Sabău       29 iul, 14:34

Supraviețuitorii Holocaustului, în special cei care erau copii mai mici de 12 ani, se crede că ar fi suferit schimbări ale creierului, potrivit cercetătorilor care au făcut examinări RMN la mai mulți dintre aceștia.

Scris de: Adisa Codruț       29 iul, 07:50

Protezele controlate de creier ar putea deveni în curând realitate. O echipă de cercetători lucrează intens la realizarea unor legături fizice între o persoană și o proteză.

Scris de: Angela Sabău       29 iul, 06:41

O substanță din vinul roșu ar avea efecte benefice asupra depresiei și anxietății. Cercetătorii cred că s-ar putea face noi antidepresive.

Scris de: Florina Pop       28 iul, 16:28

Fenomenele ce au loc în creier în momentele de stres au fost studiate de cercetători. Rezultatele i-au surprins chiar și pe ei.  

Scris de: Angela Sabău       25 iul, 23:02

Cinci elevi băimăreni au fost premiați la un concurs internațional în cercetare care a constat în dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluția bolii Alzheimer. Raluca Pop, unul dintre cei cinci elevi, povestește, EXCLUSIV pentru  DC Medical, cum au ajuns tinerii băimăreni la...

Scris de: Angela Sabău       24 iul, 21:54

Combinarea mai multor obiceiuri de viață sănătoase scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer, susține un studiu.

Scris de: Florina Pop       24 iul, 10:32

De fenomene stranii au avut parte peste 40 de diplomați americani, în Cuba. Creierele lor prezintă diferențe față de cele ale unui grup cu care au fost comparate.

Scris de: Adisa Codruț       24 iul, 00:35

Aducerea acasă a unui analgezic opioid, pe bază de rețetă, poate dubla șansele ca un alt membru al familiei să devină dependent de acel medicament.

Scris de: Florina Pop       05 aug, 15:26

Ardeiul iute ar putea avea o legătură cu apariția demenței. Studiile arată un declin cognitiv mai rapid la cei care consumă mai mult chili.

Scris de: Angela Sabău       22 iul, 22:48

Prin imagistică și un joc inventat, cercetătorii au observat care zone ale creierului se activează când suntem furioși și ne răzbunăm.

Scris de: Florina Pop       21 iul, 13:29

Epilepsia ar putea fi controlată cu ajutorul unui implant pentru creier. Cercetătorii spun că implantul ar putea fi utilizat și pentru controlul mișcărilor corpului, la persoanele cu paralzie.

Scris de: Angela Sabău       21 iul, 12:17

Căldura, în mod special canicula (căldura extremă), poate duce la un accident vascular cerebral (AVC). Mecanismul e relativ siplu și ține de modul în care organismul uman se străduie să se adapteze la căldurile extreme. O pățesc tinerii și sportivii cel mai des

Scris de: Dana Lascu       19 iul, 22:44

Boala Alzheimer ar putea fi încetinită semnificativ doar făcând, zilnic, activitate fizică simplă, precum mersul pe jos.

Scris de: Angela Sabău       19 iul, 08:19

Incidența bolii Alzheimer este mai mare la femei decât la bărbați, iar cercetătorii cred acum că știu de ce se întâmplă asta. Există, totuși, o explicație: 

Scris de: Dana Lascu       18 iul, 06:40

Noi dovezi că unele cazuri Parkinson ar putea fi de fapt o boală autoimună declanșată cu ani înainte în intestin. Oamenii de știință canadieni au injectat unor șoareci o bacterie intestinală care provoacă o infecție ușoară. Surpriza a fost că respectiva bacterie a determinat o...

Scris de: Dana Lascu       17 iul, 23:59

AVC (accidentul vascular cerebral) ar putea avea urmări mai puțin grave, dacă tratamentul ar începe cu doar 15 minute mai devreme. Datele unui studiu au fost publicate.

Scris de: Angela Sabău       17 iul, 16:57

Tulburarea de spectru autist a fost tema de cercetare a oamenilor de știință. Rezultatele studiului lor au stabilit o legătură cu concentrațiile metaboliților din cortexul prefrontal.

Scris de: Angela Sabău       17 iul, 14:22

Genetica susține că aneorexia nervoasă, afecțiunea cu cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, ar avea și rădăcini metabolice.

Scris de: Florina Pop       16 iul, 07:31

Epilepsia este o afecțiune cunoscută, dar care, uneori, poate fi mortală. Specialiștii au publicat o serie de situații și măsuri ce pot fi luate pentru prevenirea decesului cauzat de boală.

Scris de: Angela Sabău       15 iul, 16:04

Riscul de a avea demență ar putea fi scăzut printr-un stil de viață sănătos, arată un studiu britanic pe 200.000 de oameni.

Scris de: Florina Pop       15 iul, 14:18

Boala Alzheimer ar putea fi prevenită prin menținerea sănătății vaselor de sânge. Aceasta este una din ultimele descoperiri ale cercetătorilor.

Scris de: Angela Sabău       14 iul, 16:58

Autismul ar putea fi semnalat mult mai repede la copii, cu ajutorul unei aplicații care „citește” emoțiile de pe chipul copilului.

Scris de: Angela Sabău       14 iul, 12:55

Creierul și capacitatea cognitivă se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă. Oamenii de știință au urmărit pe parcursul mai multor ani cum se petrec aceste schimbări.

Scris de: Angela Sabău       13 iul, 22:55

Mâncărimea cronică a fost provocarea oamenilor de știință. Ei au depistat un receptor asociat cu senzația de mâncărime și încearcă să găsească soluții pentru oprirea senzației neplăcute.

Scris de: Angela Sabău       13 iul, 16:35

Anxietatea poate avea simptome amplificate în urma consumului de cafeină. Problema nu este de la o cafea consumată zilnic, ci de la alte băuturi despre care nici nu știm că ar conține cafeină.

Scris de: Angela Sabău       12 iul, 19:07

Accidentul vascular cerebral și boala coronariană sunt printre cele mai frecvente afecțiuni din România, afirmă prof. dr. Ovidiu Băjenaru. 

Scris de: Adisa Codruț       12 iul, 17:13

Boala Alzheimer este produsă prin acumularea unor depozite de celule nervoase deteriorate. Pe lângă asta, oamenii de știință au mai descoperit că neuroinflamația are un rol extrem de important în declanșarea bolii.

Scris de: Angela Sabău       11 iul, 23:25

Prof.dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), a explicat că este necesară o reorganizare a activității de neurorecuperare în sistemul de sănătate din România și că ar trebui înființate compartimente de recuperare în...

Scris de: Dana Lascu       11 iul, 19:10

anterioaraClick pentru a naviga in paginile din categoria NEUROLOGIEurmatoarea
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26