Planta cu multiple beneficii pentru sănătate. Previne cancerul și îmbunătește funcțiile creierului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
planta cu multiple beneficii pentru sanatate. FOTO: Freepik @wirestock
planta cu multiple beneficii pentru sanatate. FOTO: Freepik @wirestock

Planta este folosită în bucătăria românească, dar și meditereaneeană, și are o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Frunzele de viță-de-vie sunt asociate de cele mai multe ori cu una dintre mâncărurile, am putea spune, tradiționale ale românilor, dar mai ales apreciate: celebrele sarmale în foi de viță.

Însă aceste frunze sunt cunoscute și pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate, la nivel circulator, dar și pentru proprietățile antioxidante, care există, de altfel, și în struguri.

Frunzele de viță-de-vie, informații nutriționale

O porție de 14 de grame de frunze de viță-de-vie conține:

- calorii 13

- proteine 0,8 grame

- grăsimi 0,3 g

- acizi grași Omega 3 120 mg

- acizi grași Omega 6 20,7 mg

- carbohidrați 2,4 g

- fibre 1,5 g

- vitamina A 77% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina C 3% DZR

- vitamina B3 (niacină) 2% DZR

-  vitamina B6 (piridoxină) 3 % DZR

- vitamina E 1% DZR

- vitamina K 19% DZR

- folați 3% DZR

- calciu 5% DZR

- fier 2 % DZR

- magneziu 3% DZR

- fosfor 1% DZR

- sodiu 33% DZR

- potasiu 1% DZR

- zinc 1% DZR

- cupru 3% DZR

- mangan 20% DZR

- seleniu 0,1 mcg

- colină 1,8 mg

- apă 10,3 g, notează Dr. Health Benefits.

Vezi și: Plantele care cresc imunitatea. Una dintre ele, considerată antibiotic natural: Trei picături, de trei ori pe zi

Frunzele de viță-de-vie, beneficii multiple

Cu un conținut variat de minerale, vitamine și nutrienți, chiar dacă unele sunt în cantități modeste, frunzele de viță-de-vie au o multitudine de beneficii pentru sănătate, mai mult, sunt și accesibile, vița-de-vie fiind foarte prezentă, inclusiv în zonele urbane.

Reduc inflamațiile

Frunzele de viță-de-vie sunt ușor antiinflamatorii, ca urmare a conținutului de acizi grași Omega 3 și antioxidanți. Inflamația cronică poate cauza anumite boli și afecțiuni cum ar fi bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și boala Alzheimer. Alte boli care sunt rezultatul inflamației includ artrita și boli gastro-intestinale, cum ar fi boala Crohn.

Indice glicemic foarte mic

O porție de frunze de viță-de-vie are un indice glicemic foarte scăzut, de numai 1. Cunoașterea indicilor glicemici este important nu doar în alcătuirea meniurilor, dar și în controlul glicemiei, diabetul fiind factor de risc pentru o serie de afecțiuni.

Reduc edemul la pacienții cu insuficiență venoasă cronică

Potrivit unui studiu realizat în 2010 de către Departamentul de Dermatologie al Universității din Freiburg, extractele de plante din frunze de viță-de-vie reduc edemul la pacienții cu insuficiență venoasă cronică, arată LiveStrong.

Vezi și: Care este elementul-miraculos al creșterii imunității. Craiu: Face diferența. Se liniștesc părinții

Previn anemia

Prin conținutul de fier, frunzele de viță-de-vie pot ajuta la prevenirea anemiei. Acest mineral joacă un rol important în formarea hemoglobinei din globulele roșii din sânge, iar pentru absorbția mai eficientă a fierului este nevoie și de un aport de vitamina C, pe care aceste frunze îl și au în componență.

Îmbunătățește sistemul imunitar, luptă cu radicalii liberi și previne cancerul

Vitamina C pe care o conțin frunzele de viță-de-vie este un boost pentru sistemul imunitar, ajutând în lupta cu bacteriile și virusurile care pot veni ”nepoftite” în organism.

Antioxidanții din frunzele de viță-de-vie neutralizează radicalii liberi. Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Ajută la sănătatea articulațiilor

Frunzele de viță-de-vie sunt o sursă bună de mangan, un mineral care joacă un rol important în formarea cartilagiilor. Acesta lubrifiază articulația pentru a reduce frecarea ce poate să apară în cazul artritei.

Îmbunătățește sănătatea inimii, ficatului și a rinichilor

Potasiu conținut de frunzele de viță-de-vie este important pentru menținerea contracției normale a inimii, lucru care va face ca sângele să poată fi pompat în mod eficient în toate părțile corpului.

Tot potasiul este responsabil și de sănătatea ficatului și a rinichilor.

Îmbunătățește funcția cognitivă

Vitamina B6 joacă un rol important pentru sistemul nervos central, astfel că un consum adecvat protejează creierul și îmbunătățește funcția cognitivă, prevenind în același timp și apariția demenței.

Vitaminele din complexul B-urilor sunt eficienți și pentru reducerea simptomului de amorțeală sau a senzației de furnicături.

De asemenea, prin conținutul de folați, frunzele de viță-de-vie ajută și la dezvoltarea creierului fetal și a sistemului nervos, motiv pentru care se recomandă consumul în perioada sarcinii, mai arată Dr. Health Benefits.

Vezi și: Proteina care ajută sănătatea creierului și poate preveni boala Alzheimer. Sunt suficiente 6 minute pentru a o stimula

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel