Prof dr. Gabriel Onișcu despre ”a treia revoluție în transplant”: vorbim despre noi modalități de perfuzie

Adisa Codruț |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof.dr. Gabriel Onișccu. Foto: organdonationscotland.org
Prof.dr. Gabriel Onișccu. Foto: organdonationscotland.org

Profesorul Gabriel ONIȘCU, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune realizată de prof.dr. Irinel Popescu, despre evoluția transplantului în Europa.

”Transplantul a fost și va rămâne o ramură a medicinei de vârf care va evolua în continuare și chiar dacă aparența ar fi e că e un serviciu care stagnează - e o percepție foarte departe de realitate”, spune prof dr Gabriel ONIȘCU, președintele ESOT (Societatea Europeană de Transplant de Organe), la Academia de Sănătate, emisiune realizată de prof.dr. Irinel Popescu.

Profesorul Gabriel Onișcu este șeful secției de transplant la Spitalul Universitar din Edinburgh. ”Într-adevăr, a devenit un serviciu de rutină, ceea ce este foarte important”, afirmă specialistul despre transplant.

”Un număr foarte mare de pacienți beneficiază de acest tratament unic și care salvează vieți și, într-adevăr, după un număr de revoluții inițiale din punct de vedere chirurgical, al medicației imunosupresoare, lucrurile s-au așezat într-un aparent calm, dar între timp vedem o a treia revoluție în transplant care ne dă posibilitatea să oferim cât mai multe organe la cât mai mulți pacienți. Și vorbim, în principal, despre revoluția cu noi modalități de perfuzie care vor crește foarte mult disponibilitatea organelor.

(...) În același timp, asistăm la o schimbare în ceea ce privește demografia și cu mobilitatea pacienților care ajung donatori - și atunci avem un număr mare de probleme care trebuie rezolvate și sperăm ca disponibilitatea de mașini de perfuzie va crește din nou accesul la cât mai multe organe. Primul pas - trebuie să ne gândim puțin diferit, în afara tiparelor; există un număr de alte terapii în medicina regenerativă care se pot cupla foarte bine cu modalitățile de transplant și cu noile modalități de perfuzie ca să recondiționăm aceste organe și să oferim câtor mai mulți pacienți posibilitatea de transplant”, consideră profesorul Gabriel Onișcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel