Rană infectată, 11 semne care arată că ai o infecție

Sunt anumite semne care arată că o rană este infectată
Sunt anumite semne care arată că o rană este infectată

Aveți o rană care nu se vindecă așa repede cum v-ați aștepta? Verificați dacă aveți vreunul din aceste 11 semne caracteristice pentru o rană infecată:

V-ați rănit genunchiul acum câteva zile, iar rana este înconjurată de piele roșie inflamată, dureroasă, caldă la atingere și cu puroi? Rana ar putea să fie infectată și trebuie să luați măsuri ca situația să nu se agraveze!

O rană obișnuită înseamnă o zonă de deteriorare a pielii. Acest lucru poate apărea oriunde a existat o traumă (adică o căzătură sau o lovire). În general, rănile se vindeca de la sine. Lucrurile încep să se complice atunci când germenii intră într-o rană. Acea rană benignă se poate transforma într-una infectată odată ce germenii (adică bacteriile) intră în țesutul sensibil de sub pieleStarea se poate degrada la două sau trei zile după contactul cu germenul. Rana odată infectată va deveni încet mai dureroasă, caldă, umflată, roșie și plină de puroi.

Care sunt semnele unei răni infectate

La început, o rană infectată poate apărea roșie și umflată. Când este atinsă, probabil că se va simți că fierbinte și sensibilă. Pe măsură ce infecția se agravează, roșeața și umflarea se vor răspândi și vor deveni mai dureroase. Încă nu sunteți sigur rana e infectată? Iată 11 simptome pe care nu trebuie să le ignori, spune Dr. Meghan Feely, expert media pentru Academia Americană de Dermatologie și un dermatolog certificat în New York și New Jersey, citată de Univeristy Health News:

- Pielea înroșită în jurul plăgii,

- Lichid cu aspect apos care se colectează în rană,

- Pielea caldă în jurul plăgii,

- Sensibilitate pe și în jurul plăgii,

- Crustă de culoarea mierii,

- Blistere (bășici),

- ulcerații,

- Puroi gros de culoare galbenă, verde sau maro, care se scurge din rană, miroase puternic, înțepător și urât,

- Ganglioni limfatici măriți,

- Febră,

- zone roșii și inflamate în jurul rănii.

Cum să tratezi o rană infectată

În primul rând, curățați rana (săpunul obișnuit și apa sau ștergeți alcoolul dacă sunteți departe de o chiuvetă). Îndepărtați murdăria, așchiile sau alte resturi de pe tăietură. Dacă rana pare minoră și este doar înroșită în jurul laturilor sale, adăugați unguent antibiotic (de exemplu, Neosporin) și acoperiți cu un bandaj până când se usucă. Dar rănile nu trebuie ținute zile întregi bandajate, ci trebuie lăsate la aer.

Când mergi la dermatolog:

Consultați un dermatolog dacă observați următoarele:

- Semne ale unei răni infectate (de exemplu, roșeață crescută, puroi, umflare, căldură și febră)

- O tăietură mare, adâncă (e posibil să fie nevoie ca tăietura să fie cusută ca să se poată vindeca),

- Resturi rămase din interiorul plăgii

- Sângerare de neoprit,

- O rană rezultată dintr-o mușcătură de animal (poate avea rabie sau se poate infecta cu bacterii periculoase) sau om.

Dermatologul poate lua o probă din rană pentru a identifica organismul care a provocat infecția și va determina un tratament adecvat pentru rana infectată. De exemplu, „medicul poate prescrie un antibiotic", spune Feely.

Cei cu complicații mai grave, cum ar fi tetanosul, vor avea nevoie de un vaccin împotriva tetanosului sau unul antirabic, ori chiar de imunoglobulină pentru a trata infecția și a preveni răspândirea ei în organism. Cei cu infecții grave, cum ar fi sepsis sau șoc septic, pot necesita tratament de terapie intensivă.

Ar trebui să acoperiți o rană infectată?

Da dacă e vorba de o rană serioasă. „În general, păstrați locul curat și acoperit", spune Feely. Ajută la protejarea plăgii de a se murdări (și, prin urmare, împiedică expunerea la alte bacterii), dar va ajuta și la menținerea medicamentelor pe tăieturile infectate. Asigurați-vă că pansamentul (de exemplu, un bandaj sau tifon) nu se lipește de rană. În funcție de locația și severitatea tăieturii infectate, „medicul va decide cât de des trebuie schimbat pansamentul", explică ea.

Nu rupeți crusta care se formează pe o rană. În primul rând pentru că rana nu se vindecă mai repede așa, și în al doilea pentru că se poate infecta!

Complicațiile unei răni infectate

Nu ignorați niciodată o rană infectată, atrage atenția dr Feely. Pe lângă efectele secundare neplăcute mai frecvente, cum ar fi durerea, roșeața, febra și umflarea, o infecție netratată ar putea duce la celulită, o infecție bacteriană comună a pielii care se poate răspândi la țesuturile mai adânci. Infecția, dacă este lăsată netratată, se poate răspândi de la piele la ganglioni limfatici și în fluxul sanguin, ceea ce s-ar putea transforma într-o infecție severă numită sepsis și poate fi fatală, avertizează ea.

În plus față de aceste afecțiuni, următoarele complicații pot apărea dintr-o rană infectată:

- Tetanos (o infecție bacteriană potențial fatală care provoacă spasme musculare severe),

- Impetigo – apariția multor vezicule dureroase care se sparg și se infectează (o infecție bacteriană a pielii care se poate răspândi ușor și poate lăsa cicatrici și modificări ale pigmentului),

- Sepsis sau șoc septic,

- Abces (o masă dureroasă, plină de puroi și de bacterii),

- Infecție care s-a răspândit în fluxul sanguin și a infectat alte organe,

- Necroza țesutului din jurul tăieturii infectate (aceasta poate include mușchi, țesut conjunctiv și oase),

- Bacteria care consumă carne - fasciită necrozantă - acesta este un efect secundar extrem de rar, dar care duce la amputație și chiar la deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy