"Mulți români află că au o boală de inimă abia după primul infarct". Streinu Cercel, despre planul național de combatere a hipertensiunii: Date promițătoare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
"Mulți români află că au o boală de inimă abia după primul infarct". Streinu Cercel, despre planul național de combatere a hipertensiunii: Date promițătoare - FOTO Pexels @Thirdman
"Mulți români află că au o boală de inimă abia după primul infarct". Streinu Cercel, despre planul național de combatere a hipertensiunii: Date promițătoare - FOTO Pexels @Thirdman

Prof. Adrian Steinu Cercel a vorbit despre planul național de combatere a hipertensiunii, dar și despre importanța educației pentru sănătate.

Val Vâlcu susține că ”din păcate în România, prea mulți află că au o boală de inimă după primul infarct”, lucru pe care l-a confirmat și medicul Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat.

”Se mai întâmplă și asta pentru că lumea nu s-a obișnuit să își facă controale periodice, așa cum ar trebui de altfel, mai ales că aceste controale se fac grupate pe categorii de vârstă, și e bine să știm cam ce ne așteaptă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Știi cât mai are de trăit inima ta?”

Mai mult, în perioada pandemiei, a existat o modificare în ceea ce privește mortalitatea, însă bolile cardiovasculare se află în continuare pe primele locuri într-un top al cauzelor mortalității.

”Aceasta (n.r. pandemia de Covid) este o modificare parțială. Însă noi, la nivelul Parlamentului, am avut  cel puțin două întâlniri pe patologii cardiovasculare, inclusiv insuficiența cardiacă și pe hipertensiune, în așa fel încât să fim updatați cu datele actuale și respectiv cu ce se dorește din partea profesioniștilor.

Lucrurile sunt în desfășurare, în acest moment, și urmează să primim de la nivelul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila un plan concret în acest domeniu și dl președinte al Senatului, prof. Vinereanu este în acest moment cu documentația la zi și ca atare vom putea să creionăm câteva lucruri care să fie cât se poate de bine puse la punct.

De asemenea, cu dna prof. Maria Dorobanțu avem în derulare, în Comisia pentru Sănătate din Senat, un plan pentru hipertensiune. Dânsa a făcut o serie de studii, în teritoriu, cu privire la hipertensiune, iar datele sunt foarte promițătoare în vederea elaborării unui plan național de combatere a hipertensiunii.

Avem astfel de informații, avem astfel de elemente în studiu și sperăm să le finalizăm cât de repede”, a mai spus prof. Adrian Streinu Cercel.

Cum se poate reduce impactul bolilor cardiovasculare

”Problema este, în principal, de educație. Această educație pentru sănătate trebuie să înceapă încă de la grădiniță. Pe lângă educația pe care ar trebui să le-o dea părinții, acasă. Este vorba despre ce mâncăm, ce exerciții fizice facem, cum înțelegem să ne comportăm față de mediu, toate aceste elemente aduc un beneficiu suplimentar sănătății noastre, dacă ne referim, în acest context, la afecțiunile cardiovasculare. Ține foarte mult de noi.

Un diagnostic precoce al diabetului zaharat, iarăși, aduce beneficii fantastice. Un diagnostic precoce al unei afecțiuni renale cronice aduce beneficii substanțiale în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Sunt foarte multe elemente care nu pot fi analizate separat, ci trebuie analizate în contextul general”, a mai spus șeful comisiei pentru sănătate din cadrul Senatului României.

Educația sanitară și efortul concretizării acesteia

Totodată, prof. Adrian Streinu Cercel a explicat unde s-a realizat ”blocajul” pe subiectul ”educației sanitare”, o temă ce s-a concretizat, într-un final, în lege, fiind adoptată recent, de către Camera Deputaților, for decizional, și care prevede ca această oră, de educație pentru viață, numele sub care a fost adoptată, să fie predată începând cu clasa a VIII-a și cu acordul scris al părintelui sau tutorelui.

”Prima problemă a apărut la Ministerul Educației, unde s-a pus problema ca această oră de educație pentru sănătate să fie facultativă. Noi am spus de fiecare dată că educația pentru sănătate nu este facultativă, nu este opțională, ci trebuie să fie obligatorie.

Atunci când știi cu ce te confrunți în jurul tău, evident că ești în măsură să iei o decizie corectă pentru tine. Dacă nu ști aceste lucruri, evident că vei ignora și, din păcate, unele vor avea repercursiuni asupra ta. De aici trebuie început.

Încă această problemă este în dezbatere la nivelul Ministerului Educației și din păcate stă și o lege în Parlament, despre educația pentru sănătate, care nu a reușit să treacă pentru că, nu știu, sunt tot felul de discuții, care mai de care mai nelalocul lor și ar trebui să facă și Parlamentul un astfel de efort în așa fel încât să existe un cadru legislativ coerent cu privire la această problemă”, a mai spus senatorul Adrian Streinu Cercel.

Vezi mai multe în video:

Vezi și: Insuficiența cardiacă, simptome. Vinereanu: Cea mai gravă și mortală BOALĂ. Medicament pentru diabet, rol important în insuficiența cardiacă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel