Sarea, condimentul care nu expiră niciodată, dar i se poate schimba calitatea. Cum să îți dai seama dacă este proaspătă și de ce are termen de valabilitate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sarea - FOTO: Freepik@kvladimirv
sarea - FOTO: Freepik@kvladimirv

Sarea nu expiră niciodată. Chiar și așa, pe amblajele cutiilor de sare este inscripționat termen de valabilitate. Află de ce.

Condimentul nelipsit din orice bucătărie este sarea. Sarea are și capacitatea de a conserva alimentele. Dar cum îți poți da seama dacă mai este proaspătă.

Sarea este folosită din cele mai vechi timpuri pentru a da savoare mâncării, dar și pentru a conserva alimentele. De secole, strămoșii noștri au folosit sarea pentru a conserva carnea, peștele sau legumele. Sarea previne descompunerea acestora.

Vezi și: Andra, diagnostic. Artista a ajuns la spital. Cu ce afecțiune s-a confruntat cântăreața

Sarea, ce este

Sarea este clorură de sodiu, care este un element natural. Corpurile noastre au nevoie de o cantitate mică de sare pentru o funcționalitate adecvată, dar nu avem nevoie de foarte mult. De cele mai multe ori, folosim sarea pentru a scoate aromele sau pentru a spori aroma alimentelor noastre. 

Sarea face parte din majoritatea proceselor de murare și conservare. Sarea este folosită și la gătit și la coacere. Veți găsi sare listată în aproape orice rețetă pe care o urmați. 

Vezi și: Statul pe toaletă, riscuri. Cât timp este indicat să petreci la baie și ce se poate întâmpla dacă stai prea mult

Ce este sarea iodată

Sarea de masă, cunoscută și sub numele de sare iodată, este foarte rafinată. Este măcinată la o textură fină de pulbere. Acest lucru ajută la eliminarea impurităților din sare. În același timp, acest proces tinde, de asemenea, să elimine majoritatea mineralelor, de asemenea, notează Foods Guy.

Aceasta este o sursă valoroasă de iod pentru corpul nostru, dar există, de asemenea, surse care nu necesită un nivel ridicat de sodiu. Iodul din sarea de masă poate avea un impact asupra duratei generale de valabilitate a produsului. Iodul poate determina reducerea termenului de valabilitate.

Cele mai multe branduri de sare de masă de stat că sarea iodată este într-adevăr numai bun pentru aproximativ 5 ani, atunci când sunt depozitate în mod corespunzător.

Vezi și: Obiceiul care ne atacă creierul. Îl îngroapă. Afectează pe toată lumea și generează anxietate și stres

Sarea, condimentul care nu expiră niciodată

Sarea atunci când este folosită pe post de conservant extrage apa din alimente și ajută la uscarea acestora. Prin adăugarea de sare în alimente, privăm bacteriile de apa de care au nevoie pentru a prospera, împiedicându-le să crească și să ne îmbolnăvească.

Sarea din unt, de exemplu, scoate apa din unt și lasă doar grăsimea, motiv pentru care untul sărat are o dată de vânzare mai lungă decât cel nesărat.

Tehnic vorbind, sarea nu expiră, deoarece îi lipsește umiditatea și este antibacteriană. Cu toate acestea, există unele excepții de la acest lucru, deoarece sarea de masă și alte săruri au de obicei unii aditivi, cum ar fi iodul, care ar putea afecta termenul de valabilitate general. 

Sarea nu expiră niciodată. Aceasta este toxică pentru majoritatea microbilor. Potrivit unui raport al Institutelor Naționale de Medicină ale Academiilor arată că "adăugarea de sare în alimente poate provoca, de asemenea, celulele microbiene să sufere șocuri osmotice, ducând la pierderea apei din celulă și provocând astfel moartea celulelor sau creșterea întârziată".

Vezi și: Culoarea pereților, efect asupra sănătății. Cum să îți zugrăvești pereții în funcție de încăpere. Care este cea mai dăunătoare culoare

Dar de ce are termen de valabilitate

Dacă vă uitați pe cutia de sare, aceasta are un termen de valabilitate înscris pe ambalaj. Acest lucru este solicitat de autorități. Chiar și așa, potrivit Departamentului agriculturii din SUA, sarea durează la nesfârșit, atâta timp cât o păstrezi în condiții reci și uscate în cămară.

Sarea de Himalaya, de exemplu, își obține culoarea roz din impurități minerale. Sarea de mare nerafinată conține urme de alge. Sarea iodată conține iod.  Și sarea de masă, sarea Kosher și alte tipuri conțin agenți antiaglomeranți care se pot degrada în timp, ducând la aglomerare.

Acei compuși adăugați nu rămân proaspeți pentru totdeauna, așa că nici sarea nu va fi. Dar, de asemenea, nu va strica sau provoca boli alimentare. 

De ce expiră alimentele care conțin sare

Alimentele care sunt conservate și conțin sare expiră. Acestea nu au termen de valabilitate nelimitat. Astfel, și untul sărat va expira și chiar și conservele. Potrivit Morton Salt, produsele din sare care conțin alte ingrediente - iod, condimente, arome sau culori, de exemplu - se pot deteriora în timp.

Vezi și: Atacul de cord, semnul din talpă la care să fii atent. Medic: Există ceva diabolic

Când ar trebui să arunci sarea

Cu toate acestea, există momente în care probabil veți dori să vă aruncați sarea la gunoi, deoarece calitatea acesteia a scăzut. De exemplu, sarea poate ridica mirosul altor produse sau poate absorbi mirosurile din alimentele pe care le-ai gătit. În cazul în care sarea miroase ciudat ar trebui să o aruncați pentru a nu contamina și produsele pe care o folosiți.

Oamenii care trăiesc în zonele cu climă umedă, în special în apropierea luciurilor de apă, vor observa uneori că sarea lor a format anumite aglomerări. Acesta este un rezultat al umidității și al datei de producere a sării. Deși nu vă va face rău, poate fi mai greu să scuturați sarea din recipient.

Dacă ai observat că există insecte în cutia de sare, atunci este momentul să o arunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel