Tratamentul pentru hepatita C, oprit dacă apar anumite simptome. Atenționare FDA

Dana Lascu / 29 aug 2019 / 21:25
Ficat
Ficat

FDA avertizează pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății despre cazuri rare de leziuni hepatice grave sau eșec al tratamentului pentru hepatită C la unii pacienți care au boală hepatică avansată. Când apar anumite simptome trebuie oprit tratamentul, spun oficialii americani.

„Virusul Hepatitei C rămâne o problemă importantă de sănătate publică, iar opțiunile terapeutice eficiente au ajutat pacienții să primească tratamente curative importante", a declarat dr Debra Birnkrant, director al Diviziei Produse Antivirale din cadrul FDA's Center for Drug Evaluation and Research.

„Hepatita cronică C sau VHC este o boală virală care determină inflamația ficatului care poate duce la probleme grave ale acestuia, dacă este lăsată netratată. Medicamentele pentru hepatita C reduc cantitatea de VHC din organism, împiedicându-l să se înmulțească și, în final, să vindece un pacient cu VHC, ceea ce poate preveni sau încetini evoluția bolii hepatice. În timp ce tratamentele aprobate de FDA pentru VHC, inclusiv Mavyret (glecaprevir/pibrentasvir), Zepatier (elbasvir/ grazoprevir) și Vosevi (sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir), au fost utilizate pe scară largă de mulți ani și sunt sigure și eficiente, FDA a primit rapoarte despre cazuri rare, dar grave, de deteriorare a funcției hepatice sau a eșecului terapeutic atunci când aceste tratamente au fost utilizate în pacienți cu semne și simptome de insuficiență hepatică moderată până la severă sau alte probleme hepatice grave. Este important ca pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății să recunoască faptul că aceste medicamente nu sunt indicate pentru utilizarea la pacienții cu insuficiență hepatică moderată până la severă și că există alte opțiuni de tratament eficiente aprobate de FDA pentru acei pacienți cu aceste afecțiuni. Tratamentele aprobate pentru VHC pot salva vieți și atunci când sunt prescrise așa cum este indicat, aceste medicamente continuă să fie sigure și eficiente", a completat oficialul FDA.

63 de cazuri de agravare a funcției hepatice

Din rapoartele transmise FDA, precum și din alte surse, agenția a identificat 63 de cazuri de agravare a funcției hepatice, numită decompensare, unele care duc la insuficiență hepatică sau deces, la anumite categorii de pacienți care utilizează Mavyret, Zepatier și Vosevi. În multe dintre cazurile raportate, insuficiența hepatică a apărut la pacienții care aveau semne și simptome de boală hepatică moderată până la severă sau alte probleme hepatice grave și nu ar fi trebuit să fie tratate cu aceste medicamente.

În unele cazuri, pacienții se raportase că nu au ciroză sau cicatrizare hepatică, ori ciroză cu insuficiență hepatică ușoară (ciroză compensată), dar aveau indicații de boală hepatică avansată sau factori de risc pentru insuficiență hepatică, cum ar fi scăderea trombocitelor, hipertensiune arterială portală (presiune crescută în vena portală, vena care transportă sânge de la organele digestive la ficat) cauzată de blocarea fluxului sanguin prin ficat, abuzul de alcool sau alte boli medicale grave asociate cu probleme hepatice importante înainte de începerea tratamentului. La majoritatea pacienților, simptomele au dispărurt sau nouă agravare a funcției hepatice s-a îmbunătățit după renunțarea la tratament.

Așa cum s-a menționat în comunicarea privind siguranța medicamentelor publicată astăzi, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să prescrie în continuare Mavyret, Zepatier sau Vosevi, așa cum este indicat, dar ar trebui să întrerupă utilizarea acestor medicamente la pacienții cu semne și simptome ale agravării funcției hepatice.

Pacienții trebuie să înțeleagă că riscul de vătămări hepatice grave este rar și nu ar trebui să înceteze să mai ia aceste medicamente fără să discute mai întâi cu medicul curant. Pacienții ar trebui să citească prospectul cu informații pentru e, de fiecare dată când li se recomandă Mavyret, Zepatier sau Vosevi, deoarece pot exista informații importante noi despre aceste medicamente. Pacienții cu boală hepatică trebuie să discute cu un profesionist din domeniul sănătății despre beneficiile și riscurile acestor medicamente, mai arată oficialii FDA.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy