Valoarea de la care se consideră că ai tensiune. 3 trucuri care SCAD tensiunea. Pandrea: E tensiunea de graniță și înseamnă că ai probleme

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Valoarea de la care se consideră că ai tensiune - Foto: Freepick @stockking
Valoarea de la care se consideră că ai tensiune - Foto: Freepick @stockking

Care e valoarea de la care se consideră că ai tensiune. Hipertensiunea arterială poate fi prevenită.

Hipertensiunea arterială dacă nu este tratată corespunzător poate fi fatală. Hipertensiunea arterială reprezintă o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, care poate afecta inima, creierul, rinichii şi ochii, este numită ucigaşul tăcut, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.

Circa 50% din persoanele cu hipertensiune de la nivel global nu sunt conștiente de faptul că suferă de această afecțiune. Mai puţin de 20% o ţin sub control, potrivit Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Hipertensiunea, problemă de sănătate publică. Care este tensiunea de graniță

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC Medical, cum putem preveni hipertensiunea arterială.

”Hipertensiunea arterială poate fi  prevenită, iar efectele ei pot fi diminuate și chiar oprite, dacă tensiunea arterială este măsurată frecvent și atent, începând cu vârsta de 40 de ani. Hipertensiunea arterială este provocată de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală.

La noi în țară, hipertensiunea reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Societatea Română de Hipertensiune a realizat un studiu și arată că în ţara noastră hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

Sanador

O tensiune de 140 de 90, după ghidurile internaționale, este o tensiune de graniță. Deja trebuie să te gândești că ai probleme și trebuie să faci niște demersuri. Demersurile nu sunt foarte complicate și nici remediile nu sunt prea complicate. 

Vezi și: Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

Ce să faci să reduci tensiunea

O reducere a consumului de sare, în cazul pacientului cu tensiunea 14 înseamnă că trebuie să facă o dietă absolut normală, care să nu includă un surplus de sare. Trebuie să aibă ce i se pune în mâncare, fără exces de sare. Trebuie exclus obiceiul de a lua solnița și de a suplimenta. 

Evitarea sedentarismului este foarte importantă pentru reducerea nivelurilor de tensiune. Activitatea fizică de tip antrenament uzual sau de exercițiu fizic cât mai des reglează valorile tensiunii. Să nu vă imaginați că un om care aleargă sau înoată o să aibă, la finalul antrenamentului, o valoare a tensiunii mică.

La tensiunea arterială dacă nu variază este o problemă. Tensiunea în timp de efort admisă este mai mare de 140 cu 90, dar făcând trecerea de la exercițiul fizic la repaos, sau alternanța între exercițiul fizic și repaos organismul învață să își adapteze tensiunea arterială așa cum trebuie. Parametrul care depinde de mai mulți factori din organism și se auto-reglează mai bine în condițiile în care omul nu este într-o singură stare. Exercițiul fizic este important.

Evitarea surplusului de greutate este importantă. Evitarea altor obiceiuri alimentare decât sarea este importantă, adică să nu mănânci mult dintr-o dată, să mănânci mai des și mai puțin. Toate astea solicită organismul și funcția hemodinamică și, implicit, tensiunea e reglată. 

Sunt lucruri care țin de obiceiuri, de starea fizică, de antrenament și de greutatea corporală care ajută mult la o auto-reglare tensională corectă. Trebuie spus că există și în apariția tensiunii arteriale un factor ereditar. Există familii mari de hipertensivi care indiferent dacă respectă sau nu ce am zis mai devreme, ei vor face hipertensiune și sunt primii candidați la tratamentul anti-hipertensiv, care rezolvă la multă lume problemele, cu condiția să fie consecvent.

Fumatul face rău la orice. Nu garatează nimeni că dacă nu faci excesele de care vorbeam, nu faci accident vascular cerebral, dar, cu certitudine, șansele să le faci sunt mai mici”, a declarat în exclusivitate la DC Medical, dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a menționat cine nu poate beneficia de tratament.

Vezi și: Senzația de sufocare, cauze psihologice. De ce ai impresia că bluzele te strâng de gât

Hipertensiune arterială - diagnostic și tratament

Diagnosticul hipertensiunii se bazează atât pe istoricul medical al pacientului, cât și pe examenul fizic. Măsurarea tensiunii arteriale se realizează cu pacientul așezat pe pat (clinostatism) și în picioare (ortostatism), fiind necesare mai multe măsurători pentru compararea valorilor, dar și pentru a evita unele valori induse de prezența medicului, așa numita hipertensiune de halat alb.

După punerea diagnosticului cu certitudine, se va institui o schemă terapeutică adaptată nevoilor fiecărui pacient în parte.

Vezi mai multe în VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel