ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MEDICULUI - 4 octombrie: Meseria de medic, una dintre cele mai vechi din lume

Meseria de medic este una dintre cele mai vechi de pe pământ. Desigur, la începuturile ei, vindecătorii foloseau plante medicinale și diferite ritualuri despre care credeau că sunt capabile să vindece. În ziua de azi vorbim de dovezi științifice, de descoperiri și de experimente. Au fost timpuri când abilitatea de a vindeca boli era considerată vrăjitorie sau mistică, nu știință. Deși și atunci, profesia medicului era foarte respectată.

Cel mai faimos medic antic a fost Hipocrate, care toată viața sa a fost dedicat medicinei al cărei părinte este condiderat. El este autorul codului original „Jurământ” pentru vindecătorii tuturor popoarelor și timpurilor. Chiar și acum, la primirea diplomei lor, doctorii din multe țări diferite recită jurământul hipocratic.

Pe măsură ce secolele au trecut, medicina a continuat ă evolueze, devenind în ziua de azi o știință bazată pe dovezi. 

Astăzi a fi medic este o profesie foarte dificilă, dar în același timp, și prestigioasă, deoarece în mâinile tale ții vieți umane, iar să devii doctor nu este ușor. Ai de făcut 6 ani de facultate, 4-6 ani de rezidențiat, iar de învățat vei învbăța toată viața. Nu e așa ușor să fii medic, pentru că pe lângă disciplina studiată, trebuie să fii și sociabil cu pacienii, să ai o stabilitate emoțională și, cel mai important, să îți asumi responsabilitatea pentru orice procedură medicală faci.

Organizația internațională „Medici fără frontiere”, creată în 1971, este concepută pentru a ajuta oamenii din zone defavorizate, ale unui dezastru natural sau care suferă din cauza regimurilor politice, a sărăciei și a bolilor. 

În prima zi de luni din octombrie, pe 4 octombrie, marcăm Ziua internațională a medicului, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății. Menirea sa principală - cooperarea activă a medicilor din întreaga lume. La urma urmei, scopul principal al medicului, din ori nație ar fi el, este  îmbunătățirea și menținerea sănătății pacienților lui. O zi cu atât mai importantă acum, în plină pandemie. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy