Şocul anafilactic, riscuri majore. Poate să apară și din cauza alimentelor
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
De când a fost diagnosticată cu intoleranță la histamină, Adda a trebuit să renunțe la multe alimente. Din cauza afecțiunii, a renunțat la ce îi plăcea mai mult. La un an de la diagnostic a putut însă să savureze o pizza foarte gustoasă, deși este făcută doar din ingrediente pe care ea are voie să le consume.
„Nu am mâncat pizza din Octombrie 2020. Am ținut un regim doar cu fierturi fără sare, timp de 2 luni. Am scos brusc tot ce înseamnă gluten, lactoză, zahăr și sare. Apoi, când credeam că o să revin la normal, am aflat de intoleranță la histamină. Așa că, am scos și alimentele cu histamină. M-am obișnuit, că nu am avut de ales. Rar mi-a fost foarte poftă de ceva și mi-am plâns de milă. Dar n-am gustat nimic. De frică. Acum, de ceva timp am început să introduc cantități controlate de histamină, la sfatul medicului, așa că, i-a fost mai simplu lui Câtă să îmi facă o surpriză. Mi-a făcut pizza! Cu blat fără gluten, sos pesto din dovlecel la cuptor, pătrunjel, un pic de usturoi, ulei de măsline, sare neiodata, porumb și mozzarella. Va zic sincer: A fost cea mai bună pizza pe care am mâncat-o vreodată! Mulțumesc! Rizea Cătălin”, a scris Adda pe pagina ei de Facebook.
Și nu glumim, chiar a plâns de bucurie că după un an de chin a reușit să mănânce o pizza care să nu-i facă rău. Dacă nu ne gredeți, urmăriți video-ul postat de ea:
În prima parte a anului 2020 Adda a trecut prin mari probleme de sănătate și a durat mai bine de 8 luni până a fost diagnosticată cu intoleranță la histamină. S-a trezit cu un tip grav de urticarie, care se complică de regulă cu edeme, pe care nu le dădea de cap. „La tipul acesta de urticarie apar și edeme, uneori în tălpi, în zonele de presiune, dar uneori și în gât. Eu am făcut în gât și am simțit că mă sufoc, simțeam că mi se îngustează efectiv gâtul, și de aceea am ajuns la Urgență”, a povestit Adda la Interviurile Spectacola și DC Medical.
A fost tratată la Urgență, dar nu i s-a pus imediat diagnosticul. Nimeni nu știa de ce are acele reacții, pentru că nu mâncase nimic din dietă sau din rutina zilnică. A făcut un tratament cu cortizol și antihistaminice, dar nu i-a trecut. „Am făcut inclusiv cu complicații la rinichi. La o săptămână după primul episod alergic, care am aflat ulterior că nu era alergic, am avut moment în care nu puteam să respir, am făcut aerosoli și medicul de familie mi-a dat inclusiv un spray pentru astm pentru că nu puteam să trag aer în piept. (...) O lună de zile a fost crunt pentru că nu știam exact ce se întâmplă. După ce m-am liniștit, am început să fac analize peste analize, timp de șase luni. Și într-un final am aflat ce a declanșat episodul, este vorba despre o disbioză foarte puternică intestinală, intoleranța la histamină nu a fost foarte clară de la început pentru că la mine în sânge DAO (diaminooxidaza) era în valori normale, în schimb în intestin nu era în valori normale, histamina ma refer, iar eu genetic am o mutație heterozigotă, asta înseamnă că nu am suficiente enzime să degradez histamina în exces. Având peretele intestinal permeabil, toată histamina de acolo migrează și ajunge în organism”, a povestit Adda, la DC Medical și Spectacola.
Deși nu este un regim de slăbit, de când a fost diagnosticată și și-a schimbat regimul alimentar Adda a topit 11 kilograme. Dr. Rareș Simu, specialist în Imunologie și Alergologie, a explicat ce este Intoleranța la Histamină, care sunt cauzele, simptomele, cum poate fi descoperită, care sunt riscurile acestei boli și cum o putem trata. iată ce spune el:
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
În vremurile actuale există mai multe alergii decât în urmă cu o generație, însă părinții nu trebuie să intre în panică.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
Alergiile se pot dezvolta pe tot parcursul vieții. Care sunt principalele cauze care le pot declanșa.
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Adevărul despre ceai. Există un pericol despre care sigur nu știai. Cum îl poți evita.
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul nu poate absobi fructoza în mod corespunzător. Simptomele sunt digestive.
Alergia la alcool poate avea reacții severe. Află ce trebuie să faci dacă ai o alergie la alcool.
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Află mai multe despre alergia la polen și cum îți dai seama dacă nivelul din atmosferă este unul ridicat.
Există numeroase soluții simple și eficiente care pot grăbi procesul de recuperare și ameliora disconfortul provocat de răceala comună.
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.