Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.
Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, doctorul Cristian Lupașcu a subliniat necesitatea implicării spitalelor județene în activitatea de transplant, inclusiv posibilitatea ca această implicare să devină criteriu de acreditare a unităților medicale.
”Nu se fac suficient de multe eforturi la nivelul marilor spitale județene. Țara asta are 41 de județe - 41 de spitale. Toate au un potențial de a identifica posibilii donatori în moarte cerebrală. Spitalele județene pot să se constituie în niște centre importante de identificare a acestor donatori”, consideră dr Lupașcu.
În opinia sa, ”este încă mult de făcut în ceea ce privește profesionalismul persoanelor care au fost nominalizate de Agenția Națională de Transplant să coordoneze activitatea la nivelul acestor spitale”. Specialistul consideră că aceste aspecte ar fi bine să fie discutate și la Ministerul Sănătății în ideea că identificarea acestor donatori ”să constituie un criteriu de performanță pentru aceste spitale, criteriu necesar pentru acreditare”.
”Probabil că cineva s-a gândit sau se va gândi la treaba asta și ar fi de dorit ca acest criteriu să intre în criteriile de evaluare care se fac din când în când la nivelul acestor spitale”, afirmă medicul Cristian Lupașcu.
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.
Mâncatul seara poate avea consecințe negative grave. Nu doar că duce la acumularea de kilograme nedorite, dar poate duce și la cancer.
Dr. Levente Vass, Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, este invitatul zilei la Academia de Sănătate.
Dr. Corneliu Toader ne vorbește despre chirurgia neurovasculară, la Academia de Sănătate.
Dr. Răzvan Iacob este invitatul zilei la Academia de Sănătate.
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături.
Cum îți dai seama ce calmante funcționează pentru tine? Care pastilă e mai potrivită?
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Prof. dr. Emilian Popovici vine la Academia de Sănătate.