O unitate de Pneumoftiziologie din Brașov se desființează. Director: condamnă la moarte pacienți de TBC și cazurile sociale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic
Medic

Directorul Unității de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru, județul Brașov, Laura Ioana Bratosin, trage un semnal de alarmă, într-o scrisoare, legat de închiderea unității medicale pe care o conduce.

În județul Brașov se va închide de la 1 septembrie Unitatea de Asistență Medico-Sanitară de la Sânpetru. Directorul acesteia, Laura Ioana Bratosin, susține, într-o scrisoare, că ”Consiliul Județean Brașov, cu Direcția de Sănătate și Asistență Medicală, la sugestia DSP Brașov, condamnă la moarte pacienți de TBC și cazurile sociale” prin desființarea unității spitalicești din comuna Sânpetru.

Scrisoarea integrală a directorului Bratosin:

”Consiliul Județean Brașov, cu Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM), la sugestia Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov condamnă la moarte pacienții de TBC și cazurile sociale prin desființarea UNITĂȚII DE ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SÂNPETRU.

Președintele Consiliului Județean Brașov, membru marcant din PNL în situaţia alarmantă din judeţul Braşov, unde numărul de bolnavi COVID a crescut accelerat, cu 1.319 de cazuri, Brașovul fiind pe locul 3 în topul naţional al îmbolnăvirilor, aprobă prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 208/28.05.2020 DESFIINȚAREA Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru, unitate ce a preluat pacienţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pentru a permite acestei unităţi medicale să preia cazurile de infecţie cu COVID-19. Logica DSP și a Consiliului Județean Brașov, în plină pandemie și în condițiile în care se anunță și alte valuri ale epidemiei de coronavirus COVID-19. 

"Conform preşedintelui CJ Braşov, Adrian Veştea, această măsură se înscrie în strategia de eficientizare a sistemului de sănătate din judeţ, "în funcţie de patrimoniul pe care acesta îl are în acest moment". "Această epidemie ne-a arătat foarte clar ce nevoie de servicii medicale avem şi unele dintre ele ne-au fost semnalate de cetăţenii acestui judeţ care au avut neşansa să ajungă în spitalele braşovene în această perioadă. Condiţiile de spitalizare neadecvate se datorează faptului că multe dintre clădirile acestor spitale sunt vechi, cu un statut patrimonial neclar, în care nu se pot face investiţii pentru a se realiza standardele (...) necesare organizării spitalelor. (...) Nu putem construi spitale peste noapte, dar ceea ce avem trebuie să folosim la nivelul optim", a subliniat, la rândul său, în cadrul şedinţei CJ Braşov, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andreea Nicolau. CJ a aprobat desfiinţarea Unităţii Medico-Sociale de Pneumoftiziologie de la Sânpetru " Personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru se preia prin transfer în funcție de domeniul profesional în care activează pe locurile vacante din cadrul sistemului sanitar Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și/sau din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar pacienții cu probleme medicale sau sociale de aici (de la Sânpetru, n.n) vor fi preluați  de o structură care urmează a se înființa la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov”, beneficiarilor de instituționalizați în cadrul unității (UAMSP Sânpetru) li se vor asigura servicii sociale, medico-sociale în funcție de particularitățile fiecăruia, de către furnizorul de servicii sociale Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov și de către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, respectiv Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.” 

Totodată, răspunzând întrebărilor unor consilieri, care au făcut referire la faptul că, prin acest transfer, s-ar putea pierde fondurile europene obţinute în cadrul proiectului de reabilitare termică a clădirii, Văsioiu a precizat că "se vor efectua demersuri pentru înlocuirea partenerului, în funcţie de condiţiile din contract, putându-se realiza prin act adiţional". "Procedura de închidere nu poate fi încheiată la data de 1 august 2020, așa cum a fost planificat inițial, motivul principal fiind epidemia de coronavirus. Pacienții de la Pneumoftiziologie rămân la Sânpetru. Astfel, proiectul de hotărâre se arată că în acest moment, la Sânpetru mai sunt pacienți transferați în primăvară de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, care nu pot fi mutați înapoi. Cel puțin pentru o perioadă, Spitalul de Pneumoftiziologie rămâne destinat tratării cazurilor de coronavirus. De altfel, în ultima perioadă, Spitalul de Pneumoftiziologie, a fost plin, având în vedere creșterea rapidă a numărului persoanelor infectate. De asemenea, un alt motiv al amânării prezentat în proiectul de hotărâre este prelungirea stării de alertă, iar procedurile birocratice nu pot fi încheiate la timp. Conform proiectului de hotărâre, dacă nu vor apărea alte probleme, unitatea se va închide din 1 septembrie.“ 

Menționăm că personalul și beneficiarii Unității Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru au luat act de „marea reorganizare a Sănătății la Brașov” în contextul știrilor apărute în data de 18 mai 2020, când dna director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, a prezentat mass-mediei viitoarea redistribuirea unor unități sanitare, fiind vizată și Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Comuna Sânpetru.

Potrivit ministrului Nelu Tătaru „în toată această perioadă s-a văzut că 15-20% din manageri sunt cu adevărat manageri şi au gestionat această criză, restul sunt oameni care au foarte puţină legătură cu ce înseamnă managementul unei unităţi sanitare, dar ce este mai rău, au pierdut legătura cu corpul medical”. Referitor la „lupta” ca un partid să îşi păstreze managerii spitalelor, el a afirmat că se întâmplă asta din cauza a tot felul de interese. „Sunt tot felul de interese, la tot ce înseamnă angajări, la tot ce înseamnă achiziţii, doar partea medicală este lăsată la urmă. Şi atunci interesul politic este al clientelei de partid. Sunt făcute angajări ale unor oameni care nu au nicio legătură cu partea medicală. Şi asta o pot spune eu, care vin din sistem. Şi dintr-un oraş mic, nu dintr-un spital cu sute de angajaţi. E strigător la cer”, a subliniat ministrul Sănătăţii. Unde nu a mers, unde am avut focare foarte mari, a fost un DSP slab, un DSP care de-a lungul anilor a fost văduvit de acea autoritate pe care o avea înainte. În acest moment, dau nişte avize şi mai fac o inspecţie (…), restul, tot ce înseamnă management de spital aflat la autoritatea locală, evită …, sau uneori doar consultativ mai cer un aviz”, a afirmat ministrul Sănătăţii." 

Poziția DSP Brașov

DSP Brașov este în acest context "slab", directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andreea Nicolau fiind înlocuită la 26.06.2020, însă „marea reorganizare a Sănătății la Brașov”demarată de aceasta își produce efectele în continuare, respectiv "soluția pentru funcționarea în continuare a secțiilor Psihiatrie II și III, care acum se află în clădirea de pe strada Mihai Eminescu. Această clădire a fost retrocedată, iar de mai bine de un an Consiliul Județean, în coordonarea căruia se află spitalele din oraș, plătește chirie pentru ocuparea spațiului. În aceste condiții, și având în vedere că imobilul nu oferă cele mai bune condiții pentru desfășurarea activității medicale, DSP propune mutarea celor două secții de Psihiatrie la Sânpetru, în clădirea în care Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de la Sânpetru (UAMS) ce preia, în mod curent, pacienți cu boli pulmonare." 
"Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că, tocmai în eventualitatea apariţiei unui nou val al pandemiei, nu trebuie renunţat la toate măsurile de siguranţă." În acest context Consiliul Județean Brașov, "asigură continuitatea serviciilor" și ia toate măsurile de siguranță prin DESFIINȚAREA Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru având în vedere că pacienții cu boli de plămâni, TBC și alte cazuri erau preluați pentru decongestionarea spitalelor declarate SUPORT COVID-19. 
Construim spitale modulare pentru pacienți în condițiile în care DESFIINȚĂM o unitate cu 110 paturi disponibile, situată la poalele munților în comuna Sânpetru și o ocupăm cu boli psihice. Au luat în calcul cum se va face decongestionarea spitalelor în continuare? Folosim aceeași clădire, însă alături de bolnavi cu boli psihice pe care îi condamnă să devină probabil în viitor bolnavi de TBC (căci chiar bacilul TBC rămâne în pereții clădirii), băgăm și pacienții cu alte boli. Clădirea va deveni inutilă pe timp de pandemie sau orice altă viitoare criză. 

Consiliul Judeţean (CJ) Braşov plătește chirie pentru secţia de Psihiatrie cronici a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie de pe str. Mihai Eminescu, nu din vina Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie pe care o desființează ci din vina proprie, s-a ajuns în această situație după ce mare parte din clădire  a fost retrocedată, iar o parte a fost vândută chiar de Consiliul Județean. O parte din imobil a fost restituit în natură în baza Legii nr. 10/2001, în urma Dispoziției nr. 328/2010 emisă de CJ Brașov, iar restul a fost vândut de către CJ Brașov către fostul proprietar, în baza HCJ nr. 104/2011 prin care aprobă vânzarea pavilioanelor neretrocedate (rămase în proprietatea Consiliului Județean Brașov) ca urmare a exercitării dreptului de preemțiune în suprafață desfășurată de 667,4 mp. la o sumă de 169 mii euro. Ulterior imobilul și-a schimbat proprietarii succesiv prin vânzare-cumpărare. Consiliul Județean a renunțat la clădire, preferând să plătească chirie și încearcă relocarea secției de Psihiatrie încă din anul 2015 în diverse spații părăsite. Conducerea Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie a refuzat până acum mutarea în spațiile propuse anterior de către Consiliul Județean considerându-le neconforme, și până la acestă dată nu au găsit soluții pentru relocare convenabile acestora fiind mult mai comod să desființeze Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru și să se mute în clădire modernizată și reabilitată fără eforturi. 

"Spitalulul de Neuropsihiatrie va fi mutat deoarece: este structură spitalicească învechită, inadecvată, greu de modernizat; inadecvarea unor circuite, precum și precaritatea unor condiții igienico-sanitare, un grad insuficient de integrare a serviciilor medicaIe; situația juridică neclară a clădirii și terenurilor unde funcționează, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii; imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spatii, din cauza că sunt proprietate privată; un raport cost/ eficientă mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale". 

Afirmațiile conducerii Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din CJ Brașov

"Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Adelina Văsioiu, în ultimii ani Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru a înregistrat un grad de utilizare a paturilor care nu a trecut de 50%, în medie." Afirmație falsă sau fals informată, la Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Comuna Sânpetru au fost internați 70 de pacienți, majoritatea cazuri sociale, până la data de 23.04.2020 (110 paturi cu ocupare 70 reprezintă 64%, așa spune matematica….) atunci când au fost preluați o parte din pacienții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (Stejeriș), conform prevederilor Hotărârii Consiliului Județean nr. 136 din 24 martie 2020.  Acest transfer de pacienți s-a realizat având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirului SARS-CoV-2 și în urma instituirii stării de urgență pe teritoriul României, conform Decretul nr. 195/16.03.2020, iar Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (Stejeriș) fiind în lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Ordinul nr. 623/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor ın ̂ contextul epidemiei de coronavirus COVID-19. 

Din considerente solicitate de către Consiliul Județean Brașov pentru reducerea costurilor din bugetul Județului, numărul beneficiarilor Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru a fost de 70, deși Spitalul Clinic Județean Brașov a mai solicitat internarea altor pacienți și datorită derulării proiectului de reabilitare cu fonduri europene. Executarea lucrărilor de reabilitare a clădirii în interior presupune mutarea sau supraaglomerarea pacienților, deoarece saloanele nu pot fi renovate ocupate cu pacienți. Sunt necesare culoare separate pentru pacienți și muncitori aceștia nu se pot intersecta datorită măsurilor de prevenție pentru COVID-19.
Pentru a decongestiona Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, UAMSP Sânpetru a transferat pe perioadă determinată 25 de pacienți (pentru a face loc pacienților de la spital), în Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului care avea criteriu de selecție pentru transfer "să nu fie pacienți imobilizați sau în scaun cu rotile". Ce se va întâmpla cu acești 48% dintre beneficiari îndeplinesc condițiile legale pentru încadrare în grad de handicap acum?

Unitatea se numără printre cei "doar 15-20% dintre managerii spitalelor au putut gestiona criza", fără cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul pacienților, însă nu are manager numit politic care să poată fi destituit, are director în funcție, post ocupat prin concurs de 10 ani, care a fost capabil timp de 10 ani să gestioneze în condiții optime Unitatea să se preocupe de îmbunătățirea condițiilor pacienților, să intabuleze clădirea, să atragă fonduri europene pentru reabilitare interior și exterior pentru a reduce costurile de funcționare. În tot acest timp s-a încercat înlăturarea acestei Doamne director de la conducerea Unității de Asistență Medico-Sociale de Pneumoftiziologie și singura modalitate s-a găsit în plină pandemie COVID, prin motivații stupide făcând victime colaterale în rândul pacientilor și personalului angajat.
Menționăm că pacienții Unității Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită îngrijire și tratament, parte dintre aceștia fiind transferați de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, potrivit fișelor medicale ale acestora. Serviciul medical asigurat pacienților din cadrul U.A.M.S.P. Sânpetru nu a fost contestat de către niciun organ de specialitate în decursul anilor.

Alte secții care se vor muta

Cu grad redus de ocupare sunt și alte spitale, inclusiv Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie care va muta secţiile de Psihiatrie cronici de pe strada Mihai Eminescu în clădirea Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru. Grad redus de ocupare e un criteriu pozitiv de evaluare a sistemului de sănătate în județ nu un motiv de desfințare. UAMSP Sânpetru prelua de la spitale, la cererea acestora și cazurile sociale cu alte afecțiuni decât cele pneumologice, pacienți ce nu aveau aparținători ce trebuiau externați datorită lipsei de locuri libere în spitale și a limitării zilelor de spitalizare ce nu puteau fi lăsați bolnavi pe stradă sau plimbați cu ambulanța între unități spitalicești, ce necesitau în continuare servicii de asistență medico-sociale. Viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică a oricărei persoane sunt garantate și ocrotite în mod egal de lege. Interesul și binele ființei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societății sau al științei.

"Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Adelina Văsioiu, costul aferent lunii aprilie a anului 2020, costul per beneficiar al serviciilor acestei unități (Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru) a fost de 11.525 de lei”. Beneficiarii actuali ai Unităţii de la Sânpetru vor primi în continuare serviciile medicale şi sociale de care au nevoie, a mai spus directorul DSAM, care a amintit că administraţia judeţeană va înfiinţa un Serviciu social pentru persoanele fără adăpost şi de reintegrare socială, în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice de la Victoria". Analizele economice au arătat „un raport cost-eficiență mult prea mare”, după cum rezultă din documentaţia care a însoţit proiectul de hotărâre.  Această analiză cost-eficiență al U.A.M.S.P. Sânpetru ar fi trebuit prezentată comparativ cu costul unui bolnav de psihiatrie cronic, respectiv cu costul înființării Serviciului la care se face referire, consilierilor care au votat acestă hotărâre de desființare prin videoconferință. Oare aceste calcule sunt făcute? A prezentat acest lucru consilierilor care au votat "pentru" sau au votat de plictiseală să se termine ședința și să iasă la cafea? Nu este realizată și prezentată o estimare a costurilor rezultate prin mutarea Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov la Sânpetru și adaptarea clădirii pentru specificul pacienților (clădirea este situată într-o zonă extinsă de pe dealul Lempeș, zonă protejată și parțial împădurită, în apropierea unui aerodrom, nu există gard, etc.). "Beneficiarii actuali ai Unităţii de la Sânpetru vor primi în continuare serviciile medicale şi sociale de care au nevoie" Unde este eficientizare? Nu se vor cheltui tot atâția bani, raportul cost-eficiență va fi mai mic în altă locație? Sau se are în vedere ca prin mutarea acestor pacienți pentru care această Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru însemnă ”acasă”, numărul acestora să se diminueze căci vor ajunge pe străzi, neavând asigurări de sănătate? În raportul de specialitate la Proiectul de Hotărâre privind aprobarea desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru nr. Ad. 7737/19.05.2020 sunt menționate măsuri propuse pentru beneficiarii prezenți la UAMSP: ”se vor realiza demersuri de reintegrare familială”, iar pentru beneficiarii fără locuințe proprii și/sau aparținători, în funcție de afecțiuni vor putea fi preluați de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie în cadrul secțiilor de TB adulți, Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Castanul” din Victoria, Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială pentru persoane fără adăpost – înființat prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 04 din data de 20.05.2020, în Orașul Victoria având o capacitate de 25 de locuri, ”în scopul acordării de servicii sociale specializate: consiliere psihologică, reintegrare familială și comunitară, îngrijire personală, supraveghere, cazare și alte activități, pe o perioadă determinată de până la 2 ani, pentru persoanele fără adăpost.”

Unitatea de la Sânpetru a atras bani europeni

Serviciile sociale destinate persoanelor fără adăpost și Spitalele Clinice din Județul Brașov, unități unde urmează să fie transferați beneficiarii Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologiei Sânpetru, acordă servicii medicale și de asistență pe o perioadă determinată  (de până la 2 ani). După această perioadă CJ Brașov, punându-le în pericol viețile. Această scindare a pacienților va avea efecte asupra patologiilor infecțioase, precum și asupra stării de sănătate ale acestora, deoarece la UAMSP Sânpetru serviciul medical era asigurat permanent, pacienții cu boli cronici erau dependenți de cei imobilizați, familiarizați, e ca și cum ar pierde un membru al familiei, vor fi singuri și afectați psihic. Toate acestea fiind hotărâte de pix de consilierii județeni. Îi reamintim Dnei directorului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală că UAMSP Sânpetru a întreprins măsuri pentru diminuarea costului la care face referire prin depunerea unui proiect de aprobare pentru procedura de coplată a serviciilor beneficiarilor de servicii, prin care se putea încasa și venituri de la cei cu aparținători, însă acest lucru a rămas doar un număr de înregistrare. Voit s-au blocat pentru a avea motive de invocat pentru DESFIINȚARE. În plus conducerea unității medicale de la Sânpetru a atras bani europeni, în prezent fiind în desfășurare un proiect în valoare de 10.169.722,86 lei pentru reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică a clădirilor tocmai în scopul reducerii costurilor de funcționare. Căți manageri de spitale din județul Brașov au atras proiecte europene?

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru a fost înființată în anul 2003, cu scopul decongestionării spitalelor din 4 județe Brașov, Harghita, Covasna și Prahova. Pacienții cronici cu diferite afecțiuni, nu pot fi instituționalizați în regim spitalicesc decât un număr limitat de zile iar unitățile de asistență medico-sociale preluau acești pacienți pentru continuarea asigurării serviciilor medicale până când puteau fi redați aparținătorilor. Pneumoftiziologia are cele mai mari durate optime de spitalizare, potrivit Ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS. Medicii avertizează că tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces. Fiecare al doilea bolnav de tuberculoză are vârsta între 16 şi 34 de ani. Problema bolnavilor de TBC din România nu este una care să fie tratată cu superficialitate şi necesită empatie din partea întregii societăţi, precum şi o sporită atenţie din parte autorităţilor competente.

13.000 de români se îmbolnăvesc anual de TBC

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global O.M.S de stopare a Tuberculozei. 13.000 de români se îmbolnăvesc în fiecare an de tuberculoză, făcând din ţara noastră una dintre cele mai deficitare din acest punct de vedere. În afară de lipsa medicamentelor, subvenţiilor pentru tratamente şi a condiţiilor din spitale, românii diagnosticaţi cu această boală luptă şi cu o stigmă socială nejustificată, în privinţa căruia trebuie să ne educăm cu toţii. Tuberculoza este o boala data de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Ea ataca de obicei plămânii, dar poate afecta și șira spinării, șoldurile, ganglionii limfatici, practic oricare din parțile corpului. Tuberculoza este cea mai frecventă boală infecțioasa, cu potențial letal (ucigător), din România. Boala se transmite în special prin aer sau printr-un contact relativ accidental. Orice persoană care suferă de tuberculoză pulmonară poate transmite boala. 

Consiliul Județean Brașov să nu se joace cu vieţile şi sănătatea românilor, făcându-le traiul chiar mai greu. Bolnavii de TBC trebuie ajutaţi şi sprijiniţi să îşi reia viaţa normală, deoarece aceasta nu mai este o boală letală şi nu este nevoie nici de o izolare socială după tratarea ei. Acestora trebuie să le fie asigurat tratamentul în Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru în condiţii care să le maximizeze şansele de vindecare, nu să fie daţi afară.
În aceste condiții de fapt și de drept, vă facem cunoscut că unităţile de asistenţă medico-socială sunt înființare de către consiliile judeţene şi consiliile locale, prin reorganizarea unor unităţi sanitare publice, conform O.G. nr. 70/2002, art. 5 alin (1) coroborat cu H.G. nr. 412/2003. Beneficiarii serviciilor acordate în unitățile de asistență medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare social, potrivit O.G. 70/2002, art. 5^1. UAMSP Sânpetru nu este spital, nu poate avea costuri reduse, nu are servicii cu plată, e destinată în principal cazurilor sociale și au atras DONAȚII ȘI SPONSORIZĂRI de la persoane juridice și fizice pentru pacienți.

Statutul clădirii

Clădirea în care este organizată Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru este fosta secție a Spitalului TBC Brașov, potrivit localnicilor clădirea a fost preluată de către sectorul Spitalelor de Stat, din anul 1958, atunci când Statul Socialist a rechiziționat-o de la Academia de planorism ”San-Petru”.
Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru (UAMSP Sânpetru) a fost înființată în baza Hotarârii Consiliului Județean Brașov cu nr. 268/03.07.2003, ca instituție publică cu personalitate juridică, prin reorganizarea secției din Sânpetru a Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov,  în baza Ordonanței Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unităților sanitare  publice de interes județean și local, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/ 2004, Hotărârii Guvernului nr. 412/ 2003 privind aprobarea Normelor privind organizarea, funcționarea și finanțarea unităților de asistență medico-sociale. Conform Ministerului Muncii este singura Unitate de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie acreditată din ȚARĂ.

În anul 2003 la înființare nu s-a ținut cont de "analizele economice au arătat „un raport cost-eficiență mult prea mare”? Timp de 17 ani de funcționare a fost utilă unitatea ? 
În plus, reprezentanta DSAM spune că, "până în luna martie a acestui an, Unitatea de la Sânpetru a funcționat fără licență pentru servicii sociale". Menționăm faptul că pe site-ul Ministerul Muncii la -Furnizori de Servicii Sociale acreditați în baza Legii nr.197/2012 la pozitia nr. 734 Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru str. Meschendorfer, nr. 443 A Comună Sânpetru Brașov-Nr. Decizie 2.955-Data acreditării inițiale 19.09.2019-Serie şi număr certificat în vigoare AF/006453, în plus majoritatea spitalelor brașovene sunt "unități în curs de acreditare", ar trebui desființate și acestea?

Considerăm că soluția identificată prin desființarea Unității Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru (U.A.M.S.P. Sânpetru) pentru mutarea în această clădire a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu a fost analizată de către personal specializat în epidemiologia bolilor infecțioase și nu a fost analizată de către personal specializat starea pacienților dependenți permanent de un tratament de specialitate aflați în acest moment în U.A.M.S.P. Sânpetru, conform referatului de aprobare al Proiectului de Hotărâre privind aprobarea desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru.

UAMSP Sânpetru are în curs de derulare (lucrarea fiind deja în faza de execuție) proiectul cu fonduri europene cu titlul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 3 privind eficientizarea energetică a clădirilor publice". Dacă rămânea la fază de "SPITALUL GROAZEI" cum era denumită în presă mai exista Hotărârea de desființare nr. 208/28.05.2020? Mai era DESFIINȚATĂ și împrăștiată sau tocmai acest proiect este cauza? Există alte interese ?

Administratorul public al judeţului, spune însă că din discuţiile avute deja cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, prin intermediul căreia se face finanţarea din fonduri europene, proiect în valoare de 10.169.722,86 lei pentru reabilitarea clădirii de la Sânpetru, s-a ajuns la un acord pentru schimbarea partenerului, în sensul în care Unitatea Medico-Socială care va fi desfiinţată să fie înlocuită în proiect de Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie. "Banii europeni investiţi la Sânpetru nu se vor pierde" ”se vor efectua demersuri pentru înlocuirea partenerului din contract U.A.M.S.P. Sânpetru cu Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov”. ACEST LUCRU NU E SIGUR NU AU GÂNDIT ÎNAINTE nu a întreprins demersurile pentru a se informa dacă este posibilă înlocuirea partenerului, riscând să restituie finanțatorului valoarea cheltuielilor pentru reparația clădirii. Nu contează, ideea este să scape de director, personal și pacienți din UAMSP Sânpetru cu riscul asumat al pierderii fondurilor europene.  

Conducerea unității medicale de la Sânpetru atrage însă atenția că prin această desființare există și riscul pierderii unor bani europeni, în prezent fiind în desfășurare un proiect în valoare de 10.169.722,86 lei pentru reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică a clădirilor, conform Contractului de finanțare nr. 1571/20.03.2018. „Potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), «nu pot fi efectuate modificări asupra proiectului care să implice modificări ale criteriilor ce au stat la baza procesului de evaluare și selecție, decât în condițiile stricte ale contractului de finanțare. Nerespectarea criteriilor proiectului atrage după sine declararea cheltuielilor respective neeligibile».  La nivelul unității au mai fost derulate împreună cu pacienții și o serie de activități în vederea atragerii de fonduri pentru buna funcționare a spitalului, pe lângă bugetul primit de la CJ Brașov.
La hotărârea 208/28.05.2020 privind aprobarea desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru este invocat ”impactul socio-economic” și ”impactul financiar asupra bugetului județului” preconizându-se o scădere a cheltuielilor, prin reducerea costurilor ”mari de funcționare ale U.A.M.S.P. Sânpetru”, dar nu este realizată și prezentată o estimare a costurilor rezultate prin mutarea Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov la Sânpetru și adaptarea clădirii pentru specificul pacienților (nereabilitat tot cu aceleași costuri ar funcționa, nu consumau mai puțină apă, gaz, energie electric, etc.) 

Menționăm faptul că: 
• Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru așa cum am arătat anterior, funcționează în baza Hotărârii Guvernului nr. 412/ 2003 privind aprobarea Normelor privind organizarea, funcționarea și finanțarea unităților de asistență medico-sociale, iar Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie în bază Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Acest fapt arată că modificarea partenerului de proiect implică schimbarea destinației clădirii.
• Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru are ca obiect de activitate conform Codurilor CAEN -Cod CAEN 8790 - Alte activități de asistență socială, cu cazare n.c.a. iar Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Cod CAEN 861 - Activități de asistență spitalicească. Acest fapt arată că modificarea partenerului de proiect implică schimbarea obiectului de activitate al clădirii.
• Proiectul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 elaborat de UAMSP Sânpetru prevede dotări conforme acordării de  servicii medicale și de îngrijire precum și servicii sociale persoanelor cu afecțiuni pulmonare integrate cu alte tipuri de servicii de sănătate, ținând cont de vârstă, diagnosticul medical și social, potențialul restant al beneficiarilor UAMSP Sânpetru, camera cu 3-5 paturi fără grup sanitar individual, grup sanitar comun, ferestre clasice termopan cu deschidere din interior, fără jaluzele, uși PVC, țevi în aparență,  mobilier cu colțuri ascuțite, nefixate în podea, etc. iar Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie va trebui să modifice proiectul pentru a respecta Normele de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, ce la CAPITOLUL V-Norme speciale de îngrijire, Art. 8. ce prevede la alin. "(1) În cazul în care toate intervențiile terapeutice uzuale folosite pentru a salva de la un pericol real și concret viața, integritatea corporală sau sănătatea pacientului sau a unei alte persoane eșuează, se poate recurge la restricționarea libertății de mișcare a pacientului prin mijloace specifice protejate. (3) Măsurile de restricționare a libertății de mișcare a pacientului sunt izolarea și contenționarea. (4) Prin izolare se înțelege plasarea pacientului într-o încăpere special prevăzută și dotată în acest scop. Încăperea trebuie să ofere posibilitatea unei observări continue a pacientului, să fie iluminată și aerisită în mod corespunzător, să aibă acces la grup sanitar propriu și să fie protejată în așa fel încât să prevină rănirea celui izolat. Nu pot fi izolate concomitent în aceeași încăpere mai multe persoane. (5)

Amenajarea incintei protejate se va realiza prin utilizarea unor materiale fonoizolante; pereții vor fi acoperiți cu material durabil, dintr-o singură bucată, fără îmbinări vizibile; podeaua va fi acoperită cu linoleum dintr-o singură bucată, iar iluminatul va fi protejat, cu voltaj mic. Ușa va fi metalică, dispunând de fereastră de vizitare. Ferestrele vor fi dublate, cu suprafețe vitrate din plexiglas rezistent la zgârieturi, spargere și foc, având jaluzele și sistem de deschidere din exterior. (6) Dotările minimale ale unei incinte protejate sunt următoarele: scaun și masă fixate în perete cu colțuri rotunjite; pat fixat în podea cu saltea; duș direct din tavan; lavoar și vas de toaletă din metal, fixate în perete.  

Alte considerente

În conformitate cu art. 61 din Codului Civil ”Viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică a oricărei persoane sunt garantate și ocrotite în mod egal de lege”, în Brașov Consiliul Județean Brașov, la sugestia Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) și la solicitarea Direcției de Sănătate Publică Brașov (DSV) decide în contextual epidemiei de COVID-19 pe cine condamnă la moarte pacienții de TBC și cazurile sociale prin desfințarea UNITĂȚII DE ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SÂNPETRU sau bolnavii psihici cronici ai Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov e care îi expune voit la contaminare cu viruși contagioși de TBC. și implicit alți pacienți care ar putea fi mutați la Sânpetru pentru decongestionarea Spitalelor. 

Conducerea Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov a consultat personalul medical, pacienții și aparținătorii acestora dacă sunt dispuși să facă naveta la Sânpetru, navetă deloc ușoară fără grad de comparație cu Centru Brașovului? Sunt dispuși să se expună la o eventuală îmbolnăvire cu TBC? Din anul 1958 clădirea e contaminată cu virus TBC acumulat în ani. Oare Consiliul Județean și DSAM Brașov ar putea funcționa în clădirea de la Sânpetru?

Conform preşedintelui CJ Braşov, Adrian Veştea "Toate măsurile de reorganizare a unor spitale, convenite în urma dialogului cu managerii acestor unități sanitare, vor fi supuse consultării sindicatelor din respectivele unități și nu se vor implementa decât cu avizul Ministerului Sănătății și, dacă este cazul, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale". Cu directorul UAMSP Sânpetru nu s-a discutat, avizul Ministerelor nu l-am văzut …. și totuși se implementează desființarea Unității de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru.

Considerentele care stau la baza formulării prezentei acțiuni:
Având în vedere ultimele decizii ale conducerii Consiliului Județean Brasov, vă anunțăm că începând cu data de 1.08.2020, unitatea se va desființa. În acest context, facem următoarele precizări:
1. Clădirea în care ne desfășuram activitatea este intabulată din anul 2012, deci nu plătim chirie.
2. În urma desființării se va pierde finanțarea cu fonduri europene, accesată în anul 2017, în valoare de 10 milioane lei.
3. Se vor pierde 50 mii lei primiți în urma câștigării proiectului ,,Noi în Evul Mediu” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
4. Pacienții internați în unitate, fără venituri, vor ajunge pe străzi, neavând asigurări de sănătate. 
5. Angajații unității vor îngroșa rândul șomerilor - până la acest moment nu exista nici o perspectivă asumată, locurile vacante bune disponibile sunt pentru clientelă politică nu pentru angajați obișnuiți care trebuie să se mulțumească cu ce li se oferă.
6. Rândul șomerilor va fi îngroșat și de personalul firmelor furnizoare de bunuri și servici ale Unității, personal ce nu va fi transferat ci dat afară ca urmare a restrângerii activității, fapt ce va afecta la atragerea de fonduri la buget destabilizează economia Brașovului. Ce firme nu s-au închis în pandemie le ajută să se închidă Consiliul Județean Brașov.

NOTĂ adaptare după  "Greierele şi furnica" de La Fontaine
Sunt mai multe versiuni ale fabulei Greierele și Furnica. Toate au un lucru în comun: mesajul. 
Pe scurt, Furnica lucrează toată vara și pune deoparte resurse pentru iarnă. În același timp, Greierele cântă și se bucură de sezon. Iarna vine „nota de plată”. Greierele are nevoie de mâncare și nu are. 
Atunci în cazul nostru să presupunem că CJ Brașov este Greierele, iar Furnica UAMSP Sânpetru. Ce avem astăzi? UAMSP Sânpetru intabulează clădirea, o dotează, atrage donații, fonduri europene pentru renovarea interior-exterior, vine CJ Brașov, care să nu plătească "nota de plată" respectiv chiria pe spațiul Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie, invocă motive fără temei și desființează UAMSP Sânpetru și îi dă clădirea Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie. Greierele cântă liniștit, la un volum ridicat. Furnica este desființată ca nu a luat destui beneficiari în casa ei, și pentru ca analiza cost-eficiență a fost mare, i s-a confiscat casa. 
Povestea se termina cu greierele stând în casă furnicii, mâncând ultima firmitură adunată de furnică. 
Furnica a dispărut.
Morala…. NU E BINE SĂ FI FURNICĂ….


Vă mulțumim.             
Director, 
LAURA IOANA BRATOSIN”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel