Ouă de Paști. Vopsea naturală cu sfeclă roșie, varză, turmeric, oțet și foi de ceapă

Asffel, pentru ouă albastre / verzi / maro, ai nevoie de: 2 ceşti de varză roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri cu oţet din vin sau o cană de spanac ori 2 căni de afine, mure;

Ouă portocalii/ruginii, maro: 2 ceşti de coji de ceapă galbenă, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin;

Ouă lavandă/roşii: 2 ceşti de coji de ceapă roşie, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin;

Ouă roz/roşii: 2 ceşti de sfeclă roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin;

Ouă galbene: 2 linguriţe de turmeric, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin sau 3 linguri de paprika diluate în 2 căni de apă;

Ouă maro: 2 căni cu cafea concentrată.

Mod de preparare:

În vase diferite, adaugă, pentru fiecare culoare, ingredientele mai sus menţionate. Fierbe ingredientele destinate fiecărei culori (mai puţin oţetul) şi lasă apoi pe foc mic între 15 şi 60 de minute, asfel încât culoarea lichidului să devină mai aprinsă.

Ia de pe foc vasul şi dă prin sită conţinutul. Lasă lichidul obţinut să se răcească la temperatura camerei (aproximativ 20 de minute), apoi adaugă câte două linguri de oţet în fiecare vas.

Pune câte 2-3 ouă fierte tari în borcane şi acoperă-le cu lichidul obţinut, apoi ţine-le la frigider până obţii culoarea dorită, între 2 şi 12 ore.

După ce ai obţinut culoarea dorită, scoate ouăle din borcan cu ajutorul unei linguri şi lasă-le să se usuce la aer, pe un tocător.

Pentru un luciu frumos, freacă ouăle cu puţin ulei, scrie CSID.

Articole similare

Știrile zilei în Sănătate și Farma

08 aug 2025, 14:57
Producătorii de medicamente ajustează previziunile financiare, în timp ce unele dispozitive medicale întâmpină probleme tehnice ce afectează tratamentele pentru diabet și obezitate.