Intoleranța la alune: simptome și cauze. Ce să faci dacă ai alergie la alune
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
Ceapa face parte din familia de Alliaceae, un grup de plante care include și usturoiul și prazul, poate fi destul de greu de evitat. Ea nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu apare trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în mâncăruri de-a data, se pune în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, dar și în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care sunt și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili" pentru multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează ca și cum aceasta ar fi o substanță periculoasă. Drept rezultat, apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
Greață,
Vărsături,
Diaree,
Dureri de cap,
Mâncărime,
Bubițe sau erupții cutanate,
Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
Probleme de respirație,
Dureri de stomac,
Tuse sau respirație șuierătoare,
Leșin sau amețeli,
Anafilaxie, deși extrem de rară.
Principala diferență între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară este sistemul organismului care este implicat.
O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un invadator. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice, notează experții de la Medical News Today.
Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică.
Simptomele alergiei alimentare pot fi severe și pot declanșa șoc anafilactic. Dacă o persoană se confruntă cu șoc anafilactic, are nevoie de asistență medicală de urgență.
Simptomele șocului anafilactic pot include:
Urticarie,
Umflarea gâtului,
Vărsături,
Diaree,
Bătăi rapide ale inimii,
Leșin,
Amețeală.
O persoană poate experimenta sensibilitatea alimentară atunci când organismul nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste simptome pot să nu apară decât după câteva ore. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul „vinovat" pe care o mănâncă o persoană. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Ce se întâmplă când animalul de companie se află în preajma ta. Experții dezvăluie detaliul scârbos la care te expui.
Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.
Cum să cureți bradul artificial și ce poți să pățești dacă nu faci lucrul acesta.
Alergiile pot fi o sursă majoră de disconfort nocturn, afectând calitatea somnului și lăsându-te epuizat în timpul zilei.
Adda a pus lista completă a simptomelor pe care le-a avut din cauza Boreliozei și Bartonellei.
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
Alergia bizară pe care o poți face chiar în propria casă poate fi declanșată de un lucru absolut banal.
Alergiile la frig pot fi o problemă majoră în timpul iernii. Simptomele pot fi accentuate și de vremea rece.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Un tratament revoluționar împotriva alergiei la alune va fi administrat, în premieră, în Europa, copiilor din Marea Britanie.
Manichiura cu gel poate provoca alergii severe. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degetele din cauza manichiurii.
Adda a vorbit despre drumul spre vindecare, despre suma enormă pe care a dat-o pentru analize și investigații și despre simptome și tratament.