Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă

Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Alimentele toxice pot provoca alergii alimentare. Depinde de organismul fiecărei persoane de modul în care reacționează la aceste alimente. Există, însă anumite alimente care ne pot expune unor astfel de alergii.
Alergia alimentară este o reacție a sistemului imunitar care apare la scurt timp după consumul unui anumit aliment. Chiar și o cantitate infimă din alimentul care cauzează alergia poate declanșa semne și simptome precum probleme digestive, urticarie sau căi respiratorii umflate. La unele persoane, o alergie alimentară poate provoca simptome severe sau chiar o reacție care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie.
Se estimează că alergia alimentară afectează aproximativ 8% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani și până la 4% dintre adulți. Deși nu există un leac, unii copii își depășesc alergiile alimentare pe măsură ce cresc.
Este ușor de confundat o alergie alimentară cu o reacție mult mai frecventă, cunoscută sub numele de intoleranță alimentară. Deși deranjantă, intoleranța alimentară este o afecțiune mai puțin gravă, care nu implică sistemul imunitar. Cum ne dăm seama a explicat medicul alergolog Poliana Leru.
”De obicei ne dăm seama că avem o reacţie alergică, doar dacă am mâncat acel aliment care ne-a făcut rău. Este mai complicat să ne dăm seama atunci când mâncăm mai multe alimente în același timp sau dacă avem o alimentație combinată.
Sigur că dacă ne știm alergici și avem o stare de rău după alimente, deci dacă avem o altă boală alergică, probabilitatea de a face o alergie alimentară manifestată clinic este mai mare. Trebuie să ne controlăm”, a explicat medicul alergolog Poliana Leru, la Antena 3 CNN.
Vezi și: Irinel Popescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la UMF Iași: Foarte onorat pentru titlu
Alergiile alimentare, simptome
”În ceea ce priveşte simptomele, de cele mai multe ori sunt frecvente reacțiile cutanate, deci prurit sau o stare de rău digestivă. Acestea pot fi simptome care pot să ne indice o reacție alimentară, dar pot fi și alte semne mult mai grave, de tip anafilactic.
Alergiile se agravează în timp, pentru că cresc prin expunere. Prin contactul cu anumit aliment, crește gradul de sensibilizare. Sunt și factori care contribuie la manifestarea clinică a unei reacții alergice severe, de exemplu, efortul.
Știm că sunt alimente care pot fi mâncate fără să producă o reacție severă, dar dacă faci un efort, imediat după ce l-ai mâncat, să se declanşeze o reacţie alergică. Vorbim aici despre alergia la grâu, care este declanşată de efort. Este anafilaxie alimentară produsă de efort”, a spus alergologul Poliana Leru, la Antena 3 CNN.
Vezi și: De ce ne îmbolnăvim de cancer. Vlad Ciurea: Nu lăsați pe mâine! Poate fi prea târziu
Care sunt alimentelecare pot produce alergii
Există șase alimente care pot provoca reacții alimentare severe. Atunci când aveți o alergie alimentară, sistemul dumneavoastră imunitar identifică în mod eronat un anumit aliment sau o substanță din alimente ca fiind ceva dăunător.
Ca răspuns, sistemul dvs. imunitar declanșează celulele care eliberează un anticorp cunoscut sub numele de imunoglobulină E (IgE) pentru a neutraliza alimentul sau substanța alimentară care provoacă alergia (alergenul), notează Mayo Clinic.
”Alimentele cu cel mai mare risc de a produce alergii sunt cel puțin șase, și anume grâul, laptele, ouăle, peștele, fructele de mare și fructele înrudite cu arahide, nuci, migdale.
De exemplu, în Statele Unite, arahidele reprezintă alimentul situat pe primul loc ca și cauză a alergiilor alimentare la adult. La copil, lapte ouă. Pe lista alimentelor cu risc mai sunt şi soia, susan, muștar, semințe, condimente”, a mai precizat medicul alergolog.
De ce putem face alergie la shaorma
”Cât despre condimente, amintim aici coriandrul, care este o plantă care poate să producă alergii. De aceea, este bine să fim atenţi atunci când mâncăm shaorma.
Am avut paciente care au făcut alergie severă după ce au mâncat shaorma, care conținea și coriandru. Alimentația de tip oriental, exotic, cu cât este mai exotic, cu atât este mai periculoasă, pentru că nici nu știm totdeauna ce mâncăm.
Simptomele pot apărea la un interval cuprins între 30 - 120 minute. Apariţia simptomatologiei depinde de tipul de digestie, dar şi de nişte factori particulari. Dacă persoana este sensibilizată mult la un anumit aliment, simptomatologia poate apărea şi în jumătate de oră sau mai repede”, a mai precizat medicul.
Vezi și: 8 măști care îți întineresc și luminează tenul. Le poți face acasă, simplu și rapid
Ce facem în caz de alergie alimentară
”Este important ca fiecare pacient care se cunoaşte cu alergii să aibă asupra lui o trusă de urgenţă, care să conţină adrenalină. Acest medicament se poate auto administra imediat. Deci, este un medicament care salvează viața.
Dacă se confirmă o reacție alergică, de exemplu, la arahide, există imunoterapie. Imunoterapia înseamnă administrarea supravegheata a unui extract din această substanță, care induce toleranță imunologică. Cu alte cuvinte sistemul imunitar învaţă să tolereze acel medicament”, a mai spus alergologul Poliana Leru.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Alergia CIUDATĂ descoperită la români. Carmen Bunu-Panaitescu: Cine ar fi crezut? Noi nu suntem obișnuiți, nu e normal
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor. Cum recunoști simptomele
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.
Alimentele banale care pot declanșa reacții alergice severe. Le mâncăm zilnic, dar alergia apare brusc
Alergia la lapte, posibil supradiagnosticată la copii. Simptomele afecțiunii și cum pot fi ele înșelătoare. STUDIU
Momentele cumplite prin care Răzvan Fodor a trecut din cauza astmului: de 6-7 ori am ajuns la spital
Prezentatorul TV Răzvan Fodor spune că astmul l-a făcut să treacă prin momente teribile.
COVID-19 vs. ALERGIE. Simptomul care face DIFERENȚA
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Cum recunoști alergia la ambrozie: simptome și diferențe față de răceală sau viroze
Alergie la alune: un tratament revoluționar va fi administrat copiilor din Marea Britanie
Un tratament revoluționar împotriva alergiei la alune va fi administrat, în premieră, în Europa, copiilor din Marea Britanie.
Ruptura de MENISC, comparație cu pietricica din pantof. Dr. Dragomir: După 5-7 zile simptomele se diminuează, dar nu se vindecă
Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ruptura de menisc.
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie
Cine este la risc din cauza prafului saharian. Dr. Adrian Marinescu: E vorba de acutizarea unor afecțiuni
Un nou strat de praf saharian a acoperit o bună parte din țară. Acesta poate provoca neplăceri unor categorii de persoane.
Obiceiurile alimentare nesănătoase și riscul alergiilor. Impactul detergenților, a microplasticelor și a poluării asupra alergiilor alimentare
Descoperă legătura complexă dintre factorii de mediu, precum detergenții și microplasticele, și creșterea riscului de alergii alimentare.
Adda, boala rară de care suferă de un an: intoleranță la histamină
Artista Adda se luptă cu o boală rară, cu care a fost diagnosticată în urmă cu un an: intoleranța la histamină.
5 tipuri de alergii și simptomele acestora. La ce să fii foarte atent
Alergiile pot varia de la simptome ușoare la reacții severe, incluzând dificultăți de respirație și anafilaxie.
Alergiile se pot dezvolta pe tot parcursul vieții. Care sunt cauzele și ce este de făcut
Alergiile se pot dezvolta pe tot parcursul vieții. Care sunt principalele cauze care le pot declanșa.
Boala pe care ai putea să o ai dacă te simți balonat. Alte semne la care să fii atent, mai ales după ce ai mâncat
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
Intoleranța la fructoză, simptome, cauze, tratament. Bilic: Se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree. Unde se găsește cea mai mare cantitate de fructoză
Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul nu poate absobi fructoza în mod corespunzător. Simptomele sunt digestive.
Ce conține laptele și de ce provoacă intoleranță la lactoză. Cu ce îl putem înlocui
Ce trebuie să știi despre mușcăturile de purici. De ce ne mușcă și care e particularitatea lor
Ce trebuie să știi despre mușcăturile de purici. Au o particularitate după care le poți recunoaște.
Care este legătura dintre emoții și alergii. Specialist: În spatele unei alergii este, în fapt, o frică
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
Plantele care nu au ce căuta în casă. Provoacă dureri de cap, diaree sau greață
Erupția pe piele, de la cauze la tratament. Medic: Sunt mai multe alergii
În vremurile actuale există mai multe alergii decât în urmă cu o generație, însă părinții nu trebuie să intre în panică.
Andreea Mantea suferă de o boală gravă: iau 10 pastile pe zi!
Vedeta TV Andreea Mantea a declarat că suferă de o boală gravă care a determinat-o să ia în greutate.