Irinel Popescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la UMF Iași: Foarte onorat pentru titlu

Irinel Popescu - Foto: Facebook Irinel Popescu
Irinel Popescu - Foto: Facebook Irinel Popescu

Irinel Popescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași i-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa domnului Academician Irinel Popescu, personalitate marcantă în domeniul științelor medicale.

"Foarte onorat pentru titlul de Doctor Honoris Causa care mi-a fost acordat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi", a scris acad. prof. dr. Irinel Popescu pe pagina sa de Facebook.

Academicianul Irinel Popescu este profesor de chirurgie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și director al Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, București.

Considerat ”părintele transplantului hepatic în România”, prof. univ. dr. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începând din 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului și când a înființat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate până în anul 2021 peste 1000 de operații).

A contribuit în mod esențial la înființarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chișinău (Republica Moldova) (2013), Spitalul ”Sfânta Maria“ din București (2014), Spitalul ”Sfântul Spiridon“ din Iași (2016), Spitalul Sanador din București.

A efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului.

A organizat prelevări multiorgane la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005, alegerea sa ca președinte al Consiliului Științific al Agenției semnificând recunoașterea contribuției la înființarea unui program național de transplant de organe și țesuturi in România. Din anul 2006 acest program a fost acceptat și finanțat oficial de către Ministerul Sănătății.

A introdus chirurgia robotică în România, efectuând prima operație robotică din țara noastră. A creat un program complex de chirurgie oncologică digestivă, pe baza căreia a dezvoltat cercetarea translațională oncologică, înființând prima bancă de tumori din România.

Este coordonator național al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Are importante contribuții la dezvoltarea cercetării în domeniul medical, precum promovarea ”cercetării translaționale“ în domeniul oncologiei digestive și înființarea primei biobănci de probe biologice din România și una dintre primele din Europa de Est (2002) și înființarea Centrului de Excelență în Medicina Translațională (CEMT) la Institutul Clinic Fundeni, notează UMF Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel