TAVI, procedura minim invazivă pentru repararea valvei aortice. Costache: Este revoluționară. Nu se oprește inima

Monika Baciu |
Data publicării:
tavi - FOTO: Freepik@nadezdagorosko
tavi - FOTO: Freepik@nadezdagorosko

TAVI reprezintă procedura revoluționară pentru vindecarea stenozei aortice. Care sunt avantajele acesteia.

TAVI reprezintă procedura minim invazivă prin care se introduce o nouă valvă fără a se îndepărta vechea valvă deteriorată. Procedura de implantare transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă de cardiologie intervențională prin care se poate implanta o proteza valvulară aortica prin abord transcutanat transfemural, cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva aortică nativă stenozată.

Valva aortica montată percutanat transfemural este indicată la pacienți simptomatici, cu stenoză aortică cu calcificări severe, care necesită înlocuirea valvei aortice, dar la care riscul pentru chirurgia pe cord deschis este înalt din cauza bolilor asociate (pacienți inoperabili).

Stenoza aortică degenerativă se instalează mai ales după vârsta de 70 de ani și se manifestă prin dureri toracice, amețeli (până la pierderea conștienței – sincopă), oboseală agravată în timp.

”Procedura TAVI este procedura specifică chirurgiei cardiovasculare și cardiologiei intervenționale. Înseamnă implantarea unei valve aortice transcateter. Este una din poveștile frumoase ale medicinei. Constă în evitarea deschiderii toracelui și implantarea unei valve fără deschiderea toracelui, de cele mai multe ori, prin urcarea cateterului prin artera femurală. 

Este o procedură revoluționară care permite implantarea acestei valve și vindecarea stenozei aortice fără deschiderea toracelui și fără a opri inima. Dacă la început, această procedură se realiza pe câteva sute de cazuri, acum în 2023 sunt peste două milioane de astfel de intervenții realizate”, a precizat prof. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Digi 24. 

Vezi și: De ce ne îmbolnăvim de cancer. Vlad Ciurea: Nu am reușit să găsesc răspunsul. Nu lăsați pe mâine. Poate fi prea târziu

TAVI, când este recomandată procedura

Această procedură este disponibilă pentru persoanele cu stenoză aortică severă simptomatică cu risc scăzut, intermediar sau ridicat pentru o intervenție chirurgicală standard de înlocuire a valvei.

În pregătirea TAVI, evaluarea prin tomografie computerizată cu substanță de contrast este foarte importantă, pentru că evidențiază atât valva aortică, cât și traseul arterial, de la arterele femurale comune, unde va avea loc puncția transfemurală transcutanată, până la nivelul aortei la inel, unde va fi montată valva nouă. Prin această evaluare se decide și calea de abord: transfemurală sau transapicală.

”Este foarte importantă planificarea acestei intervenții deoarece, spre deosebire de chirurgia clasică, toracele nu va mai fi deschis. Este foarte important să ne dăm seama înainte de procedură ce valvă vom implanta. 

Vezi și: Blefaroplastia, intervenția pentru ridicarea pleoapelor căzute. Diveică: Scoatem pielea în exces

Astfel, pe lângă procedura clasică, ecografie, coronarografie, pacientul va beneficia de un computer tomograf de înaltă rezoluție care va fi analizat cu un soft derivat din dinamica fluidelor, care va permite reconstrucția rădăcinii și a valvei aortice. 

Astfel vom alege implantul și în baza acestor alegeri vom realiza procedura prin urcarea unui ghid care va traversa valva aortică stenotică, iar apoi pe acest ghid se va urca valva transcateter. Practic, o valvă biologică care este strânsă într-un sistem foarte fin care permite navigarea în interiorul vaselor de sânge. 

Odată ce suntem în poziție se accelerează cordul și valva este implantată în poziție prin control ecografic și pacientul ajunge rapid într-un serviciu de terapie intensivă câteva ore, iar apoi pe secție. Va fi doar 3-4 zile internat.

Această procedură este indicată în stenoza aortică, în unele cazuri în insuficiența valvulară a aortică. Acum s-au lărgit intervențiile transcateter și către valva mitrală și valva tricuspidă. De asemenea, această procedură se poate realiza prin diferite căi de acces pe lângă artera femurală, prin pliul inghinal, prin artera subclavie sau printr-o mică incizie în torace atunci când celelalte artere nu sunt disponibile.

Ideal este să realizezi intervenții minim invazive, fără deschiderea toracelui. La pacienți tineri sunt intervențiile endoscopice, practic fără deschiderea sternului printr-un abord în spațiul intercostal și vizualizarea valvei cu un sistem endoscopic performant, iar de cele mai multe ori se realizează procedura TAVI”, a mai precizat prof. dr. Victor Costache.

Vezi și: 8 măști care îți întineresc și luminează tenul. Le poți face acasă, simplu și rapid

Stenoza aortică, ce este

Stenoza valvei aortice - sau stenoza aortică - este un tip de boală a valvelor inimii (boală valvulară a inimii). Valva dintre camera inferioară stângă a inimii și artera principală a corpului (aorta) este îngustată și nu se deschide complet. Acest lucru reduce sau blochează fluxul de sânge de la inimă către aortă și către restul corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel