Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
O echipă de oameni de știință, printre care se numără și cercetători de la University of East Anglia, a ajuns la concluzia că majoritatea infecțiilor declanșate de superbacterii asociate cu Escherichia coli, sau E. coli, sunt cauzate de tulpini nocive prezente în particule de fecale umane.
Cercetătorii au analizat în special o anumită tulpină de E.coli ce produce enzime numite beta lactamaze cu spectru extins (ESBL), care îi conferă rezistență la antibiotice.
Studiul a demonstrat că există un risc redus ca ESBL asociate E.coli să fie transmise de la animale la oameni.
Echipa de cercetători a subliniat că aceste concluzii, publicate în jurnalul științific The Lancet Infectious Diseases, sugerează că aceste superbacterii „se răspândesc prin igienă precară a toaletei, nu prin carne de pui insuficient preparată sau alte alimente".
„Marea majoritate a tulpinilor de ESBL-E.coli care provoacă infecții umane nu provin de la consumul de pui sau altceva din lanțul trofic. Mai degrabă - și neplăcut - cea mai probabilă cale de transmitere în cazul ESBL-E.coli este direct de la om la om, în cazul în care particule de materii fecale de la o persoană ajung în zona gurii altei persoane", a explicat profesor David Livermore de la Facultatea de Medicină din cadrul University of East Anglia, principalul autor al cercetării, citat de , Press Association și Agerpres.
E.coli este principala cauză de toxiinfecție alimentară. Circa 10% dintre cazuri sunt provocate de tulpini cu rezistență ridicată asociate ESBL, după cum a explicat specialistul.
Oamenii de știință au subliniat totuși că este esențial să se respecte normele de igienă în timpul preparării hranei deoarece „există o mulțime de bacterii importante care provoacă toxiinfecții alimentare, printre care alte tulpini de E.coli", ce pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
„În cazul ESBL-E.coli este mult mai important ca mâinile să fie spălate după utilizarea toaletei", a precizat Livermore.
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Boala fără un tratament specific pe care o poți face dacă ai avut COVID. Îți schimbă viața.
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Această infecție banală macină creierul și poate duce la declanșarea bolii Alzheimer.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.