Alexandru Rogobete, despre reducerea posturilor din spitale
Ce se întâmplă cu posturile din spitale? Ministrul Sănătății rupe tăcerea.
Studiul a comparat modul în care 51 de femei au rezolvat un test de atenție, după ce au mâncat fie o masă bogată în grăsimi saturate, fie aceeași masă, preparată însă cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.
Femeile au avut performanțe mai slabe la test după ce au consumat masa bogată în grăsimi saturate, în comparație cu atenția pe care au avut-o după ce au mâncat masa preparată cu grăsimi mai sănătoase, ceea ce semnalează o legătură între alimentele grase și creier.
De asemenea, autorii studiului au menționat că masa preparată cu ulei de floarea soarelui, în timp ce avea un nivel scăzut de grăsimi saturate, conținea și grăsime dietetică.
Studiul este publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, probele de sânge ale participanților pentru a determina dacă aveau o moleculă inflamatorie care semnalează prezența endotoxemiei - toxina care scapă din intestine și intră în fluxul sanguin atunci când bariera intestinală este compromisă.
După ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate, toate femeile participante au fost, în medie, cu 11% mai puțin capabile să detecteze stimulii țintă în evaluarea atenției. Lapsa de concentrare au fost, de asemenea, evidentă la femeile cu semne de intestin scurger: Timpul lor de răspuns a fost mai neregulat și au fost mai puțin capabile să își susțină atenția în timpul testului de 10 minute.
Deși studiul nu a determinat ce se întâmplă în creier, autorii studiului spun că cercetările anterioare au sugerat că alimentele bogate în grăsimi saturate pot genera inflamații în întregul corp și, eventual, în creier. Acizii grași pot traversa, de asemenea, bariera sânge-creier.
Analiza statistică a avut în vedere alte influențe potențiale asupra cogniției, inclusiv simptomele depresive și consumul mediu de grăsimi saturate ale participanților. Femeile din studiu au mâncat trei mese standardizate și au postit timp de 12 ore înainte de fiecare vizită de laborator pentru a reduce variațiile de dietă care ar putea afecta răspunsul lor fiziologic la mesele bogate în grăsimi.
Concluziile sugerează că atenția ar putea fi chiar mai afectată la persoanele stresate care apelează la alimente grase pentru confort emoțional.
"Ceea ce știm este că, atunci când oamenii sunt mai anxioși, au tendința de a alege alimente bogate în grăsimi saturate. Știm din alte cercetări că depresia și anxietatea pot interfera cu concentrarea și atenția", au subliniat autorii studiului.
Ce se întâmplă cu posturile din spitale? Ministrul Sănătății rupe tăcerea.
Ce se întâmplă cu taxa CASS pentru pacienții oncologici.
Cine ascunde adevărul despre COVID-19? Pandemia care a ucis 20 de milioane de oameni.
Concediile medicale, doar pentru cine merită! Cum demonstrezi că ești bolnav.
Elena Udrea, dusă de urgență la spital din penitenciar. Ce probleme are fostul ministru.
Mihai Leu a murit. Mesajul transmis de acad. prof. dr. Irinel Popescu.
OMS avertizează: lumea ar intra în carantină dacă ar înțelege adevărata amploare a pericolului...
Salarii tăiate în spitale. Cine va pierde bani și cât va scădea venitul.