Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Ceapa nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu o veți găsi trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în foarte multe alimente fie ele pregătite de-a data, în conserve dar și la restaurant, în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi menționată și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care pot fi și sintetizați și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili”, de fapt, de multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează imediat și apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
- Greață,
- Vărsături,
- Diaree,
- Dureri de cap,
- Mâncărime,
- Bubițe sau erupții cutanate,
- Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
- Probleme de respirație,
- Dureri de stomac,
- Tuse sau respirație șuierătoare,
- Leșin sau amețeli,
- Șoc anafilactic, deși extrem de rar.
Între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară, diferența o face sistemul din organism care este implicat. O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un agresor. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice. Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică, care poate să meargă până la șoc anafilactic, care pune în pericol viața.
O persoană are sensibilitate alimentară atunci când organismul ei nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. În unele cazuri, aceste simptome pot să apară și câteva ore mai târziu. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul respectiv pe care ai consumat-o. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Alergia la ambrozie - simptome și cum să gestionezi răspândirea acesteia.
Alergiile sunt frecvente la începutul primăverii. Dar de ce unele persoane nu au nicio problemă din cauza polenului.
Ce este rinita alergică, ce o cauzează și care e diferența dintre rinită și viroză.
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre testul paharului în cazul unei erupții pe piele, în contextul în care spitalele sunt arhipline.
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Sezonul cald vine cu o serie de provocări pentru copii și părinți. Cum să îi protejăm pe cei mici de pișcăturile de insecte.
Alergia la alcool poate avea reacții severe. Află ce trebuie să faci dacă ai o alergie la alcool.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cum se poate scăpa de alergia la polenul de ambrozie.
Artista Adda se luptă cu o boală rară, cu care a fost diagnosticată în urmă cu un an: intoleranța la histamină.
Tatuajele nu doar că înfrumusețează corpul, dar au și beneficii la care nici nu te-ai fi așteptat.
Alergiile sunt o problemă din ce în ce mai severă care ne pot afecta în orice sezon, la orice vârstă.
Un bărbat a primit șansa la o viață normală după un dublu transplant de mână, o operație de pionierat.
Există numeroase soluții simple și eficiente care pot grăbi procesul de recuperare și ameliora disconfortul provocat de răceala comună.
Intoxicația cu deodorant poate fi mortală. Iată ce trebuie să faci dacă ai inhalat vaporii parfumului sau ai deodorantului.
Alergiile pot varia de la simptome ușoare la reacții severe, incluzând dificultăți de respirație și anafilaxie.