Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Vezi și: Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Atunci când se pregătește carne crudă, mulți oameni iau precauții: își spală mâinile, folosesc unelte separate și spală imediat tocătoarele. Cu toate acestea, o astfel de diligență scade adesea atunci când vine vorba de pregătirea legumelor.
De exemplu, după o clătire rapidă a cartofilor, nu este neobișnuit să folosești același cuțit pentru a tăia un măr sau a toca salată. Șefii și experții în siguranța alimentelor avertizează că această practică poate duce la contaminare încrucișată.
Curățarea suprafețelor, uneltelor și produselor alimentare este crucială pentru siguranța alimentară, chiar și atunci când se manevrează alimente aparent inofensive, cum ar fi cartofii.
Julian Bond, șef de bucătărie și vicepreședinte al Institutului Pacific de Arte Culinare, subliniază acest punct în școala sa culinară. El îi întreabă pe studenți cine își spală tocătoarele după ce a tăiat pui, iar toate mâinile se ridică. Dar când pune aceeași întrebare despre cartofi, nimeni nu răspunde.
"Produsele sunt adesea legate de boli alimentare", observă Bond, potrivit Huff Post.
Potențialul de contaminare de la legume este real, iar este important să recunoaștem că spălarea mâinilor și uneltelor după manipularea cărnii crude nu elimină riscurile pe care le prezintă legumele crude.
Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Contaminare încrucișată - FOTO: Freepik
Ce anume ar putea fi prezent pe cartofii tăi care ar putea ajunge să contamineze cuțitul și tocătorul? Donald Schaffner, șeful departamentului de științe alimentare de la Universitatea Rutgers, explică la ce să fim atenți.
"Microorganismele patogene asociate cu cartofii cruzi sunt cele care se găsesc în pământ", a eplicat Donald Schaffner
El subliniază că patogenii formatori de spori, cum ar fi Bacillus cereus, Clostridium botulinum și Clostridium perfringens, sunt deosebit de îngrijorători.
Acești patogeni, care pot proveni din sol sau din îngrășământ animal necompostat corect, pot provoca probleme gastrointestinale. Din fericire, Schaffner ne asigură că ar trebui să consumăm o cantitate semnificativă din acești patogeni pentru a ne îmbolnăvi, deoarece sunt clasificați ca "patogeni cu doză mare". Cu toate acestea, riscurile cresc atunci când alimentele oferă condiții favorabile pentru creșterea lor.
Vezi și: Semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul. Apar în fazele incipiente ale bolii
Spre deosebire de patogenii cu doză mare asociați cu cartofii, bacteriile periculoase, cum ar fi Salmonella, E. coli și Campylobacter, intră în categoria celor cu doză mică, ceea ce înseamnă că chiar și o cantitate mică poate duce la infecție.
Gătirea adecvată rămâne cea mai eficientă metodă de eliminare a acestor patogeni, potrivit lui Darin Detweiller, profesor asociat de predare la Universitatea Northeastern.
Pandemia a subliniat importanța spălării frecvente a mâinilor. Spălarea mâinilor înainte și după manipularea oricăror produse alimentare este o rutină esențială, chiar și atunci când folosești cartofi pentru scopuri non-alimentare, cum ar fi proiectele de artizanat.
Pentru a preveni și mai mult contaminarea încrucișată, Schaffner recomandă utilizarea unor tocătoare separate și curate pentru produsele alimentare gata de consum, cum ar fi merele.
"O practică bună este să prepari legumele tocate gata de consum pe un tocător curat care nu a intrat anterior în contact cu produse crude", afirmă el.
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Aceste semne banale îți arată că, de fapt, ai gripă și nu o răceală obișnuită.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Asta este cea mai mare greșeală pe care o faci când ești răcit. Medicii trag un semnal de alarmă.
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Autoritățile sanitare au aflat ce este, de fapt, boala X.
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.