De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
În boala Alzheimer, neuronii din creier mor. În mare parte, responsabile de moartea neuronilor sunt anumite depozite de proteine din creierul indivizilor afectați: așa-numitele proteine beta-amiloide, care formează aglomerări (plăci) între neuroni - și proteine tau, care se lipesc împreună de interiorul neuronilor. Ce provoacă formarea acestor depozite nu este clar încă. În plus, la persoanele afectate se poate observa o atrofie rapid progresivă, adică o micșorare a volumului creierului. Consecințele sunt simptomele Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei, dezorientarea, agitația și comportamentul provocator.
Oamenii de știință de la DZNE (Centrul German pentru Boli Neurodegenerative) conduși de prof. Michael Wagner și psiholog senior la clinica de memorie a Spitalului Universitar din Bonn, au descoperit acum într-un studiu (link direct studiu) Publicat în jurnalul Neurology că un tipar dietetic regulat de tip mediteranean, cu un aport relativ mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale, pește și acizi grași mononesaturați, cum ar fi din uleiul de măsline, poate proteja împotriva depunerilor de proteine din creier și a atrofierii acestuia. Această dietă are un aport scăzut de produse lactate, carne roșie și acizi grași saturați.
Un total de 512 subiecți cu o vârstă medie de aproximativ șaptezeci de ani au luat parte la studiu. 169 dintre ei erau sănătoși din punct de vedere cognitiv, în timp ce 343 au fost identificați ca având un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer - din cauza afectării subiective a memoriei, a afectării cognitive ușoare care este precursorul demenței sau a relației de gradul I cu pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer.
„Oamenii în a doua jumătate a vieții au obiceiuri alimentare constante. Am analizat dacă participanții la studiu mănâncă în mod regulat o dietă mediteraneană - și dacă acest lucru ar putea avea un impact asupra sănătății creierului”, a explicat prof. Michael Wagner.
Participanții au completat mai întâi un chestionar în care au indicat ce porții din 148 de alimente diferite au consumat în ultimele luni. Cei care au consumat frecvent alimente sănătoase tipice dietei mediteraneene, cum ar fi pește, legume și fructe și au consumat doar ocazional alimente precum carnea roșie, au obținut un scor mai bun.
Oamenii de știință au investigat apoi atrofia creierului: au efectuat RMN-uri cerebrale pentru a determina volumul creierului subiecților studiului. În plus, toți subiecții au trecut prin diferite teste neuropsihologice în care au fost examinate abilitățile cognitive, cum ar fi funcțiile de memorie. Echipa de cercetare a analizat, de asemenea, nivelurile biomarkerilor (valorile măsurate) pentru proteinele beta amiloid și tau în lichidul cefalorahidian (LCR) pentru 226 de subiecți.
Cercetătorii conduși de Michael Wagner au descoperit că cei care au o dietă nesănătoasă au mai multe niveluri patologice ale acestor biomarkeri în lichidul cefalorahidian decât cei care au în mod regulat o dietă asemănătoare celei mediteraneene. În testele de memorie, participanții care nu au aderat la dieta mediteraneană s-au comportat, de asemenea, mai prost decât cei care au consumat în mod regulat pește și legume.
„A existat, de asemenea, o corelație pozitivă semnificativă între o aderență mai strânsă la o dietă asemănătoare celei mediteraneene și un volum mai mare de hipocamp. Hipocampul este o zonă a creierului care este considerată centrul de control al memoriei. Se micșorează devreme și sever în boala Alzheimer”, a explicat dr Tommaso Ballarini, autor principal al studiului.
„Este posibil ca dieta mediteraneană să protejeze creierul de depozitele de proteine și de atrofie, care pot provoca pierderi de memorie și demență. Studiul nostru sugerează acest lucru”, a spus Ballarini.
„Dar mecanismul biologic care stă la baza acestui lucru va trebui clarificat în studiile viitoare”. Ca un pas următor, Ballarini și Wagner intenționează acum să reexamineze aceiași participanți la studiu în patru până la cinci ani pentru a explora modul în care nutriția lor - asemănătoare celei mediteraneene sau, după caz, nesănătoase - afectează îmbătrânirea în timp a creierului.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Un test rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Acestea sunt cele 5 semne banale ale tumorilor cerebrale. Dacă simți ASTA, ești în mare pericol.
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic.
Acesta este cel mai rău lucru pe care îl faci imediat ce te trezești și îți macină sănătatea.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.