Infecția cu virusul herpes simplex 1, legată de apariția bolii Alzheimer
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
O dietă bogată în produse vegetale reduce riscul de tulburări cognitive și demență la vârstnici, acesta este rezultatul unui studiu (link direct studiu) al Grupului de Cercetare Biomarkeri și Metabolomică Alimentară Nutrițională al Facultății de Farmacie și Științe Alimentare a Universității din Barcelona (UB) și CIBER on Fraility and Healthy Aging (CIBERFES).
Lucrarea, publicată în revista Molecular Nutrition and Food Research, este condusă de Cristina Andrés-Lacueva, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și șeful Grupului de Biomarkeri și Metabolomica Nutrițională a Alimentației din cadrul UB și al Rețelei de Cercetare Biomedicală și Centrul pentru fragilitate și îmbătrânire sănătoasă (CIBERFES), care face, de asemenea, parte din Rețeaua de inovare alimentară din Catalonia (XIA).
Acest studiu european, parte a Inițiativei de programare comună „O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă” (JPI HDHL), a fost realizat pe parcursul a 12 ani, cu participarea a 842 de persoane cu vârsta peste 65 de ani din regiunile Bordeaux și Dijon (Franța).
Studiul analizează relația dintre metabolismul componentelor dietetice, microbiota intestinală, metabolismul endogen și afectarea cognitivă. După cum notează Mireia Urpí-Sardà, de la Departamentul de Nutriție, Știința Alimentară și Gastronomie și CIBERFES, „ceea ce am analizat în cohortele studiate este rolul modulator al dietei în riscul de a suferi deficiențe cognitive”. Urpí-Sardà subliniază că „rezultatele arată o asociere semnificativă între aceste procese și anumiți metaboliți”.
Rezultatele relevă o asociere protectoare între metaboliții derivați din cacao, cafea, ciuperci și vin roșu, metabolismul microbian al alimentelor bogate în polifenoli (măr, cacao, ceai verde, afine, portocale sau rodii) și tulburări cognitive la vârstnici.
Analiza probelor de plasmă a indicat că unii metaboliți sunt legați de progresia deficienței cognitive și a demenței. După cum explică profesorul Cristina Andrés-Lacueva, „de exemplu, 2-furoilglicina și 3-metilantina, care sunt biomarkeri ai consumului de cafea și cacao, au avut un profil protector, în timp ce zaharina - provenită din consumul de îndulcitori artificiali - este asociată cu un efect dăunător. rol."
Mercè Pallàs, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și membru al Institutului de Neuroștiințe (UBNeuro) al UB, a subliniat, la rândul său, că „studiul relației dintre tulburările cognitive, metabolismul microbiotei și metabolismul alimentar și endogen este esențial ca să dezvoltăm strategii preventive și terapeutice care să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră cognitivă”.
Prin urmare, schimbările în stilul de viață și dieta sunt decisive ca strategie de prevenire a deteriorării cognitive și a progresiei acesteia în bolile neurodegenerative precum Alzheimer și alte demențe. „Un aport mai mare de fructe, legume și alimente pe bază de plante oferă polifenoli și alți compuși bioactivi care ar putea ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv din cauza îmbătrânirii”, spune Cristina Andrés-Lacueva.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Acest semn banal îți arată dacă vei face demență. Dacă vezi ASTA, creierul tău este afectat.
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.