Vântul, dușmanul ochilor. Cum facem diferența dintre alergii și conjunctivită. Cum se administrează corect picăturile
Vântul poate transmite mai multe afecțiuni, iar printre acestea se numără și cele ale ochilor.
Participanții la un studiu care au consumat o dietă nesănătoasă, bogată în carne roșie și procesată, mâncare prăjită, cereale rafinate și lactate cu conținut ridicat de grăsimi au avut un risc de trei ori mai mare să dezvolte o afecțiune a ochilor care deterorează retina și afectează viziunea centrală, potrivit rezultatelor studiului realizat de Universitatea de la Buffalo.
Afecțiunea se numește degenerescență maculară în stadiu tardiv (AMD) și este o afecțiune ireversibilă care afectează viziunea centrală, afectând capacitatea de a conduce, printre alte activități comune zilnice.
"Tratamentul pentru AMD tardiv, neovascular este invaziv și scump, și nu există nici un tratament pentru atrofia geografică, cealaltă formă de AMD tardivă care provoacă și pierderi de vedere. Cel mai bine este ca afecțiunea să fie prevenită sau depistată din timp”, a declarat Shruti Dighe, care a condus cercetarea ca parte a masteratului ei in epidemiologie la UB's School of Public Health and Professions Health.
Constatarea că dieta joacă un rol în AMD este intrigantă, a adăugat Dighe, care urmează acum doctoratul în științele cancerului la Roswell Park Comprehensive Cancer Center.
S-a dovedit că un model dietetic occidental, definit ca un consum ridicat de carne roșie și procesată, mâncare prăjită, cereale rafinate și lactate cu conținut ridicat de grăsimi, poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea AMD tardivă. Cu toate acestea, dieta occidentală nu a fost asociată și cu dezvoltarea AMD precoce. Autorii au studiat apariția AMD precoce și AMD tardivă peste aproximativ 18 ani de monitorizare în rândul participanților la Studiul de risc de ateroscleroză în comunități (ARIC).
Dighe și colegii au folosit date despre 66 de alimente diferite pe care participanții au auto-raportat că le-au consumat între 1987 și 1995 și au identificat două modele de dietă în această cohortă - occidentală și cea pe care cercetătorii o numesc în mod obișnuit drept „prudentă” (dietă sănătoasă) - care au explicat cel mai bine variație între diete.
„Ceea ce am observat în acest studiu a fost că persoanele care nu aveau AMD sau AMD precoce la începutul studiului nostru și au raportat că au consumat frecvent alimente nesănătoase aveau mai multe șanse să dezvolte o boală în stadiu tardiv, aproximativ 18 ani mai târziu”, a declarat atoorul senior al studiului, Amy Millen, doctor, profesor asociat la catedră de epidemiologie și sănătate de mediu la UB.
Acest studiu este unul dintre primele care examinează modelele de dietă și dezvoltarea AMD de-a lungul timpului, din SUA. Celelalte studii au fost efectuate în cohorte europene.
AMD precoce este asimptomatică, ceea ce înseamnă că de multe ori oamenii nu știu că au afecțiunea. Pentru a o identifica, un medic ar trebui să vadă în mai multe rânduri o fotografie a retinei persoanei, în căutarea modificărilor pigmentare și a dezvoltării drusenului sau a depozitelor galbene formate din lipide. În AMD precoce poate exista fie atrofie, fie o acumulare de noi vase de sânge în partea ochiului cunoscut sub numele de macula.
„Când încep să apară aceste schimbări, oamenii vor începe să observe simptome vizuale. Viziunea lor va începe să se diminueze”, a spus Dighe. "Aceasta este AMD în stadiu avansat sau tardiv."
Dar nu toată lumea care are AMD timpurie progresează spre stadiul târziu mai debilitant.
Până în prezent, cele mai multe cercetări au fost efectuate pe nutrienți specifici - cum ar fi antioxidanții cu doze mari - care par să aibă un efect protector. Dar, explică Dighe, oamenii consumă o varietate de alimente și nutrienți, nu doar unul sau două, și de aceea, analiza modelelor de dietă ajută. „Munca noastră oferă dovezi suplimentare că această dietă contează”, a adăugat Millen. „Din punct de vedere al sănătății publice, putem spune oamenilor că dacă au AMD precoce, este probabil cel mai bine să limiteze aportul de carne procesată, mâncare prăjită, cereale rafinate și lactate cu conținut ridicat de grăsimi pentru a-și păstra vederea în timp.”
Sursa, aici.
Vântul poate transmite mai multe afecțiuni, iar printre acestea se numără și cele ale ochilor.
Acest lucru simplu ar putea preveni demența. Are un impact major asupra creierului.
Aburirea ochelarilor poate provoca nu doar disconfort, ci și riscuri de siguranță, dar există soluții practice pentru a preveni acest fenomen.
Câștigătoarea premiului Oscar Judi Dench spune că ar putea renunța la carieră, după 60 de ani de activitate.
Află care sunt opțiunile de tratament în funcție de vârstă și ce poți face să previi avansarea miopiei.
Adevărul surprinzător despre ochelarii de soare. E posibil să-ți pui vederea în pericol fără să realizezi.
Această activitate profesională poate afecta ochii și provoca complicații semnificative.
Sindromul ochiului uscat - simptome, cauze și tratament. Care sunt metodele de prevenție ale acestei afecțiuni.
Umflăturile de pe pleoape ar putea fi semn de cancer, dar și al altor boli. Iată ce îți transmit ochii despre starea ta de sănătate.
Boala care îți poate afecta vederea fără să știi. Apare între 29 și 59 de ani.
Ce înseamnă să ai ochii uscați, care sunt simptomele și cum poți scăpa de iritații.
Care este legătura dintre stres și artrita reumatoidă. Ce este artrita reumatoidă, cum afectează ochii și care sunt complicațiile majore.
Cercetările recente scot la iveală lumea complexă a microbiomului ocular și rolul său în afecțiuni precum ochiul uscat.
Ochiul uscat este o afecțiune care apare atunci când suprafața oculară nu este lubrifiată suficient.
Diabeticii care urmează acest tratament sunt expuși unui risc uriaș. Substanța de bază poate provoca orbirea.