Cum ne dăm seama că e prea mult zgomot. Codruț Sarafoleanu: E greu. Există un risc important
Cum ne dăm seama că e prea mult zgomot. Cât de puternic poate să fie zgomotul produs de sforăit.
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lume. Există factori de risc modificați. Unul dintre factorii de risc mai remarcabili este consumul de ceai de mate.
Ceaiul de plante, care este încărcat cu cofeină, este popular în unele părți ale Americii de Sud. Dovezile adunate de oamenii de știință indică o asociere îngrijorătoare între ceaiul de mate și creșterea riscului de cancer.
O revizuire a studiilor publicate în Jurnalul Internațional de Cancer nu a fost o excepție. Cercetătorii examinau asocierea între temperatură și riscul de cancer esofagian, un cancer care poate fi găsit oriunde în esofag, uneori numit și gât sau canal alimentar.
Cafeaua, ceaiul și mate-ul pot cauza cancer esofagian prin provocarea unei leziuni termice la mucoasa, adică în stratul interior al esofagului, au presupus ei.
Vezi și: Semnul de pe degete care arată că ai hipertensiune. Detaliul care nu trebuie omis
Revizuirea literaturii a constatat că toate cele trei băuturi cresc riscul de cancer esofagian la temperaturi mai ridicate. Cu toate acestea, mate-ul era o excepție îngrijorătoare: cercetările "au arătat în mod constant" că riscul de cancer esofagian crește atât cu cantitatea consumată, cât și cu temperatura, și acestea două erau factori de risc independenți. Mai mult, un articol de revizuire publicat în BMJ a citat cercetări care au descoperit că consumul de mate fierbinte este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian.
Cercetarea, publicată în jurnalul American Association for Cancer Research, se baza pe două studii de caz: un studiu din Uruguay între 1988 și 2005 și un studiu multinațional în Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay între 1986 și 1992, incluzând 1.400 de cazuri și 3.229 de controale.
Cu toate acestea, spre deosebire de cercetările anterioare, intensitatea consumului de mate nu a influențat riscul de cancer.
Unele studii indică faptul că persoanele care consumă cantități mari de yerba mate pe perioade lungi pot fi expuse la un risc crescut de unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de gură, gât și plămâni.
O posibilă explicație este că mate-ul conține hidrocarburi aromatice policiclice (HAP-uri), care sunt cunoscute ca fiind cauze ale cancerului. Fumul de tutun și carnea grătarului conțin, de asemenea, HAP-uri.
Mai este de menționat că alte studii au descoperit că opusul este adevărat. Un studiu din 2012 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois a arătat că celulele canceroase umane de colon mor când sunt expuse la numărul aproximativ de compuși bioactivi prezenți într-o ceașcă de ceai de mate.
"Derivații de cofeină din ceaiul de mate nu numai că au indus moartea celulelor canceroase umane de colon, dar au redus și markerii importanți ai inflamației", a spus Elvira de Mejia, profesor asociat de chimie alimentară și toxicologie alimentară la Universitatea din Illinois.
Cum ne dăm seama că e prea mult zgomot. Cât de puternic poate să fie zgomotul produs de sforăit.
Pierderea auzului: cauze, simptome, tratament. Află care sunt factorii care afectează auzul odată cu înaintarea în vârstă.
Când se prescriu antibiotice și în cazul infecțiilor virale. Care sunt categoriile de pacienți cărora li se recomandă acest tratament.
Acest truc simplu te scapă de sforăitul din timpul nopții. Îl faci pe timpul zilei și are efect noaptea.
Poziția de somn care favorizează sforăitul și apneea în somn. Care e cea mai bună poziție de dormit ca să nu mai sforăi.
Află de câte tipuri este această afecțiune, care sunt simptomele ei și când trebuie să consulți un medic.
Acest semn banal poate fi un indicator al cancerului sau al hipertensiunii arteriale.
Băutura care previne sforăitul este benefică și pentru sinusuri. Le curăță și te ajută să ai un somn odihnitor.
Ce poți să pățești din cauza muzicii de la nunți, atunci când aceasta este la un volum ridicat. Cum poți să îți protejezi auzul.
Acest semn care apare în timp ce mănânci este un prim semnal al bolii Alzheimer și al declinului cognitiv.
Trei schimbări simple pentru a preveni respirația neplăcută au fost dezvăluite de un medic.