Sarea, dușmanul nevăzut? Cum poți consuma mai puțină

În mâncăruri, sare poate fi înlocuită și cu condimente

Sarea este esențială pentru organism, subliniază specialiștii de la health.harvard.edu, întrucât sodiul din sare contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase și a contractării fibrelor musculare. Însă, oamenii au nevoie zilnic de mai puțin de o zecime de linguriță pe zi.

Organismul poate scăpa de excesul de sodiu, dar consumul de sodiu suplimentar la unii oameni face corpul să rețină apă. Iar asta crește cantitatea de lichid care curge prin vasele de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale.

O mare cantitate de sare se găsește în carnea de sandviș, sucurile conservate, supele conservate și uscate, pizza și alte alimente fast-food, sosuri.

Cu ce puteți combina sarea ca să folosiți cantități mai puține din ea. Soluții oferite de Harvard Medical School

1. Condimente – la mâncare se pot adăuga diferite arome date de ierburi uscate ori proaspete, condimente, usturoi, ghimbir, oțet, vin, citrice, scorțișoară, turmeric, busuioc proaspăt, ardei iute

2. Folosiți grăsimi sănătoase – nu evitați ttilizarea grăsimilor sănătoase precum nuci prăjite, avocado la măsline, canola, soia

3. Cum gătiți – țineți cont de dulceața naturală a multor legume, iar dacă faceți niște feluri de mâncare cu abur sau la microunde, stoarceți o lămâie peste, pentru și mai multă aromă

4. Consumați cereale integrale – și pâinea cu cereale integrale poate conține sodiu considerabil. Nu au sare cerealele integrale necoapte, pe care le puteți servi dmineața cu fructe uscate ori un fresh.

Articole similare

Mituri și adevăruri despre dinții de lapte

26 iun 2025, 20:27
Atunci când vine vorba de sănătatea orală a copiilor, există multe informații care circulă — unele corecte, altele mai puțin. Dinții de lapte sunt adesea tratați superficial de părinți,...