Consum de sare: De ce mâncăm prea sărat? Știința a găsit răspunsul
Cercetătorii germani au descoperit motivul pentru care unii oameni nu-și imaginează nicio masă fără solniță lângă ei și adaugă sare în orice mâncare pe care o...
Sarea nu este la fel pentru toată lumea. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Universitatea din Munchen. Dacă unele persoane se mulțumesc cu foarte puțină sare în bucate, altele nu se pot abține să nu adauge cantități uriașe de sare în mâncare. Or, consumul exagerat de sare este nociv pentru sănătate.
Mai mult de 12 grame de sare pe zi înseamnă risc de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, osteoporoză sau chiar diabet de tip 2.
Cercetătorii germani spun însă că marii consumatori de sare nu sunt vinovați în mod direct de ceea ce li se întâmplă. De fapt, totul depinde de anumiți compuși din salivă, după cum explică în revista Journal of Agricultural and Food Chemistry.
O enzimă responsabilă de sensibilitatea la sare
Cercetătorii au lucrat cu un grup mic format din 31 de voluntari, care au fost supuși unor teste pentru a li se determina sensibilitatea la sare. Apoi, cu ajutorul unor tehnici, au analizat compoziția salivei participanților. Rezultatul: persoanele cu cea mai mare sensibilitate la sare (care simțeau cel mai puțin nevoia să adauge sare în mâncare) prezentau niveluri de endopeptidază (o enzimă) mai mari decât ceilalți.
Endopeptidaza este o enzimă care are rolul de a descompune proteinele provenite din alimentație. Explicația cercetătorilor este următoarea: aceste enzime pot modifica procesul prin care sodiumul (sarea) este asimilat în organism crescând în mod artificial numărul moleculelor absorbite de celule. Cu alte cuvinte, aceste enzime sporesc gustul sării și de aceea nu mai simțim nevoia de prea multă sare.
În schimb, persoanele care nu au suficiente enzime de acest tip au un gust mai puțin sensibil la sare și ajung la un consum de sare impresionant punându-și în pericol sănătatea.
-
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele05.12.2025, 12:02
-
Ce se întâmplă cu tensiunea ta arterială dacă mănânci des mezeluri05.12.2025, 10:26
-
-
-
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum scap de pofta de dulce
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
