Consum de sare: De ce mâncăm prea sărat? Știința a găsit răspunsul

Cercetătorii germani au descoperit motivul pentru care unii oameni nu-și imaginează nicio masă fără solniță lângă ei și adaugă sare în orice mâncare pe care o...
Sarea nu este la fel pentru toată lumea. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Universitatea din Munchen. Dacă unele persoane se mulțumesc cu foarte puțină sare în bucate, altele nu se pot abține să nu adauge cantități uriașe de sare în mâncare. Or, consumul exagerat de sare este nociv pentru sănătate.
Mai mult de 12 grame de sare pe zi înseamnă risc de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, osteoporoză sau chiar diabet de tip 2.
Cercetătorii germani spun însă că marii consumatori de sare nu sunt vinovați în mod direct de ceea ce li se întâmplă. De fapt, totul depinde de anumiți compuși din salivă, după cum explică în revista Journal of Agricultural and Food Chemistry.
O enzimă responsabilă de sensibilitatea la sare
Cercetătorii au lucrat cu un grup mic format din 31 de voluntari, care au fost supuși unor teste pentru a li se determina sensibilitatea la sare. Apoi, cu ajutorul unor tehnici, au analizat compoziția salivei participanților. Rezultatul: persoanele cu cea mai mare sensibilitate la sare (care simțeau cel mai puțin nevoia să adauge sare în mâncare) prezentau niveluri de endopeptidază (o enzimă) mai mari decât ceilalți.
Endopeptidaza este o enzimă care are rolul de a descompune proteinele provenite din alimentație. Explicația cercetătorilor este următoarea: aceste enzime pot modifica procesul prin care sodiumul (sarea) este asimilat în organism crescând în mod artificial numărul moleculelor absorbite de celule. Cu alte cuvinte, aceste enzime sporesc gustul sării și de aceea nu mai simțim nevoia de prea multă sare.
În schimb, persoanele care nu au suficiente enzime de acest tip au un gust mai puțin sensibil la sare și ajung la un consum de sare impresionant punându-și în pericol sănătatea.
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!