Consum de sare: De ce mâncăm prea sărat? Știința a găsit răspunsul

Steluța Indrei |
Data publicării:
Consumul prea mare de sare poate fi dăunător
Consumul prea mare de sare poate fi dăunător

Cercetătorii germani au descoperit motivul pentru care unii oameni nu-și imaginează nicio masă fără solniță lângă ei și adaugă sare în orice mâncare pe care o consumă.

Sarea nu este la fel pentru toată lumea. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Universitatea din Munchen. Dacă unele persoane se mulțumesc cu foarte puțină sare în bucate, altele nu se pot abține să nu adauge cantități uriașe de sare în mâncare. Or, consumul exagerat de sare este nociv pentru sănătate. 

Mai mult de 12 grame de sare pe zi înseamnă risc de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, osteoporoză sau chiar diabet de tip 2. 

Cercetătorii germani spun însă că marii consumatori de sare nu sunt vinovați în mod direct de ceea ce li se întâmplă. De fapt, totul depinde de anumiți compuși din salivă, după cum explică în revista Journal of Agricultural and Food Chemistry. 

O enzimă responsabilă de sensibilitatea la sare

Cercetătorii au lucrat cu un grup mic format din 31 de voluntari, care au fost supuși unor teste pentru a li se determina sensibilitatea la sare. Apoi, cu ajutorul unor tehnici, au analizat compoziția salivei participanților. Rezultatul: persoanele cu cea mai mare sensibilitate la sare (care simțeau cel mai puțin nevoia să adauge sare în mâncare) prezentau niveluri de endopeptidază (o enzimă) mai mari decât ceilalți. 

Endopeptidaza este o enzimă care are rolul de a descompune proteinele provenite din alimentație. Explicația cercetătorilor este următoarea: aceste enzime pot modifica procesul prin care sodiumul (sarea) este asimilat în organism crescând în mod artificial numărul moleculelor absorbite de celule. Cu alte cuvinte, aceste enzime sporesc gustul sării și de aceea nu mai simțim nevoia de prea multă sare. 

În schimb, persoanele care nu au suficiente enzime de acest tip au un gust mai puțin sensibil la sare și ajung la un consum de sare impresionant punându-și în pericol sănătatea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel