Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne

Această dietă este asociată cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer (prostată, stomac, sânge) și afecțiuni gastro-intestinale, însă poate duce și la deficiențe nutriționale dacă...
Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, precum şi anumite tipuri de cancer şi boli gastro-intestinale, însă pot întâmpina dificultăţi în acoperirea necesarului de omega-3 şi de vitamina D, estimează autorităţile franceze din domeniul sănătăţii, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ce spun studiile despre alimentația vegetariană?
După analiza studiilor ştiinţifice pe această temă, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (Anses) a evaluat "beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene" într-un aviz publicat joi, însoţit de recomandări alimentare pentru persoanele care adoptă acest regim.
Acestea sunt primele recomandări oficiale dedicate vegetarienilor publicate de agenţie, menite să îi ajute să "îşi optimizeze aportul nutriţional, ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitând expunerea la contaminanţi".
Vegetarienii, adică persoanele care exclud din alimentaţie orice fel de carne, se împart în două categorii: lacto-ovo-vegetarienii, care consumă ouă, produse lactate şi miere, şi veganii, care exclud toate produsele de origine animală.
Potrivit acestei expertize, s-a stabilit că vegetarienii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care consumă carne. De asemenea, aceştia ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer - cum ar fi cel de prostată, de stomac sau de sânge -, precum şi unele afecţiuni oftalmologice şi gastro-intestinale, conform altor studii.
Pe de altă parte, vegetarienii ar avea un risc mai mare de fracturi osoase şi dificultăţi sporite în acoperirea necesarului de fier, iod, omega-3 şi vitaminele B12 şi D (ca şi populaţia generală pentru aceasta din urmă). În plus, bărbaţii vegani pot avea un aport insuficient de zinc.
Aceste rezultate vor putea contribui la cercetările europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea produselor alimentare, precizează Anses.
Contaminarea din alimente, un pericol pentru toți
În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente - "o problemă majoră" pentru toate dietele alimentare -, agenţia "reaminteşte necesitatea de a reduce expunerea" populaţiei la "substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele".
Aceasta subliniază necesitatea de a acţiona asupra compoziţiei produselor, considerând că această abordare ar fi mai eficientă decât "deciziile luate la nivel individual de consumatori", care sunt insuficiente pentru "limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi" precum lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromaţi (substanţe utilizate ca agenţi ignifugi în industria mobilei şi a electronicelor).
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
-
Când se administrează tratamentul cu statine. Medicii, avertisment11.10.2025, 18:29
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!