Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Dietele bogate în grăsimi saturate reduc rapid proteina IL-22, compromițând sănătatea intestinală și pregătind terenul pentru inflamații cronice. Primele semne ale inflamației intestinale pot apărea chiar după câteva mese bogate în grăsimi saturate.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la WEHI (Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research) din Melbourne, Australia, arată că o dietă bogată în grăsimi poate avea efecte negative asupra sănătății intestinale într-un interval de timp extrem de scurt - doar două zile.
Cercetarea, efectuată pe șoareci, a constatat că proteina IL-22, crucială pentru protejarea intestinului și prevenirea inflamației, scade semnificativ după consumul a doar câteva mese bogate în grăsimi saturate. Deși simptomele vizibile, cum ar fi creșterea în greutate, nu apar imediat, la nivel microscopic au fost detectate deja modificări ce indică inflamație tăcută.
Dr. Cyril Seillet, autor senior al studiului, subliniază importanța descoperirilor.
"Am arătat că fiecare masă pe care o consumăm modelează activ sănătatea intestinului nostru. Cu cât consumăm mai multe grăsimi saturate, cu atât inflamația se acumulează mai mult – slăbind treptat apărarea intestinului nostru și crescând susceptibilitatea la inflamații cronice.
Dar această acumulare de inflamație este inițial tăcută, rămânând ascunsă în corpul nostru până când, ani mai târziu, se poate manifesta sub forma unei inflamații cronice", a explicat Dr. Cyril Seillet, autor senior al studiului.
Echipa de cercetători a descoperit că dieta bogată în grăsimi saturate afectează rapid producția de IL-22, o proteină cheie în apărarea intestinală. Pierderea acestei proteine slăbește bariera de protecție a intestinului, făcând organismul mai vulnerabil în fața inflamației.
"IL-22 este o proteină extrem de importantă pentru sănătatea și protecția intestinului. Fără ea, intestinul își pierde capacitatea de a preveni inflamația. A fost nevoie de doar două zile de alimentație bogată în grăsimi pentru ca șoarecii să-și piardă rezervele de IL-22 și să aibă o funcție intestinală afectată", a explicat Le Xiong, primul autor al lucrării.
Cu toate acestea, șoarecii păreau sănătoși la exterior, subliniind faptul că dezechilibrele intestinale pot rămâne invizibile mult timp.
"Capacitatea lor de protecție intestinală fusese compromisă, dar șoarecii arătau în continuare sănătoși – ceea ce arată cât de devreme poate fi afectată sănătatea intestinului, înainte de apariția simptomelor vizibile", a mai spus dr. Le Xiong.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile - FOTO: Freepik@Kramik
Studiul a scos la iveală și un efect benefic al grăsimilor nesaturate, precum cele din nuci, avocado sau pește. Acestea nu doar că nu inhibă producția de IL-22, ci chiar o stimulează. Cercetătorii sunt de părere că acest mecanism ar fi valabil și în cazul oamenilor.
Restabilirea nivelurilor de IL-22 la șoareci a dus la o refacere a funcției intestinale, sugerând posibile intervenții terapeutice pentru oameni. Totuși, oamenii de știință doresc, mai întâi, să exploreze metode naturale de creștere a acestei proteine, prin dietă.
"Sperăm ca aceste descoperiri să influențeze viitoarele recomandări alimentare și să încurajeze o mai mare includere a grăsimilor nesaturate în dietă, pentru a proteja în mod natural intestinul", au declarat autorii.
Inflamația cronică afectează deja aproximativ unul din trei australieni, fiind implicată în afecțiuni precum boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă sau artrita reumatoidă. Acest studiu contribuie la înțelegerea modului în care obiceiurile alimentare pot declanșa acest tip de inflamație, mult mai devreme decât s-a crezut anterior.
Cercetarea realizată de WEHI oferă dovezi convingătoare că schimbările din dieta zilnică pot influența direct și rapid sănătatea intestinului. Grăsimile saturate, consumate frecvent, nu doar că generează inflamație, ci și reduc capacitatea organismului de a o combate.
În schimb, alegerea grăsimilor nesaturate în alimentație ar putea fi o cheie esențială pentru prevenirea bolilor inflamatorii cronice.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.