Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Cercetătorii de la Virginia Tech au analizat impactul alimentelor ultra-procesate asupra sănătății cognitive și au identificat principalele categorii de alimente care afectează creierul. Conform studiului, carnea procesată și băuturile zaharoase reprezintă cele mai periculoase alegeri alimentare pentru sănătatea creierului.
Studiul a urmărit 4.750 de americani cu vârsta de peste 55 de ani pe o perioadă de până la 7 ani, evaluându-le starea cognitivă la intervale de doi ani între 2014 și 2020.
Rezultatele au arătat că persoanele care consumau cel puțin o porție suplimentară de carne procesată pe zi aveau un risc crescut cu 17% de a dezvolta probleme cognitive. În cazul băuturilor zaharoase, riscul a crescut cu 6%.
Aceste probleme includ dificultăți de memorie imediată și întârziată, dar și probleme în efectuarea calculelor sau a sarcinilor cognitive de bază, precum numărătoarea inversă sau scăderea rapidă a numerelor.
Studiul a descoperit că alte alimente ultra-procesate, cum ar fi dulciurile, snacks-urile sărate sau mesele gata preparate, nu au fost asociate cu un risc semnificativ de afectare cognitivă.
Ultra-procesatele sunt caracterizate prin procesare industrială intensă și prezența aditivilor precum coloranți, arome artificiale și emulsificatori – ingrediente care nu apar în mesele preparate acasă.
În 2020, 65% din alimentele și 38% din băuturile cumpărate în SUA erau considerate UPF, iar atât tinerii, cât și adulții consumă mai mult de jumătate din caloriile zilnice din aceste produse.
"Există lucruri pe care le poți schimba. Este vorba despre moderație și alegeri echilibrate în alimentație", a explicat dr. Brenda Davy, profesor de nutriție la Virginia Tech și co-autoare a studiului.
Cercetătorii sugerează că cursurile de gătit ar putea fi o intervenție eficientă pentru sănătatea publică. Înțelegerea ce să mănânci și cum să prepari mesele sănătoase poate fi cheia pentru reducerea consumului de alimente nocive.
"Un lucru este să urmezi o dietă, alt lucru este să oferi oamenilor abilitățile de a găti ceea ce au nevoie", a spus Ben Katz, specialist în dezvoltare umană la Virginia Tech.
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.