Bacteriile și virusurile periculoase sunt peste tot, și nu ai cum să le ocolești. Pentru a evita îmbolnăvirea, spălarea frecventă a mâinilor este un început excelent, spun experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Ei au alcătuit și un mic ghid care arată când și cum e obligatoriu să ne spălăm pe mâini:
- Spălatul pe mâini se face cu apă călduță și săpun, iar frecarea trebuie să dureze mai mult de 30 de secunde.
- Ne spălăm pe mâini înainte, în timpul și după prepararea alimentelor.
- Ne spălăm pe mâini înainte de a consuma alimente.
- Ne spălăm pe mâini înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave.
- Ne spălăm pe mâini după folosirea băii, schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil care a folosit baia.
- Ne spălăm pe mâini după ce ne-am suflat nasul, am strănutat sau tușit.
- Ne spălăm pe mâini după atingerea unui animal sau manipularea deșeurilor animale, a unei cuști de animale sau a hranei pentru animale.
- Ne spălăm pe mâini după atingerea gunoiului.
- Ne spălăm pe mâini dacă avem mâini vizibile murdare.