Hrana comercială crudă pentru pisici, în special produsele vândute pe rafturi la temperatura camerei, poate reprezenta un risc considerabil pentru sănătatea pisicilor și a familiilor care le îngrijesc, potrivit unei analize a produselor.
Atenție la mâncarea umedă pentru pisici!
Analiza a detectat microbi patogeni, inclusiv unii rezistenți la antibiotice, au raportat cercetătorii în revista Communications Biology.
„Majoritatea acestor produse nu au etichete de avertizare care să indice că ingredientele din carne nu sunt complet gătite, ceea ce înseamnă că ar putea conține bacterii vii și, potențial, viruși și paraziți care ar putea îmbolnăvi grav o familie”, a declarat într-un comunicat Laura Goodman, coordonatoarea studiului de la Universitatea Cornell, potrivit Reuters.
Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii au găsit Salmonella, Cronobacter și E. coli în carnea crudă sau parțial gătită vândută congelată, refrigerată sau liofilizată în magazine și online.
„În special în cazul produselor liofilizate vândute pe rafturi, consumatorii probabil nu au nicio idee că își asumă acest risc”, a spus Goodman.
De asemenea, au găsit pseudomonas rezistentă la antibiotice, o bacterie care poate provoca infecții grave, care pun viața în pericol, la plămâni, sânge și tractul urinar; Klebsiella, o bacterie care poate provoca febră, frisoane și oboseală, precum și, potențial, pneumonie și infecții ale tractului urinar; și Clostridium perfringens, bacteria care provoacă gastroenterită în curcanul insuficient gătit și cauzează intoxicații alimentare în perioada Zilei Recunoștinței.
„Acești agenți patogeni se pot transmite de la animale de companie la oameni și reprezintă un motiv de îngrijorare specială pentru copiii mici, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu imunitate scăzută”, au afirmat cercetătorii.
Cercetătorii au mai menționat că studii anterioare au descoperit tulpini de bacterii rezistente la antibiotice și în hrana crudă pentru câini.
Când cercetătorii au încărcat rezultatele studiului privind hrana pentru pisici într-o bază de date federală, „au existat într-adevăr câteva cazuri umane care erau foarte similare din punct de vedere genetic...”, dezvăluind că oamenii s-ar fi îmbolnăvit din cauza acelorași produse studiate, a spus Goodman.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA testează un număr limitat de bacterii din hrana crudă pentru pisici, dar articolul oferă dovezi privind o gamă mai largă de agenți patogeni care ar putea fi utilizate pentru a informa politicile viitoare ale agenției, au spus cercetătorii.