Atacurile de cord la femei, semne subtile și riscuri ignorate
Acestea sunt simptomele atacurilor de cord în cazul femeilor. De multe ori sunt ignorate, lucru care poate fi mortal.
Oxidul nitric este o moleculă vitală produsă în organism și care are un impact asupra multor aspecte ale sănătății.
Ajută vasele de sânge să se dilate pentru a promova un flux sanguin adecvat și poate oferi diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea performanțelor fizice, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.
Astfel, în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de cardiolog, hidratarea adecvată și activitatea fizică moderată, este indicat să se acorde o atenție deosebită și dietei, deoarece există o varietate de alimente care pot îmbunătăți nivelul de oxid nitric.
Schimbarea dietei este una dintre cele mai bune și mai eficiente modalități de a crește în mod natural nivelul de oxid nitric. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre ele pot fi incluse cu ușurință în dieta zilnică.
Sfecla roșie
Sfecla roșie este bogată în nitrați alimentari pe care organismul le poate transforma în oxid nitric.
Potrivit unui studiu efectuat pe 38 de adulți, consumul unui supliment de suc de sfeclă roșie a crescut nivelul de oxid nitric cu 21% în numai 45 de minute.
Similar, un alt studiu a arătat că 100 de ml de suc de sfeclă roșie băut pe zi a crescut semnificativ nivelul de oxid nitric, atât la femei, cât și la bărbați.
Usturoiul
Usturoiul poate crește nivelul de oxid nitric prin activarea sintezei oxidului nitric, enzima care ajută la transformarea oxidului nitric din aminoacidul L-arginină.
Un studiu pe animale a arătat că extractul de usturoi a crescut temporar nivelul de oxid nitric din sânge cu până la 40% în decurs de o oră de la consum.
De asemenea, studii efectuate pe animale, dar și pe oameni, au indicat faptul că această capacitate a usturoiului de a crește nivelul de oxid nitric poate avea efecte benefice și asupra toleranței la efort fizic, nu doar la reducerea hipertensiunii arteriale.
Carnea
Carnea, carnea de pasăre și fructele de mare sunt o sursă excelentă de coenzima Q10, un compus despre care se crede că ajută la menținerea oxidului nitric în organism.
De fapt, se estimează că dieta medie conține între 3-6 mg de coenzima Q10, iar carnea și carnea de pasăre furnizează aproximativ 64% din aportul total.
Studiile au arătat că un aport suficient de coenzima !10 nu doar că ajută la menținerea oxidului nitric, dar ajută și la îmbunătățirea performanței sportive, previne migrenele și promovează sănătatea inimii.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este bogată în flavonoizi, compuși naturali care au o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv de reducere a stresului oxidativ.
Un studiu de 15 zile efectuat pe 16 persoane a arătat că un un consum zilnic de 30 de grame de ciocolată neagră a dus la creșterea semnificativă a nivelului de oxid nitric din sânge.
Mai mult, participanții au înregistrat scăderi la ambele cifre ale tensiunii arteriale.
De asemenea, ciocolata neagră, în baza conținutului de flavonoizi, a fost asociată și cu îmbunătățirea funcției cerebrale, dar și cu un risc mai mic de boli de inimă.
Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, care includ salata verde, rucola, kale, spanacul, frunzele de sfeclă sau varza, sunt bogate în nitrați.
Consumul regulat de legume cu frunze verzi poate ajuta la menținerea unor niveluri suficiente de oxid nitric în sânge și țesuturi, arată un studiu, în timp ce alt studiu a evidențiat că o masă bogată în spanac a crescut de opt ori nivelul de nitrați salivari și a scăzut semnificativ tensiunea arterială sistolică.
De asemenea, consumul de legume cu frunze verzi a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, precum și a riscului de declin cognitiv.
Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești
Citricele
Citricele sunt o sursă importantă de vitamina C, vitamină care poate spori nivelurile de oxid nitric prin creșterea biodisponibilătății acestuia și maximizarea absorbției sale în organism.
Astfel, la o salată de spanac, dacă adăugăm zeamă de lămâie va crește și absorbția de fier, prevenindu-se astfel și riscul de anemie.
Rodia
Rodia este un fruct bogat în antioxidanți puternici care vă pot proteja celulele împotriva deteriorării și pot păstra oxidul nitric.
Studiile pe oameni și animale au descoperit că rodia bogată în antioxidanți poate îmbunătăți fluxul sanguin, ceea ce poate fi deosebit de benefic în tratarea unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială și disfuncția erectilă.
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt bogate în anginină, un tip de aminoacid implicat în producția de oxid nitric.
Unele studii sugerează că includerea angininei din alimente precum nucile și semințele poate crește nivelul de oxid nitric din organism.
În plus, nucile și semințele sunt o sursă importantă de acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9, astfel acestea sunt asociate și cu îmbunătățirea cogniției și creșterea rezistenței.
Pepenele roșu
Un fruct specific perioadei calde, pepenele roșu este indicat atât pentru reducerea tensiunii arteriale, cât și pentru hidratare, cu mențiunea că trebuie consumat ca fruct unic, nu în combinații cu alte fructe ori alte alimente.
Pepenele roșu este o sursă de citrulină, un aminoacid care este transformat în angină și în cele din urmă în oxid nitric.
Un studiu foarte restrâns, realizat pe opt bărbați, a arătat că un consum de suc de pepene roșu (300 ml) timp de două săptămâni conduce la o creștere semnificativă a biodisponibilității oxidului nitric, arată Healthline.
Vinul roșu
Vinul roșu conține mulți antioxidanți puternici, inclusiv resveratrol, și a fost asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Unele studii au arătat că vinul roșu poate crește nivelul de oxid nitric. Este important ca vinul roșu, deși benefic pentru circulație, să fie consumat cu moderație, deoarece consumul de alcool este factor de risc pentru hipertensiune și bolile de inimă.
Acestea sunt simptomele atacurilor de cord în cazul femeilor. De multe ori sunt ignorate, lucru care poate fi mortal.
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.