La ce să fii atent dacă o căpșună este mucegăită. Ce poți să pățești. Regula pe care trebuie să o știi înainte de a le mânca

Monika Baciu |
Data publicării:
capsuna - FOTO: Freepik@olegk1986
capsuna - FOTO: Freepik@olegk1986

Ce poți să pățești dacă mănânci căpșuni moi. La ce să fii atent dacă o căpșună este mucegăită și o mănânci fără să îți dai seama.

Ce poți să pățești dacă mănânci căpșuni moi sau mucegăite. Căpșunile sunt una dintre primele fructe de pădure care ajung în magazine și în piețele agricole primăvara, iar aceste fructe roșii și suculente sunt o bucurie a consumului de fructe de vară. Dar ce se întâmplă dacă o căpșună este moale sau mucegăită. Este tentant să speli sau să tai pur și simplu părțile mucegăite și să consumi restul. Dar este oare sigur?

Ce se întâmplă dacă mănânci căpșuni mucegăite

Mucegaiul este o ciupercă cu spori care poate arăta ca puful sau ca bumbacul. Acest tip special de mucegai este comun în rândul fructelor și este cunoscut sub numele de putregaiul fructelor Botrytis sau mucegaiul cenușiu. Deși este puțin probabil ca căpșunile mucegăite să vă facă rău, acestea vă pot îmbolnăvi dacă sunteți alergic la mucegaiuri în general, potrivit USDA.

Și, deoarece fructele de pădure sunt un aliment cu pulpa moale, spre deosebire de mere sau pere, nu este sigur să tai pur și simplu partea mucegăită, deoarece sporii au intrat probabil în pulpa fructelor. Dacă un fruct de pădure este vânăt, dar nu prezintă semne de mucegai, partea vânătă poate fi tăiată. O căpșună mucegăită trebuie aruncată, notează Eating Well.

Vezi și: Cum te salvează centura de siguranță în cazul unui accident. Ovidiu Alexa: Există diferențe la cei care stau în dreapta și cei care stau în spate

Dacă se întâmplă să mâncați din greșeală o căpșună mucegăită, vă veți da seama pentru că, de obicei, căpșunile mucegăite vor avea o aromă puțin acră și acidă și vă pot aminti de brânza albastră. Gustul neplăcut este semnalul de alarmă al naturii că fructele roșii sunt stricate, dacă nu ați observat mucegaiul vizual.

Este puțin probabil ca o cantitate mică din acest mucegai să vă îmbolnăvească. Dacă ați mâncat o cantitate mai mare, ați putea avea unele semne de disconfort gastric asemănătoare unei intoxicații alimentare ușoare, dar ar trebui să se rezolve de la sine și nu este toxic sau deosebit de periculos, doar inconfortabil.

Vezi și: Cancer renal cu multiple metastaze, vindecat complet. Medicamentul aprobat în UE elimină celulele canceroase

Ce se întâmplă dacă doar o singură căpșună este mucegăită

Dacă deschideți un recipient și descoperiți ceea ce pare a fi un singur bob mucegăit, dar restul pare în regulă, aruncați acel fruct și toate fructele care au intrat în contact direct cu el, apoi spălați-le bine pe celelalte înainte de a le mânca. Dacă aveți câteva fructe de pădure mucegăite în recipient și ați eliminat toate fructele de pădure aflate în contact direct cu acestea, puteți prepara o soluție formată în mare parte din apă și oțet alb pentru a spăla fructele de pădure.

Oțetul ucide mucegaiul, acesta fiind același motiv pentru care vă recomandăm să folosiți o soluție de oțet și apă pentru a vă curăța umidificatorul. Folosiți o parte de oțet alb (pentru a nu vă mura căpșunile) la patru părți de apă și înmuiați fructele de pădure timp de cinci minute înainte de a le clăti bine, de a le tampona și de a le depozita. Dacă mai mult de un sfert din fructele de pădure dintr-un recipient sunt mucegăite, aruncați-le.

Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești

Cum să alegeți cele mai proaspete căpșuni

Pentru a evita problema mucegaiului, pentru început, alegeți cele mai proaspete fructe de pădure posibile. Fructele de pădure cumpărate de la o piață vor fi probabil mai proaspete decât cele de la magazinul alimentar. Verificați data limită de vânzare sau data limită de consum de pe ambalajele consumatorilor și căutați datele cele mai îndepărtate.

Verificați ambalajele pentru semne de suc sau umiditate, ceea ce poate indica faptul că fructele de pădure de pe fundul lor ar fi putut fi zdrobite, deoarece fructele de pădure deteriorate sunt mai predispuse la putrezire și mucegai.

Doriți fructe de pădure de culoare roșie aprinsă și strălucitoare, fără un aspect mat, și cu semințele crestate în pulpă. Acestea ar trebui să aibă un miros parfumat și dulce. Căutați semne evidente de mucegai pe fundul recipientului. 

Vezi și: Bolile hepatice, tot mai frecvente. Irinel Popescu: Cauză a vieții moderne. Dușmanii tradiționali ai ficatului nu au dispărut

Căpșunile nu ar trebui să fie o sursă de teamă, dar atunci când vine vorba de mucegai pe aceste fructe delicate, asigurați-vă că sunteți precauți. Îndepărtați și aruncați rapid orice boabe care sunt mucegăite sau care ating fructe mucegăite, spălați-le bine pe restul și apoi uscați-le înainte de a le depozita pentru a preveni apariția mucegaiului.

Iar dacă mai mult de un sfert din fructele de pădure din recipientul dvs. sunt mucegăite, aruncați întregul lot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel