La ce să fii atent dacă o căpșună este mucegăită. Ce poți să pățești. Regula pe care trebuie să o știi înainte de a le mânca

Ce poți să pățești dacă mănânci căpșuni moi. La ce să fii atent dacă o căpșună este mucegăită și o mănânci fără să îți dai seama.
Ce poți să pățești dacă mănânci căpșuni moi sau mucegăite. Căpșunile sunt una dintre primele fructe de pădure care ajung în magazine și în piețele agricole primăvara, iar aceste fructe roșii și suculente sunt o bucurie a consumului de fructe de vară. Dar ce se întâmplă dacă o căpșună este moale sau mucegăită. Este tentant să speli sau să tai pur și simplu părțile mucegăite și să consumi restul. Dar este oare sigur?
Ce se întâmplă dacă mănânci căpșuni mucegăite
Mucegaiul este o ciupercă cu spori care poate arăta ca puful sau ca bumbacul. Acest tip special de mucegai este comun în rândul fructelor și este cunoscut sub numele de putregaiul fructelor Botrytis sau mucegaiul cenușiu. Deși este puțin probabil ca căpșunile mucegăite să vă facă rău, acestea vă pot îmbolnăvi dacă sunteți alergic la mucegaiuri în general, potrivit USDA.
Și, deoarece fructele de pădure sunt un aliment cu pulpa moale, spre deosebire de mere sau pere, nu este sigur să tai pur și simplu partea mucegăită, deoarece sporii au intrat probabil în pulpa fructelor. Dacă un fruct de pădure este vânăt, dar nu prezintă semne de mucegai, partea vânătă poate fi tăiată. O căpșună mucegăită trebuie aruncată, notează Eating Well.
Dacă se întâmplă să mâncați din greșeală o căpșună mucegăită, vă veți da seama pentru că, de obicei, căpșunile mucegăite vor avea o aromă puțin acră și acidă și vă pot aminti de brânza albastră. Gustul neplăcut este semnalul de alarmă al naturii că fructele roșii sunt stricate, dacă nu ați observat mucegaiul vizual.
Este puțin probabil ca o cantitate mică din acest mucegai să vă îmbolnăvească. Dacă ați mâncat o cantitate mai mare, ați putea avea unele semne de disconfort gastric asemănătoare unei intoxicații alimentare ușoare, dar ar trebui să se rezolve de la sine și nu este toxic sau deosebit de periculos, doar inconfortabil.
Ce se întâmplă dacă doar o singură căpșună este mucegăită
Dacă deschideți un recipient și descoperiți ceea ce pare a fi un singur bob mucegăit, dar restul pare în regulă, aruncați acel fruct și toate fructele care au intrat în contact direct cu el, apoi spălați-le bine pe celelalte înainte de a le mânca. Dacă aveți câteva fructe de pădure mucegăite în recipient și ați eliminat toate fructele de pădure aflate în contact direct cu acestea, puteți prepara o soluție formată în mare parte din apă și oțet alb pentru a spăla fructele de pădure.
Oțetul ucide mucegaiul, acesta fiind același motiv pentru care vă recomandăm să folosiți o soluție de oțet și apă pentru a vă curăța umidificatorul. Folosiți o parte de oțet alb (pentru a nu vă mura căpșunile) la patru părți de apă și înmuiați fructele de pădure timp de cinci minute înainte de a le clăti bine, de a le tampona și de a le depozita. Dacă mai mult de un sfert din fructele de pădure dintr-un recipient sunt mucegăite, aruncați-le.
Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești
Cum să alegeți cele mai proaspete căpșuni
Pentru a evita problema mucegaiului, pentru început, alegeți cele mai proaspete fructe de pădure posibile. Fructele de pădure cumpărate de la o piață vor fi probabil mai proaspete decât cele de la magazinul alimentar. Verificați data limită de vânzare sau data limită de consum de pe ambalajele consumatorilor și căutați datele cele mai îndepărtate.
Verificați ambalajele pentru semne de suc sau umiditate, ceea ce poate indica faptul că fructele de pădure de pe fundul lor ar fi putut fi zdrobite, deoarece fructele de pădure deteriorate sunt mai predispuse la putrezire și mucegai.
Doriți fructe de pădure de culoare roșie aprinsă și strălucitoare, fără un aspect mat, și cu semințele crestate în pulpă. Acestea ar trebui să aibă un miros parfumat și dulce. Căutați semne evidente de mucegai pe fundul recipientului.
Căpșunile nu ar trebui să fie o sursă de teamă, dar atunci când vine vorba de mucegai pe aceste fructe delicate, asigurați-vă că sunteți precauți. Îndepărtați și aruncați rapid orice boabe care sunt mucegăite sau care ating fructe mucegăite, spălați-le bine pe restul și apoi uscați-le înainte de a le depozita pentru a preveni apariția mucegaiului.
Iar dacă mai mult de un sfert din fructele de pădure din recipientul dvs. sunt mucegăite, aruncați întregul lot.
-
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.