Deficitul de potasiu duce la oboseală și simptome de depresie. Care este doza recomandată și în ce alimente îl găsim
Potasiul, mineralul esențial ce previne bolile cardiace, dar și alte afecțiuni.
Riscul de boli renale crește în urma unei combinații dăunătoare ce însumează consum de băuturi carbogazoase, muncă intensă pe o vreme toridă. Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, New York, au creat aceste condiții într-un laborator, se arată într-un comunicat al Societății Americane Fiziologice.
Autorii studiului au imitat imitat munca la un teren agricol într-o zi fierbinte (95 grade Fahrenheit, 35 de grade Celsius), au apelat la voluntarii pe care i-au supus la mai multe teste. Mai întâi au făcut un antrenament de 30 de minute pe banda de alergat, apoi trei activități diferite de ridicare, dexteritate și balansare timp de cinci minute.
S-au odihnit 15 minute în aceeași cameră în timp ce au băut circa jumătate de kilogram de băuturi carbogazoase bogate în fructoză și cafeină sau apă. După pauză, au repetat ciclul încă de trei ori pentru 4 ore. Înainte să termine experimentul, le-au dat voluntarilor mai multă băutură carbogazoasă înainte de a consuma alte fluide.
Cercetătorii au verificat temperatura participanților, ritmul cardiac, tensiunea arterială, greutatea corporală și indicatori de leziuni renale înainte de experiment, imediat după și la 24 de ore după fiecare încercare. S-au făcut teste separate cu voluntarii atât cu băuturi răcoritoare, cât și cu apă, cel puțin șapte zile.
După consumul de băuturi carbogazoase, autorii studiului au găsit niveluri mai ridicate de creatinină în sânge și un marker de rată scăzut de filtrare glomerulară (un marker cheie în depistarea bolilor renale) pentru leziuni renale.
Aceste schimbări nu s-au petrecut la voluntarii care au băut apă. Un alt aspect sesizat a fost concentrația plasmatică ale vasopresinei din sânge, un hormon care ridică tensiunea arterială și care s-a aflat la niveluri mai mari. Voluntarii au fost ușor deshidratați în timpul și după studiul băuturii răcoritoare.
Concluzia lor: băuturile răcoritoare în timpul și după muncă la temperaturi ridicate nu rehidratează.
Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Reglementare, Integrare și Fiziologie Comparativă. Îl găsiți AICI.
Potasiul, mineralul esențial ce previne bolile cardiace, dar și alte afecțiuni.
Sindromul Alport este o boală moștenită care se caracterizează prin boli de rinichi, pierderea auzului și probleme de vedere.
Clima caldă și umedă poate fi un factor de risc pentru pietrele la rinichi. Și încălzirea globală ar putea contribui la creșterea riscului.
Boala cronică de rinichi este diagnosticată foarte rar în stadii incipiente. Care este motivul și ce ar trebui să știe toți pacienții.
Ana Morodna s-a născut cu o problemă de sănătate, pe care a descoperit-o în urmă cu vreo 10 ani.
Pietrele la rinchi au o strânsă legătură cu dieta, astfel că specialiștii dau câteva exemple de alimente care cresc riscul formării lor.
Andreea Antonescu a fost la un pas de a-și pierde viața în perioada copilăriei. Ce diagnostic i-au dat medicii?
Nisipul la rinichi, ”noțiune de șantier”. Medicul urolog Mihai Dobra a explicat ce este, de fapt, nisipul la rinichi.