Hidratarea incorectă ar putea duce la leziuni renale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Apa este recomandată în timpul și după exercițiile fizice în mediu cald
Apa este recomandată în timpul și după exercițiile fizice în mediu cald

Hidratarea incorectă în timpul exercițiilor fizice într-un mediu cald poate duce la leziuni renale, se arată într-un nou studiu. Atenție, însă, nu sunt bune sucurile răcoritoare cu zahăr și/sau cofeină, ci banala și ignorata apă!

Scăderea hidratării în timpul exercițiilor ar putea crește riscul unor afecțiuni renale, avertizează un nou studiu. Mai precis, amenințarea vine din cauza consumului de băuturi răcoritoare cu zahăr și cofeină în timpul efortului, într-un mediu cald,  potrivit cercetătorilor de la  University at Buffalo din New York, într-un articol care poate fi găst AICI.

Un studiu a fost realizat cu 12 adulți sănătoși care au făcut exerciții de stretching într-un laborator în care era reprodusă o zi caniculară cu temperatură de 35 de grade Celsius.

Într-o sesiune, particpanții la studiu au consumat băuturi răcoritoare cu nivel ridicat de fructoză și cofeină, iar în altă sesiune au băut doar apă. Cele două sesiuni au avut loc la cel puțin șapte zile distanță.

Cresc riscul de leziuni renale

După sesiunea în care au consumat băuturi răcoritoare, participanții au avut un nivel ridicat de creatinină în sânge și un nivel mai scăzut al filtrării glomerulare (componentă a funcţiei excretorii), ambele fiind considerate markere ale unor leziuni renale.

Aceste schibări temporare nu au apărut când participanții au băut doar apă în timpul exerciților, spun cercetătorii într-un comunicat de presă al American Physiological Society.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, în timpul și după consumul de băuturi răcuritoare, că participanții au avut un nivel mai ridicat de vasopresină, un hormon care crește tensiunea arterială. De asemenea, ei erau ușor deshdratați, a constatat autorul corespondent Zachary Schlader, profesor asistent în știiința nutriției și exercițiilor, alături de colegii săi.

„Consumul băuturilor răcoritoare în timpul și după exerciții atunci când este cald nu rehidratează”, a arătat studiul. „Prin urmare, consumul de băuturi răcoritoare pentru rehidratare în timpul exercițiilor în mediu cald nu este o idee bună.

Studiul a fost recent publicat în American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel