Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decât cei care consumă mai puțin de o porție pe săptămână, susțin cercetătorii de la Universitatea Oxford și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).
Concluziile studiului, publicate în jurnalul de specialitate Clinical Gastroenterology and Hepatology, se referă la toate tipurile de pește. Persoanele care consumă doar porții mici de pește gras pot de asemenea să-și scadă riscul de cancer colorectal cu 10%. Studiul a fost finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) și vizează intensificarea recomandărilor referitoare la consumul de pește în rândul populației, notează Agerpres, citând Press Association.
Studiul a presupus analiza obiceiurilor alimentare a 521.324 de participanți înrolați în programul EPIC, de-a lungul a unei medii de 14,9 ani. Dintre aceștia, 6.291 de persoane au dezvoltat cancer colorectal
Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale subiecților cu ajutorul unor chestionare referitoare la frecvența cu care consumă anumite alimente, detalii despre cantitatea de pește consumată - inclusiv tipul de pește consumat - alb, uleios, gras sau slab.
Potrivit rezultatelor cercetării, consumul oricărui tip de pește într-o cantitate de 359,1 grame pe săptămână a dus la o scădere a riscului de cancer colorectal cu 12%, în comparație cu consumul unei cantități de pește mai mici de 63,49 grame pe săptămână.
În plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de pește gras pe săptămână precum somonul și sardinele au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal. O porție obișnuită de pește are circa 100 de grame.
„Consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", au concluzionat cercetătorii.
Potrivit oamenilor de știință, peștele gras și peștele uleios sunt o sursă extrem de bogată de acizi grași polinesaturați cu catena lungă n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede că ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii. Peștele slab conține de asemenea acizi grași similari.
„Potrivit cercetării noastre, consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", a spus Marc Gunter, cercetător principal în cadrul IARC.
„Un punct slab al studiului este acela că datele privind alimentația colectate de la participanți nu au inclus informații despre administrarea suplimentelor de ulei de pește".
„Aceste suplimente cu grăsime de pește necuantificate ar putea de asemenea avea un efect asupra cancerului colorectal, fiind necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă peștele sau uleiul de pește influențează riscul de cancer colorectal".
Cercetătorii au constatat, totodată, că fructele de mare nu par să aibă niciun efect asupra riscului de cancer colorectal.
„Acest studiu amplu este o dovadă științifică în plus care sugerează că peștele ar putea reduce riscul cancerului colorectal", a precizat Anna Diaz Font, directoarea de finanțare în domeniul cercetării în cadrul WCRF.
„Motivele biologice pentru care consumul de pește poate scădea riscul de cancer nu sunt pe deplin înțelese, dar una dintre teorii include acizii grași specifici precum omega-3, care se găsesc aproape în mod exclusiv în pește, având un efect protector prin intermediul proprietăților antiinflamatoare".
Cancerul colorectal este a patra cea mai răspândită formă de cancer în Regatul Unit și are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele. Experții sunt de părere că 40% dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de un stil de viață nesănătos.
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
Cum poate inteligența artificială să identifice femeile cu risc de cancer de sân, cu mult timp înainte de diagnosticare.