Complicațiile dializei în insuficiența renală cronică. Managementul și prevenția problemelor asociate cu tratamentele de substituție renală
Acestea sunt cele mai frecvente complicații ale dializei.
Cafeaua conține o serie de compuși benefici pentru sănătate, inclusiv cafeina, diterpene și acidul clorogenic.
Studiile arată că un consum obișnuit de cafea este legat de prevenirea afecțiunilor cronice și degenerative, inclusiv a cancerului, a tulburărilor cardiovasculare, a diabetului și a bolii Parkinson, notează Medical News Today.
Cofeina, cel mai frecvent studiat compus din cafea, exercită efecte pozitive asupra funcției renale, iar consumul zilnic de cafea este legat de un risc mai mic de boală renală cronică.
Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea
Deși alți compuși din cafea sunt mai puțin studiați, se știe că alți compuși, precum acidul clorogenic și trigonellina, reduc inflamația generalizată și stresul oxidativ.
Cunoașterea mai multor informații despre modul în care consumul de cafea afectează incidența altor afecțiuni legate de rinichi ar putea ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta boli renale progresive.
Recent, cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra leziunilor renale acute, atunci când rinichii își pierd brusc toate sau o parte dintre funcții.
Potrivit sursei menționate, leziunile renale acute reprezintă o problemă de sănătate publică, chiar dacă cifra persoanelor care suferă de această afecțiune este de sub un procent, mai exact de 0,25%, însă cifra alarmantă este cea a persoanelor care sunt spitalizate anual din această cauză (18% dintre cei diagnosticați).
În urma analizei lor, cercetătorii au constatat că un consum mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de leziune renală acută.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 14.207 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din studiul Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).
Cercetătorii au evaluat consumul de cafea al participanților în timpul primei lor vizite prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară.
În total, ei au constatat că:
- 27% nu au băut niciodată cafea
- 14% au băut mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi
- 19% au băut 1 ceașcă pe zi
- 23% au băut 2-3 cești pe zi
-17% au băut mai mult de 3 cești pe zi.
După ajustarea factorilor demografici, cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat orice cantitate de cafea au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta leziuni renale acute în comparație cu persoanele care nu au consumat această băutură.
De asemenea, cercetătorii au observat o relație dependentă de doză între această afecțiune renală și consumul de cafea, cei care consumau 2-3 cești de cafea pe zi înregistrând cea mai substanțială reducere a riscului.
Întrebat ce ar putea explica potențialele efecte protectoare ale cafelei în cazul leziunilor renale acute, Dr. Matthew Weir, profesor de medicină și șef al Diviziei de nefrologie de la Universitatea din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că studiul nu oferă indicii.
”Cercetătorii oferă teorii, dar există numeroase probleme cu revizuirea retrospectivă a datelor, care pot confunda observațiile și limita validitatea. Cel puțin nu a existat nicio dovadă de nocivitate”, a declarat Dr. Weir.
Cafeaua reîncălzită nu mai are aceleași proprietăți. Oamenii de știință au încercat să afle ce se întâmplă în momentul în care reîncălzim cafeaua. Emily Rosenberg, șefa operațiunilor de formare la Stumptown Coffee a explicat de ce cafeaua își schimbă gustul atunci când aceasta este reîncălzită.
Cuptorul cu microunde schimbă gustul cafelei
Cafeaua reîncălzită la cuptorul cu microunde îți schimbă total gustul. Aceasta devine estrem de amară. Experții arată că reîncălzirea cafelei activează anumiți compuși care îi schimbă gustul.
"Toată cafeaua are o anumită cantitate de amărăciune Dar în cafeaua proaspăt preparată, există, de asemenea, o mulțime de dulceață și aciditate care echilibrează amărăciunea și creează o cafea complexă și cu gust delicios.
Când reîncălziți cafeaua, nu faceți decât să încurajați producția de acid chinic și cafeic, oferind cafelei o aromă și mai amară, astringentă și noduroasă", a spus Emily Rosenberg, potrivit Huffington Post.
Cafeaua verde, cea neprajită, conține acizi clorogenici, iar procesul de prăjire îi descompune în acid chinic și acid cafeic. Aroma acidului chinic poate fi asociată cu chinina din apă tonică. În timp ce acidul clorogenic are un gust amar, acidul chinic și acidul cafeic au și ele o aromă amară și astringentă, mult mai pronunțată. Citește mai departe AICI.
Acestea sunt cele mai frecvente complicații ale dializei.
Incontinența urinară de efort, cea mai frecventă incontinență. Care sunt simptomele și din ce cauze apare.
Această boală îți poate pune viața în pericol dacă nu o descoperi la timp.
La cât timp trebuie să urinezi. Ce poți să pățești dacă te abții pentru câteva minute.
Urinarea nocturnă poate fi semn al cancerului de prostată. Când devine aceasta o problemă.
Vezica neurogenă vă face să vă pierdeți controlul asupra capacității de a urina. Netratată poate duce la deces.
Litiaza pe care o poți dezvolta dacă mănânci prea multe produse vegetale. Este boala pe care o dezvoltă veganii.
Urinarea nocturnă este frecvent întâlnită. Ceea ce mâncăm, dar și anumite boli pot provoca urinarea pe timpul nopții.
Semnul banal al cancerului. Medicii lansează un avertisment.
Cel mai bun tratament pentru litiaza renală și pietrele la rinichi. Medicul Mihai Dobra, despre ESWL și variantele de tratament.
Aceasta este boala extrem de dureroasă pe care o poți face dacă nu te hidratezi corespunzător.
Ce trebuie să știi despre urinarea din timpul nopții. Ce boală gravă poate să indice.
Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Ce au aflat medicii. Are o incidență deosebit de crescută în rândul populației.