Băutorii de cafea, mai puțin expuși la moarte timpurie. Medic: Cei care beau 2 - 5 cești au o viață mai sănătoasă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Consumul moderat poate să fie benefic pentru sănătate.
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Potrivit unui studiu publicat în Analele Medicinei Interne, persoanele care consumă cafea zilnic, cu sau fără zahăr, par să fie expuse unui risc mai mic de a muri mai devreme comparativ cu cei care nu beau deloc, notează The Guardian.
Conform British Coffee Association, în Marea Britanie se beau zilnic aproximativ 98 de milioane de cești de cafea, în timp ce în SUA se consumă 517 milioane de cești, conform National Coffee Association.
Studiile anterioare au sugerat că această băutură poate fi benefică pentru sănătate, consumul fiind asociat cu un risc mai mic de afecțiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer și chiar demență.
Potrivit actualului studiu, cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, cu sau fără zahăr, au prezentat un risc mai mic de deces pe o perioadă de 7 ani față de cei care nu sunt consumatori de cafea. Rezultate similare au fost și la celelalte tipuri de cafea, instant ori decofeinizată.
Fructul de 60 de bani care te face mai energic decât o ceașcă de CAFEA
Cea mai mare reducere a riscului, la cei care au băut 2 - 5 cești de cafea
Studiul, publicat în Analele Medicinei Interne, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la UK BioBank - care a colectat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate de la peste 500.000 de persoane de la începuturile sale în 2006, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea ale participanților.
Potrivit sursei menționate, echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanții pentru o perioadă medie de șapte ani, începând cu 2009, timp în care au murit 3.177 de persoane.
După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală și regimul alimentar, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au băut această infuzie, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.
Cea mai mare reducere, un risc de deces cu 29% mai mic, a fost observată în cazul celor care beau între 2,5 și 4,5 cești pe zi.
Reduceri ale riscului de deces au fost observate și în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puțin pentru cei care beau între 1,5 și 3,5 cești pe zi. Tendința a fost mai puțin clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.
Cafeaua, eficientă pentru slăbit. Bilic: Este incredibil ce efect pozitiv are
Ce spun specialiștii
Potrivit lui Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, dar care nu a fost implicat în acestă cercetare, a avertizat că rezultatele nu sunt clare, deși sunt interesante.
”Natura observațională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive. Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt în general mai înstăriți și au o viață mai sănătoasă decât cei care nu beau cafea și rămân neconvins dacă acești factori pot fi depășiți în studiile observaționale”, a spus Sattar.
Mai mult, acesta susține că dovezile genetice nu au legat cafeaua de niciun beneficiu important pentru sănătate.
"Aș sugera oamenilor să se limiteze la cafea sau ceai, de preferință fără zahăr, la care majoritatea oamenilor se pot adapta, și să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care știm că vă mențin sănătoși - să se miște mai mult, să mănânce și să doarmă mai bine”, a mai spus Sattar.
Vezi și: Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
-
-
-
-
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.